Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ConCorde SmartPhone 5500 – ez itt az

Kütyük

Teszt: ConCorde SmartPhone 5500 – ez itt az

Nem elírás: 5500 a típusszáma a legújabb ConCorde okostelefonnak. És nem véletlen, hogy az 5005-re hasonlít, hiszen azoknak szeretne alternatívát felajánlani, akik valami hasonlót szeretnének, mint az 5005-ös, csak kicsit olcsóbban. Ha egy jó telefont szeretnénk magunknak, mostantól 47.000,- HUF alatt megkaphatjuk. De mennyiben kevesebb ennyivel kevesebb pénzért? Nem sokkal…

Kifejezetten élvezem, amit a ConCorde “művel”. Azt élvezem, hogy egyre brutálisabb készülékeket hoznak egyre olcsóbban. És azt élvezem, hogy egyre kevesebb kompromisszumot kell elviselni. A tesztelésre megkapott 5500-as például simán odaver számos “márkás” telefonnak úgy, hogy ezeknél 30-40-50 ezressel olcsóbb. Úgyhogy lássuk, hogy miért ne egy drága – mondhatnám azt is, hogy túlárazott – vackot vegyünk és miért inkább például ezt! Harminc-negyven-ötvenezer indokom van rá!

DSC09083_resize

Az úgy kezdődött, hogy interjút készítettem a ConCorde ügyvezetőjével, Nyári Lászlóval. A riport ide kattintva elolvasható. Érdemes, mert érdekes. Szóval a riport készítése közben a ConCorde bemutatótermében mutogattak nekem telefonokat és ott tűnt fel nekem ez a szépség. Mert első megjegyzésem az, hogy szép bizony! Aztán amikor rákérdeztem az árára, nem akartam elhinni. Már akkor mondták, hogy ötven alatt lesz. Ma kíváncsiságból rákerestem a neten és való igaz, hogy a 46.266,- forint bruttó valóban 50.000,- alatt van. Ennyiért lehet a mai napon megvásárolni ezt a telefont. Kártyafüggetlenül, hűségnyilatkozat és mindenféle elkötelezettség nélkül, megnyugtató garanciával és szervizháttérrel. Na, mi ez, ha nem a Kánaán? Úgyhogy el is kunyeráltam egyet, hogy a kíváncsiságom enyhítésére és a kedves olvasó szórakoztatására megnyomkodjam kicsit. Következzék hát a kalandom a ConCorde 5500-as okostelefonjával!

DSC09089_resize

Fontos megjegyzésem, hogy ez az ötezer-ötszázas, azaz az 5500-as. Amikor tehát valaki az ötezer-ötöst emlegeti, tisztázzuk gyorsan, hogy az 5005-re vagy az 5500-ra gondol! A névválasztás lehetne szerencsésebb még akkor is, ha nagyon nem fog csalódni a vevő egyikkel sem. Az 5005 NFC-ről írt tesztünket ide kattintva olvashatja el, aki kíváncsi rá. A nálam tesztelésre vendégeskedő 5500-as ennek a kisebbik testvére, de ez a kicsinyítés nem feltétlenül jelent kevesebbet. NFC nincs benne, kisebb a képernyő felbontása és talán ennyiben ki is merül a lefaragás. Akinek tehát az NFC nem fontos (a negyedik telefont nyúzom jelenleg, amelyikben van NFC és az utolsó háromban konkrétan be sem kapcsoltam soha…), valamint akinek nem mániája a feleslegesen nagy felbontású képernyő (amely egyébként csak a proci megdolgoztatására és az akku lemerítésére jó, jelentősége ekkora képernyőméretnél nincs), annak megmarad azonnal 30-40-50 ezrese. És ez jó hír.

DSC09090_resize

A számokkal nem untatnám az olvasót, ha számokra kíváncsi valaki, a ConCorde weboldalán, az 5500 hivatalos specifikációját is megtalálja, ide kattintva. Én szokásomhoz híven csak azokat a számokat emelném ki – magyarázattal együtt -, amelyeknek jelentőségük van. Az első ilyen szám az 5,5 colos képernyő, amely NAGY. Úgy nagy, hogy közben a telefon nem lesz tőle ormótlan. Ez annak köszönhető, hogy a képernyő két szélén nagyon vékony csíkot hagytak csak meg, így a kijelző szinte teljesen kitölti az előlapot. Alul és felül is csak éppen annyi hely maradt ki, hogy a hangszóró és az érintőgombok elférjenek. A kijelző 960×540 pixeles, ez 16:9-es képarányt jelent és mindkét irányban a fullHD felbontás fele-fele, azaz összességében a negyede. Ezért hívjuk qHD-nak, azaz negyed HD-nak. Ez 5,5 colon 200 PPI feletti felbontást jelent, tökéletesen elég a legfinnyásabbaknak is.

DSC09091_resize

A készüléket egy MediaTek MT6582M csipszett hajtja meg, ezt egy csomó Lenovo, ZTE, Alcatel és HTC telefonba beletették már a 2013-as megjelenése óta. Kiforrott négymagos, 1,3 GHz-es, de nem is ez a lényeg, hanem a Mali-400MP2-es grafikus egysége, amely nagyon jól teljesít mind a 2D, de főleg a 3D mozgatásoknál. Ez annyit tesz, hogy grafikus megjelenítésben megveri például – hogy csak egy ismertebbet említsek – a Samsung Galaxy SIII-ast is, amely egyébként jelenlegi áron is 30 ezressel drágább. Multitaszkban is erős, azaz az egyszerre futtatható folyamatok kezelése sem jelent problémát neki. Az AnTuTu 17849-re hozta ki és azt ígéri, hogy általában minden játék szépen fut majd. Ezt persze már akkor sejtjük, amikor figyeljük ahogyan a nyúzó programban a bonyolult grafikákat mozgatja. Akadás nélkül…

Screenshot_2014-07-27-22-20-12

A telefon 4.4-es Androiddal, azaz Kitkat-tel érkezik. Kifejezetten díjazom, hogy nincs telepakolva mindenféle “fontos” tartalommal, azaz nincs a ROM-ba égetve semmi felesleges. Majd ha mi akarjuk, feltelepítjük mindazt, ami nekünk kell. Így aztán a telepítésre szűz állapotban 800 MB használható, amely átlagos szoftverméretekkel számolva 200-250 alkalmazás telepítésére elég. A futtatásra használható 1 GB RAM-ból a rendszer betöltésekor 600 MB a miénk marad, azaz még a legextrémebb esetekben sem fog elfogyni a memória. A fájljaink tárolására a beépített 4 GB-ból a miénk marad 1,7 GB, így érdemes egy külső microSDHC kártyával bővíteni, amelyekből a készülék 32 GB-ig képes fogadni. Összesítve tehát memória terén nem lesz gondunk, ezzel az idegesítő kompromisszummal nem kell számolnunk.

Screenshot_2014-07-27-22-01-33

A multimédia terén is jól teljesít a gép. A tartalmak lejátszásával semmi gond nincs, minden jelenleg fellelhető fájlformátumot visz gond nélkül, legyen az videó-, vagy hangfájl. Külön kiemelném, hogy a kinézetre nem sok jóval kecsegtető fülhallgató (headset) egész kellemesen szól, csak az extra basszus hiányzik belőle. A telefon hagjával nincs baj, a beépített hangszóró kifejezetten hangos, a 3,5 milliméteres kivezetésre pedig olyan fülest dugunk, amilyet akarunk. Szabványos ugyanis. Aki tehát zenét akar hallgatni vagy filmet akar nézni – utóbbira a nagy és szép képet biztosító kijelző okán is nagyon alkalmas -, az nem fog csalódni.

IMG_20140727_230722_1_resize

A tartalmak készítésénél is tűrhetően teljesít a telefon, mind az előlapi, mind a hátlapi kamera elfogadható minőségben készíti a fotókat és a videókat. Kellemes meglepetés, hogy a kamera alkalmazás alapból tud HDR-ezni, 16:9-ben fotózni és élő fotót készíteni, ami az animgifeket kedvelőknek fog nagyon tetszeni. A készíthető videó fullHD, de formátuma sajnos 3GP és ez nem is állítható. Videózás közben lehet manuálisan fókuszálni, a képernyőt megérintve a kívánt rész lesz az éles. Lehet közelíteni is, simán a  képernyőn kell egy csippentő mozdulatot tenni. Így a gyenge kamera kompromisszumát sem kell megkötnünk, a fényképezőgép- és a kamerafunkció is jól használható. Van vaku is, ez 2-3 méterig képes villantani vagy videózás közben világosítani.

IMG_20140727_230419

A készülékben van GPS, amely biztosan fogja a jelet. A GLONASS-t (az orosz műholdas rendszert) nem tudja fogni, de a GPS-szel (a hagyományos amerikai rendszerrel) jó helyzetmeghatározást tesz lehetővé. A jelenleg elérhető navigációs szoftverek közül mindegyiket képes kezelni, a szabványos qHD képernyőnek köszönhetően szkinezési problémáink sem lesznek. A nagy képernyő az autóban elhelyezve jól látható képet biztosít, az erős hangszóró még erős motorzajnál is érthetően adja az utasításokat. A ConCorde SmartPhone 5500 tehát jól használható navigációra is.

DSC09094_resize

Számos extrája mellett ki kell emeljem a dupla SIM kezelést is, amely megint csak nagyot dob a használhatóságon. Aki sokat jár külföldre, annak a második foglalat jó szolgálatot tesz akár beszéd-, akár adatforgalomra fogja használni. Az országon belül megoldja a céges telefon miatt dupla készülékkel mászkálók kálváriáját is, de a mobilinternetezőknek is sok pénzt spórolhat, ha az egyik foglalatba a beszédes kártyát, a másikba pedig a mobilinternetes kártyát tesszük.

DSC09102_resize

Ilyenkor az adatforgalomért fizetendő összeg ugyanis feleződik, ez havonta 4-5 ezrest is jelenthet. A dupla SIM tehát jó dolog főleg úgy, hogy a készülék fogyasztásán nem érezni meg. A 2500 mAh-s akkumulátor majdnem kér napig hajtja átlagos használat mellett.

DSC09098_resize

Összegezve tehát a ConCorde SmartPhone 5500-as egy 100ezer forintos telefon 47 ezresért forgalmazva. Majdnem elfelejtettem említeni, hogy kifejezetten vékony és ennek ellenére kivehető és cserélhető az akkumulátor, ami még a nagy gyártóknak sem sikerül (ugye, Sony?). Aki tehát idáig várt arra, hogy olcsón tudjon egy jó készüléket vásárolni, az ne várjon tovább! Ez itt az… 😉



Szólj hozzá!

További Kütyük

ConCorde SmartPhone 5500

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Olcsó, szép, jó képernyő, megbízható működés
 
  Kontra:  
  - Nincs NFC, nincs GLONASS
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,5"
  • kijelző felbontása: 960x540"
  • kijelző típusa: IPS multi-touch kapacitív (Arc touchscreen)"
  • eszköz mérete: 157x77,8x8,35 mm
  • tömeg: 166 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: MediaTek MT6582M Quad-Core max. 1,3 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: fullHD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: quadband
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4 KitKat
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2500 mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés