Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az EU-ban már csökken, nálunk még növekszik a feltöltőkártyát használók száma

Kütyük

Az EU-ban már csökken, nálunk még növekszik a feltöltőkártyát használók száma

Bár a mobilpenetráció folyamatosan bővül az Európai Unió tagországaiban, a feltöltőkártyát használók egyre kevesebben vannak.

Míg három éve a háztartások több mint fele használt feltötőkártyás (pre-paid) típusú mobilszolgáltatásokat, addig ez az arány mára 48 százalékra csökkent. A kizárólag feltöltőkártyát, illetve a kizárólag előfizetéses csomagot használók aránya közötti különbség az utóbbi javára jelentősen, 5 százalékról 13 százalékra nőtt, mutat rá az Európai Bizottság felmérése. Bár Magyarországon még mindig több háztartásban használnak feltöltőkártyás mobiltelefont, mint előfizetésest, a kettő közti különbség egyre csökken – adta hírül az Internetet.hu távközlési összehasonlító portál.

Az utóbbi években az EU-tagállamok többségében a feltöltőkártyás mobilszolgáltatások egyre inkább háttérbe szorulnak, nálunk azonban így is 4 százalékkal nőtt az arányuk. „Ugyanakkor 7 százalékkal csökkent a vezetékes telefont használók köre, szóval a plusz 4 százalékot inkább magyarázhatjuk a vonalas szolgáltatások lemondásával, mintsem a kártyás felhasználók abszolút számának növekedésével. Az előfizetős csomagok aránya még nagyobb, 6 százalékos növekedést mutat, tehát a két szolgáltatástípus között csökkent a különbség. Mondhatni egy lassú, de biztos átrendeződésnek lehetünk szemtanúi” – magyarázza Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője. Ezt támasztja alá a pre-paid és az előfizetéses szolgáltatásokat egyszerre használók arányának 6 százalékos csökkenése is, a fogyasztók mindinkább csak egy szolgáltatástípust vesznek igénybe.

Smartphone

Az Európai Unió tagállamai között jelentős különbségeket láthatunk az igénybe vett mobilszolgáltatások típusát tekintve. Míg a kizárólag előfizetéses mobiltelefonnal rendelkező háztartások átlagos aránya az EU-n belül 44 százalék, addig vannak olyan tagállamok, amelyek 80 százalék feletti (Dánia, Finnország, Franciaország), illetve 20 százalék alatti aránnyal bírnak (Málta, Portugália, Olaszország). Magyarország 32 százalékkal a lista alsó harmadában foglal helyet. Ugyanígy nagy különbségeket láthatunk a kizárólag feltöltőkártyával rendelkező felhasználók arányában is. Az átlagos 31 százalékhoz képest a portugálok és az olaszok több mint 70 százaléka, a franciák és a luxemburgiak csupán 5 százaléka használ feltöltőkártyát. Magyarországon ez az arány 38 százalék.

„Itthon elsősorban azért lett elterjedtebb a feltöltőkártyás szolgáltatás, mert a felhasználók jobban tudják vele kontrollálni költségeiket. Sok volt a rossz tapasztalat, illetve rémtörténetek is szárnyra kaptak több százezerre duzzadt számlákról, a szolgáltatók ajánlatai pedig nem voltak képesek meggyőzni a felhasználókat arról, hogy érdemesebb előfizetéses csomagra váltani” – magyarázza Solt Ádám. Az utóbbi években viszont változott a helyzet. Egyrészt csökkentek az előfizetéses csomagok percdíjai, és ahogy a lenti ábrából is látszik, jelentősen alacsonyabbak a feltöltőkártyás percdíjaknál, másrészt pedig felértékelődött a kihasználható adatforgalom jelentősége. Ennek köszönhetően a következő években az előfizetéses csomagok számának lassú növekedését várhatjuk, ezáltal pedig akár többségbe is kerülhetnek a feltöltőkártyákkal szemben.

Detecting-the-SIM-Card-Change-on-your-Mobile-Phone

Érdekesség viszont, hogy a kelet-közép-európai régióban több országban is fordított a tendencia. Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában Magyarországgal ellentétben úgy nőtt a feltöltőkártyák aránya, hogy közben az előfizetések száma kismértékben visszaesett. Ez azzal magyarázható, hogy itthon jobban megéri előfizetni, mivel a fogyasztók jelentős kedvezményt kapnak a készülék mellé. A havidíjak részben vagy egészben lebeszélhetők, az adatforgalom határa is nagyobb, és a percdíjak is kedvezőbbek. „Romániában például a szolgáltatók kevésbé motiválják a felhasználókat, hogy előfizetők legyenek. Ennek egyik fő oka a laza fizetési fegyelem lehet. Azáltal, hogy a feltöltőkártyás csomagokat helyezik előtérbe, megvédik magukat a jelentős késéssel vagy egyáltalán nem fizető ügyfelekkel szemben” – írja az Internetet.hu.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés