Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új 3G technológiát mutattak be

Kütyük

Új 3G technológiát mutattak be

A háromvivős HSDPA technológia világon először megvalósított élő bemutatóján 63 Mbit/s felhasználói irányú sebességet értek el, míg az EUL-MC (Enhanced Uplink Multi-carrier, azaz továbbfejlesztett, központi irányú többvivős technológia) 11,5 Mbit/s sebességre volt képes

Az új 3G technológia jobb felhasználói élmény nyújt a hálózati terheléstől függetlenül, akár a cella szélén is. A többvivős WCDMA/HSPA az LTE fontos kiegészítése; azzal összehasonlítható minőségű mobil szélessávú felhasználói élményt ad.

Noha az elkövetkező években az egyre nagyobb adatátviteli kapacitást és sebességet lehetővé tevő LTE-lefedettség továbbra is rohamosan fog nőni, a szolgáltatóknak addig is biztosítania kell a minőségi ügyfélélményt a mobil szélessávú előfizetőknek. Ennek érdekében az Ericsson, a Qualcomm Technologies Inc. és a Turkcell a világon először hajtott végre kereskedelmi hálózaton 3C-HSDPA (háromvivős, nagy sebességű, felhasználói irányú, csomagkapcsolt hozzáférés) élő bemutatót.

A háromvivős HSDPA az egyvivős alkalmazáshoz képest akár 50%-kal is növelheti a felhasználói irányú sebességet a teljes cellában, függetlenül a hálózati terheléstől.
A bemutatón 63 Mbit/s felhasználói irányú sebességet mértek.

A tesztben használt hálózati funkcionalitás része lesz az Ericsson 15A szoftverkiadásának. A tesztet Qualcomm processzort és Qualcomm modemet tartalmazó okostelefonon hajtották végre.

A bemutatóra a Turkcell kereskedelmi WCDMA hálózatának 2.1 GHz-es frekvenciasávjában került sor, három 5 MHz-es vivővel felhasználói irányban és két 5
MHz-es vivővel központi irányban. A próbaüzem alatt az Ericsson által szállított maghálózatot és rádió-hozzáférési hálózati csomópontokat használtak.

„Az elmúlt években paradigmaváltást tapasztalhattunk a távközlés világában, – mondta el Ziya Erdem, az Ericsson Turkey ügyvezetője a bemutató alkalmából. – Ebben a helyzetben az alkalmazáslefedettség és a végfelhasználói élmény javítása lett a legfontosabb számunkra. A Turkcell-lel, Európa egyik vezető szolgáltatójával, és a Qualcomm Technologies-zel együttműködésben tesztelt új technológiák segítségével a Turkcell ügyfelei még könnyebben érhetik el kedvenc mobilalkalmazásaikat, a felhasználói élményt pedig tovább fokozzuk.”

A 3C-HSDPA lehetővé teszi az egy időben akár három 5 MHz-es vivőn keresztül végzett felhasználói irányú átvitelt, egyetlen felhasználó felé. Támogatja az egysávos átvitelt, ahol 3 vivőugyanazon a frekvenciasávon helyezkedik el, illetve a kétsávos átvitelt is, ahol a 3 vivő két frekvenciasávon oszlik el, pl. 900 és 1800 MHz-en.

A bemutató része volt az EUL-MC (Enhanced Uplink Multi-carrier, azaz továbbfejlesztett, központi irányú többvivős technológia) is, az Ericsson 14B szoftverkiadásában megjelenő funkció, amely akár 100%-kal is képes növelni a központi irányú sebességet. A bemutató során sikerült ezt a növekedést demonstrálni.

Az EUL-MC központi irányú átvitelt tesz lehetővé egyidejűleg két 5 MHz-es vivőn keresztül, a felhasználó által elérhető maximális sebességet 11, 5 Mbit/s növelve, a cella teljes területén elérhető átlagsebességet pedig 100%-kal megnövelve.

A 3C-HSDPA és az EUL-MC a HSPA többvivős technológia fejlődésének az alkalmazáslefedettség szempontjából igéretes következő lépése. A szoftverfrissítéssel elérhető többvivős megoldás növeli a kapacitást és a csúcsidőben elérhető sebességet, valamint jelentősen javítja az alkalmazáslefedettséget. Mindkét technológia fontos lépés a felhasználók számára biztosított mobil szélessávú élmény fejlesztésében.
Várhatóan 2014 második felében jelennek meg kereskedelmi forgalomban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés