Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy Gear 2 és Gear 2 Neo – Visszamaradt a fejlődésben

Kütyük

Teszt: Samsung Galaxy Gear 2 és Gear 2 Neo – Visszamaradt a fejlődésben

A Gear 2 és Gear 2 Neo okosórák nem váltják meg a világot, de használhatóak.

Az okosórák világa egyelőre még távol áll tőlem, pedig elég kütyümániás vagyok. Inkább a hagyományos számlapos időjelzőket kedvelem, pedig ez az új őrület nem is hülyeség, ha jó megoldásokkal párosítják.

Külső

A kis barna kockában a Gear 2 Neo karóra, annak töltője és kábele volt található. Ezeken és a leírásokon kívül több tartozékot nem igazán lehetne hozzá adni, maximum egy másik szíjat. Az óra téglalap alakú, kevesebb fémet tartalmaz mint a Gear 2 és kamerát sem találunk rajta, de semmi gond, egy órán úgy sincs szükség ilyesmire. Az előlapon (a számlap helyén) egy 1,63 hüvelykes 320 x 320 pixeles felbontású Super AMOLED kijelzőt nézhetünk. Kiváló a képminősége és a betekintési szöge, utóbbi ezúttal különösen jól is jön. Alatta egy kis vezérlőgomb van, ez kvázi a Home gombnak felel meg, de hosszú nyomvatartásra programozható, hogy mit indítson el. Felette egy infraportot találunk, ez a tévénk kezelésére alkalmas a Remote alkalmazás segítségével.

P1020475

A hátulján a töltőcsatlakozó és a pulzusmérő szenzor került elhelyezésre. A szíj anyaga gumis, nem műanyag és kellően rugalmas annyira, hogy ne lehessen csak úgy eltörni. Az óra tokozása vízálló, de itt műanyagból van, ellenben a Gear 2-vel, ahol ez fémből készült. Belül egy 300 mAh-s akkumulátor tartózkodik, ez körülbelül 4-5 napra elegendő energiával látja el a készüléket.

P1020480

Felület, funkciók

A Gear 2 és Gear 2 Neo karórákon a Tizen operációs rendszer fut (és az első generáció is frissíthető erre), véleményem szerint ez ideális választás volt, a Samsung Exynos 3250-ös SoC-hoz teljesen megfelelő és akadások sem lépnek fel. Ez a hardver kétmagos processzort tartalmaz, magonként 1 GHz-es órejellel, 512 MB RAM és 4 GB tárhellyel.

P1020476

A szoftver felülete és menüje piszok egyszerű, szinte minden funkciót egy helyen találunk, állíthatunk háttérképet, világítási beállításokat, Bluetooth menüt, hívásnaplót és üzeneteket. Van zenelejátszó is, ezt kizárólag Bluetooth-on keresztül élvezhetjük vagy a saját hangszóróján, ami sajnos elég halk. A 4 GB-os tárhelyre bőségesen fér zene, persze ez csak akkor jön jól, ha van Bluetooth kihangosítónk, vagy sztereó headsetünk.

P1020477

Az eddig felsoroltakon kívül ideális lehet sportoláshoz is, ugyanis lépteinket, a megtett távolságot és pulzusunkat is képes mérni és eltárolni. Később ezeket az adatokat a mobilunkkal letölthetjük az órából. A kompatibilitási lista jelen pillanatban ezekre terjed ki: Galaxy Note 2, Note 3, Note 3, S3, S4, S4 Zoom, S4 Active, S4 mini, S5, Mega 6.3, Mega 5.8, Grand 2, Note 10.1, Note Pro 12.2, Tab Pro 12.2, 10.1 és 8.4. Később ez még bővülni fog, remélhetőleg akár más gyártók készülékeivel is párosítható lesz.

P1020481

Hívásokat is tudunk fogadni vele, de kihangosítva elég esélytelen, hogy akár egy pici zaj mellett halljunk is valamit, így erre nem nagyon használtam a tesztidőszak alatt.

Összegzés

P1020479

Egy fokkal talán jobban sikerült, mint egy Sony SmartWach 2, de szerintem még ez sem az igazi, van hova fejlődni a gyártóknak okosórák terén. Személy szerint a Moto 360-at várom a legjobban, de az még idő kérdése, hogy eljusson hozzánk. A Gear 2 kicsit több funkciót tartalmaz (kamera, jobb anyagminőség), mint a Neo nevű változat, de ezért többet is kell fizetni érte, ami jelen esetben 72 ezer forintot jelent. A Gear 2 Neo ennél kicsit mérsékeltebb, 69 ezer forint körüli áron kapható a boltokban. Az okosórák jövőjét még nem látom tisztán, de nem szabad őket leírni, egyszer még alkothatnak egy olyan eszközt, ami tényleg azt tudja, melyre szükségünk van és egy mobil nem tudja helyettesíteni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés