Connect with us

technokrata

Teszt: ConCorde BlackBird – fekete madár, nem fekete ló!

Kütyük

Teszt: ConCorde BlackBird – fekete madár, nem fekete ló!

Azt csiripelik a madarak, hogy a ConCorde már megint nagyot dobott. A BlackBird, azaz a fekete rigó fantázianevű telefonjuk ugyanis nyolcmagos, független tesztszoftvereken hihetetlen értékeket produkál és mégis csak 69.900,- magyar forintba kerül. Ismeretlen, de nem fekete ló, kifejezetten javallott!

Vannak pillanatok, amikor nagyon szeretem a hobbimat. Merthogy a magamfajta, az élvezetért teszteket író újságírónak sok minden megfordul a kezében, de az igazán emlékezetes pillanatok ritkák. Ezért is örülök, amikor – bár már sokat láttam, de – még nekem is leesik az állam. Ilyen állpottyantós élmény, amikor az ember bekapcsolja a ConCorde BlackBird-öt. Az avatott szem már ekkor döbben a gép sebességén. Aztán amikor ráküldjük például az AnTuTu-t, akkor jön az igazi döbbenet. Azért jó mérnöknek lenni, mert a számok nem hazudnak. Így az elején, csak az alaphang megadására következzen egy szám: 27157. Ennyit dob ki az AnTuTu ugyanis egy alapos nyúzás után. És ez sok!

DSC09151_resize

Tudom ám, hogy vannak erősebb készülékek, de ne felejtsük el, hogy nem egy kétszázixezres gépről beszélünk, hanem egy hetvenezresről. Pontosabban 69.900,- forintosról, ha ügyesen keresünk, ennyiért már találhatunk vadiújat, 1 év magyarországi garanciával. Az is igaz, hogy a kétszázixezres gépek “márkásak” és némely esetben a gyártó plusz tartalmakat is ad hozzájuk, de én magam, aki számos felső kategóriás telefonon nagyon sok pénzt veszítettem már – ti. megvettem kétszázért és fél év múlva százért sem tudtam eladni -, kifejezetten értékelem az ár/érték készülékeket. Azokat, amelyeket olcsón vehetünk meg, nem kényszerítenek nagy kompromisszumokra és azután néhány ezrest elbukva adhatunk el, amikor kijön egy még jobb. Na, ilyen a ConCorde BlackBird. “Árértékzíger”.

DSC09138_resize

Ha nem haragszik az olvasó, a számokkal most sem untatnám. Aki számokra kíváncsi, látogassa meg a ConCorde BlackBird hivatalos oldalát ide kattintva és ott mindent megtalál. Jöjjenek az én személyes tapasztalataim inkább, amelyek közé akkor vegyítek csak számokat, ha azoknak jelentősége van. Az első és fontos megjegyzésem, hogy a nálam járt modell a boltokba került, hivatalos változat. Azaz, ha más weboldalakon korábbi teszteket olvasunk (2014. februárjából, például), azokban egy külsőre egészen más megjelenésű készülékkel is találkozhatunk. A ConCorde BlackBird boltokba került változatáról írok tehát, amely megvásárolható. Igaz, a belseje nem változott, de a külseje egészen más, mint ami a korábbi hírekben szerepelt. Egy lekerekített, krómos, csilli-villi telefont tartok a kezemben, amely nekem nem annyira tetszik. Dehát ízlések és pofonok, mert én a krómozott dolgokat sosem szerettem.

DSC09159_resize

De ezen apró – nekem nem tetsző – részleten kívül a készülék teljesen rendben van minőségileg. Túlságosan is. Én magam – aki a többnyire lötyögős megoldásokhoz vagyok szokva – például perceket szórakoztam el azzal, hogy az akkumulátort a helyére illesszem. Mert kérem itt század milliméteres pontosság van, nem csak úgy belehajigáljuk a dolgokat. Ez a pontosság jellemző az egész készüléken, a levehető hátlap és a cseréhető akkumulátor ellenére sehol nem érhető tetten egy csöpp reccsenés sem. A hátlap nem éri végig a készülék hátulját, alul egy szintén krómozott, nagyjából 8 milliméteres dudor található. Ez a megoldás viszont megmerevíti az egész házat és az előlap és az oldallap is sziklaszilárdan ülnek egymáson. A gép fogása tehát kifejezetten minőségi érzést kelt, a levehető hátlap kissé érdesített, amitől nagyon nem csúszik és nagyon biztonságosan fogható.

DSC09156_resize

A beüzemeléskor két SIM kártyát készítsünk elő, mert – ugyebár már szinte mondanom sem kell – a készülék dupla SIM foglalattal és kezeléssel érkezik. Az egyik SIM normál, a másik micro, ez elsőre furcsa. Valójában viszont jó dolog, mert ha az ember normál SIM-es készülékről vált, akkor is tudja használni és ha micro SIM-es készülékről vált, akkor is. Aztán majd elmegyünk a szolgáltató(k)hoz és olyanra cseréltetjük be a kártyá(ka)t, ahogy nekünk a legjobb. A lényeg, hogy a telefont kezünkbe véve nagyjából 5 perc múlva tudjuk használni. Eddig tart az Android szinkronizálása és a névjegyeink visszatöltése a Google fiókunkból.

DSC09144_resize

A telefonon Android 4.4.2, azaz KitKat fut. Ez nagyon jó hír. És itt kiemelném azt is, hogy a ConCorde hivatalos közlése szerint a rootolás és bizonyos ROM-buherálási műveletek nem járnak garanciavesztéssel. Azok tehát, akik az árértékbajnok készülékek mellett a buherálható készülékeket is szeretik, szintén imádni fogják a BlacBird-öt. És ha már a ROM-ról szó esik: mi dönthetjük el, hogy nekünk mi is kell, még a YouTube vagy például a Google+ sincs alapból telepítve. Ezt azok fogják szeretni, akik ki vannak akadva – velem együtt – a mindenféle felesleges vackokkal teletömött gyári ROM-októl, amelyek csak a helyet foglalják és többnyire egyszer sem nyitjuk meg egyiket sem, de törölni meg nem lehet. Na, itt nincs ilyen.

DSC09152_resize

Ennek köszönhető, hogy a rendszer telepítése után a fájljaink tárolására 13 GB szabad terület a miénk, ez a legtöbb felhasználónak örökre elég. Ha nem, akkor a háttértár külső microSDHC kártyával 32 GB-tal is bővíthető. A szoftverek telepítésére kapunk szabad ~600 MB-ot , ez 200-300 alkalmazás telepítésére elég.  (Viszonyításképpen nekem a csúcsidőben is 200 alatt van a telepített alkalmazások száma, pedig én extrém módon buherálok…). A futtatáshoz használt memóriából (RAM) a rendszer betöltődése után 1,6 GB marad szabadon, ez megint csak megnyugtató. Így aztán memória terén soha nem lesz gondunk ezzel a telefonnal.

DSC09153_resize

Csak a formafaktor végett említem meg, hogy a telefon 5 colos kijelzővel szerelt. Ahogy egyre több nagyképernyős készülék jelenik meg a piacon, úgy vagyok egyre biztosabb abban, hogy az 5 col az okostelefonoknál a tökéletes méret. Ez az a méret, ami már nagyon jól látható még rossz szemmel megvert embereknek is, de ez az a méret, amely még kényelmesen viselhető. Az 5 colos képátlóhoz HD felbontás jár, amiről szintén meg vagyok győződve, hogy a tökéletes felbontás egy ekkora telefonba. Ez az 1280×720 pontos felbontás az 5 colos kijelzőn majdnem 300 PPI-t jelent (293,72-t pontosan), amelyet az emberi szem számára már feleslegesen nagy felbontás. A nem fullHD kijelző tehát semmiben nem kevesebb egy fullHD-nál, de a telefon számára azt jelenti, hogy a feladatkezelés során kevesebb képpontot kell megmozgatni, ez energiát spórol és növeli a sebességet. Mindenhol, de főként a nyúzósabb szoftvereknél. A processzor természetesen röhögve elbírna a fullHD kijelzővel is, ezt meg laza csuklómozdulatokkal kezeli.

DSC09132_resize_b

A Mali-450 MP grafikus egység (GPU) elég ütős, nagyon megdobja a készülék képernyő kezelési képességét. Talán ennek köszönhető, hogy megfoghatatlan, soha nem torpan meg, sőt gyanú sincs a tétovázásra. 3D és 2D mozgatások esetén is unatkozik, a legdurvább játékokat is kiröhögi. A Snowcold 3D benchmark szoftverrel – amely kifejezetten a 3D-s képmozgatási képességekre gyúr rá – 5693 pontot sikerült elérni, ami sok. A felhasználói élmény tekintetében tehát valami olyan magabiztosságot kapunk a ConCorde BlakBird-től, amit nagyon lehet ám szeretni. A kezelhetőséghez tartozik az is, hogy a kezelőgombok nem virtuálisak, hanem a képernyő alatt elhelyezett valós érintőgombok. A bekapcsológomb és a hangerőgombok szerencsére egymással szemben, a készülék jobb és bal oldallapján vannak, így nem nyomogatjuk azokat félre. Ki van ez a telefon találva, na. Nem hiába üt akkorát…

Screenshot_2014-07-28-21-32-35

Multimédiailag a készülék nagyon erős közepes minősítést kap nálam, de ez csak a tartalmak készítésére értem. A lejátszás- legyen az film vagy zene – teljesen kompromisszummentes, a képernyő tökéletesen alkalmas mozizásra mert elég nagy és minden szögből tökéletesen látszik. Nem sikerült semmilyen fájllal kifogni rajta, mindent játszik. A hangkimenet tökéletes, a csomagban kapott fülhallgató is jó, csak a nagyon mélyek hiányoznak belőle. Saját fülhallgatóval csodákra képes, aki zenét akar hallgatni, annak meleg szívvel ajánlom. A háttértár ugyebár beépítve is 13 GB, erre 5000-6000 MP3 fér rá, vagy filmből (átlagos DivX-ből) 18 egész estés. Ha veszünk egy 32 GB-os kártyát, akkor meg… Szóval a tartalmak lejátszásánál nincs kompromisszum. Sajnos a készítésnél nem adok neki ötöst, csak 4-est, mert a fényképezőgép is erős közepes, a kamera pedig közepes. Sötétben a fotók zajosak, világosban átlagosak. A kamera ugyan (papíron) fullHD filmet csinál 30 fps-sel, de a formátum 3GP és a kép sajnos törik, a hang sajnos gyenge. Arra persze alkalmas, hogy az ember jobb híján gyorsan videózzon vele, de a családi eseményeinket nem ezzel fogjuk megörökíteni.

IMG_20140728_213415

A GPS nem tud GLONASS-t (orosz rendszer), de a “hagyományos” amerikai GPS műholdakkal így is néhány méter pontos navigációt tesz lehetővé. A-GPS-ről van szó, GPS, wifi és mobilhálózatokat is használ a helyzetmeghatározáshoz, de ha energiát akarunk spórolni, 3 fokozatban állíthatjuk. Energiatakarékos módban csak wifit és mobilhálózatot használja, ez épületeken belül lehet kevésbé pontos, de jó megoldás, míg szabadtéren pedig csak a GPS-t is tudjuk külön használni, ott ugyanis az is bőven elég. Ha biztosra akarunk menni, akkor használunk mindent, ennek eredménye egy nagyon gyors helyzetmeghatározás lesz. Nincs műholdakra várakozás, az indítást követően 2 -3 másodperccel akkor is van műholdvétel, ha soha előtte még nem kapcsoltuk be a GPS-t. Az is sokat elmond, hogy faszerkezetes tetőtérben simán veszi a holdakat. A GPS tehát kompromisszummentes, jól használható. A szabványos képernyőméret miatt a szoftverek nagy része tökéletesen fut is rajta.

DSC09128_resize

Néhány szót hadd szóljak a telefonhoz kapott aktív tokról. Más, “márkás” telefonokhoz az ilyet aranyáron adják, itt meg benne van a dobozban. Ez azt tudja, hogy védi a készüléket – ez még nem olyan nagy dolog – de van rajta egy kis ablak, amelyen keresztül becsukott állapotban is látszanak a lényeges dolgok. Úgy van tehát nagyképernyős készülékünk, hogy nem kell aggódjunk a képernyő sérülése miatt. A tok nyitását-zárását is érzékeli a telefon, így nem kell például bekapcsológombot nyomni a képernyő felélesztéséhez. Olyan finom kis extra ez tehát, amit szeretni fogunk, ráadásul ez a tok jó minőségű, a telefon nem lesz sokkal vastagabb tőle. Használnék ilyet, ha lenne az én készülékemhez is, de nincs. Igaz, ez csak egy “márkás” telefon.

DSC09125_resize

Összegezve tehát arra a következtetésre jutottam, hogy néhány kisebb hibától eltekintve a ConCorde BlackBird a tökéletes választás. Azt szokták mondani, hogy a fekete lóra ne tegyünk! Azaz, a lóversenyen kerüljük az ismeretlen paripákat. A ConCorde nem ismeretlen, korrekt szervizháttér és megbízható szoftvertámogatottság jellemzi. A “fekete lova” pedig olyanfajta, amire nyugodtan alapozhatunk. Köszönjük a ConCorde-nak, hogy elsőként nekünk adta oda a tesztkészüléket! Kifejezetten élveztem, nehezen adom vissza…Szólj hozzá!

További Kütyük

ConCorde BlackBird

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Erős hardver, alacsony ár
 
  Kontra:  
  - közepes kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 1280x720"
  • kijelző típusa: IPS multi-touch kapacitív (Arc touchscreen)"
  • eszköz mérete: 145 x 73 x 7.9mm
  • tömeg: 130 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: MTK6592 1.6GHz Octa-Core
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 jack.
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: dupla SIM quadcore
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2000 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap
 

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin