Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bréking! Az Ericsson 5G-n 5 Gbit/s sebességet ért el

Kütyük

Bréking! Az Ericsson 5G-n 5 Gbit/s sebességet ért el

Az 5G megvalósítása a kereskedelmi mobilhálózatokban 2020-ra várható, de az Ericsson már most elérte az 5 Gbit/s sebességet a vállalat szabványosítás előtt álló 5G technológiájának élő, vezeték nélküli bemutatóján.

Ez a sebesség 60-szor gyorsabb, mint a leggyorsabb kereskedelmi forgalomban működő amerikai LTE hálózat maximális letöltési sebessége, 250-szer gyorsabb ugyanennek a hálózatnak az átlagos letöltési sebességénél, és 5-ször gyorsabb, mint a leggyorsabb száloptikás internetcsatlakozás, mely a háztartásokban elérhető, de mindez akár egy mobiltelefonban is.

Ezzel a sebességgel többé már nem az a kérdés, hogy mennyi idő alatt nézhető meg egy videó – ez másodpercek kérdése – hanem, hogy mit jelent ez az iparban, a társadalomban és a mindennapi életben: például több és jobb hálózatba kapcsolt gépjárművet a biztonságosabb utakon; okosabb okoshálózatokat; veszélyes környezetekben távolról, valósidejű HD videó-feed segítségével irányított nehézgépeket, és így tovább. Ha a 4G-vel bárki csatlakozhat, akkor az 5G-vel bármi csatlakozhat.

A nem mindennapi bemutatót az Ericsson laborjában tartották, a svédországi Kistában, aminek többek között az NTT DOCOMO és az SK Telecom felső vezetése is szemtanúja volt.

81702

Seizo Onoe, az NTT DOCOMO ügyvezető a következőket nyilatkozta: „Az 5G jelentős teljesítményjavulást ígér a jövőbeni új alkalmazások támogatása érdekében, ez pedig mind a felhasználókra, mind az iparágra kihatással lesz. Nagy benyomást tett ránk, hogy az Ericsson már most bemutatta az 5G rádió-hozzáférési technológiákban rejlő valódi lehetőségeket”.

A Ericsson 2014-es Mobilitási Jelentés átfogó pillanatképet ad az 5G előtti mobilvilágról és előrevetíti az 5G iránti kereslet hajtóerejét. A jelentés a mobil adatforgalom tízszeres növekedését jósolja 2013 és 2019 között, és az aktív cellás M2M eszközök számának három–négyszeres növekedését jelzi 2019-re. Az előre láthatólag 2020-ra kereskedelmi forgalomba is bevezetett technológia tehát nélkülözhetetlen lesz a növekvő hálózati igények kielégítéséhez

Johan Wibergh, a hálózatokkal foglalkozó üzleti egység vezetője kijelentette: „Az 5G a mobil hozzáférési és maghálózatokra egyaránt kihatással lesz, ezért az gyakorlatias és proaktív fejlődés biztosítása érdekében szorosan együttműködünk a vezető hálózatüzemeltetőkkel. A speciális rádiótechnológiák továbbfejlesztése az első kritikus lépés az 5G jövőjének megvalósításakor”.

Technológiai háttér

Az élő bemutató innovatív új rádióinterfész-megoldást és speciális MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) technológiát alkalmaz. Az Ericsson 5G hálózatfejlesztési tevékenységének körébe tartoznak a nagyobb sávszélességű, magasabb frekvenciájú és rövidebb átviteli időközű új antennatechnológiák. Az alapsávos egységekkel és rádióegységekkel kiépített rádióbázis-állomásokat kifejezetten 5G próbaüzemhez fejlesztették ki. A kiscellás alkalmazás heterogén hálózati környezetben, az új frekvenciasávok (beleértve a 15 GHz-est is), valamint a nagy sebességű, nagy kapacitású felhordási átvitel szintén kulcsfontosságú területek az Ericsson számára az 5G-nél.

A nagyobb sebességgel, kisebb látenciával és a nagy sűrűségű területeken jobb teljesítménnyel működő 5G a felhasználói élmény magasabb szintjét jelenti, miközben új eszköz–eszköz és gép–gép alkalmazásokat tesz lehetővé. Ezek kihatással lesznek a fogyasztókra (pl. a forgalombiztonság ellenőrzése és az ún. tactile internet) és az iparágra is (pl. érzékelők és kapillárishálózatok). Bár az 5G szabványok egyelőre még csak a fejlesztés korai szakaszában járnak és az új spektrumkiosztások még megfontolás tárgyát képezik, az Ericsson élő bemutatója egyértelmű tanúbizonysága a vállalat technológiai vezető szerepének.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés