Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vélemény: Na végre! Normális mobilinternet a telefonra is a Telekomnál!

Kütyük

Vélemény: Na végre! Normális mobilinternet a telefonra is a Telekomnál!

Új mobilinternet csomagok vannak a Telekomnál. Ez egy egyszerű és érthető mondat. Úgy is mondhatnánk, hogy egy rövid hír. De azért ennél mégis több, mert sokunk számára mostantól nyílt meg az út az igazi mobilinternetezéshez.

Mint ahogyan arról részletesen beszámoltunk (és ide kattintva el is olvasható), a Telekom mobiltarifái megújultak. 2014. február 01-től számos új mobilnet előfizetés köthető végre mobiltelefonra, beszédet is tartalmazó csomag mellé. Imáink meghallgattattak, Testvéreim! Lássuk, miért is olyan nagy dolog ez!

DFG_2014-02-09-15-13-03

Korábban voltak már elfogadható mobilinternet előfizetések a Ténél (ahogyan mi, a régóta hűségesek becézzük a Westel – T-mobie – Telekomot). Beszéd-csomagunk mellé is, de nagyjából egy éve a szolgáltatók egyszer csak fogták magukat és gyakorlatilag kinyírták a mobilinternetet. A Ténél például valamilyen rejtélyes okból csak különálló előfizetésként, tábla gépekre vagy USB-s stickekre lehetett normális áron normális mobilinternet-előfizetést kötni (írtunk is erről anno, ide kattintva olvasható), a telefonról internetezni vágyóknak három választásuk maradt.

Elsőként az, hogy vesznek egy dupla SIM-foglalattal rendelkező készüléket és az egyik foglalatba a beszédet engedő SIM kártyát teszik, a másikba pedig egy mobilinternetezésre alkalmas SIM-et vásárolnak. Akár egy másik szolgáltatóét. Így lehetett normális áron normális mobilinternethez jutni. A baj csak az volt ezzel a megoldással, hogy a dupla SIM-mel rendelkező készülékek vagy méregdrágák, vagy ha kínai, névtelen modellt választunk, akkor számos kompromisszumra kényszerítenek minket. Az igazán elszántaknak volt elérhető ez a megoldás (voltak páran így is), az átlagember számára ez már a varázslat kategória volt.

A második megoldás nem is megoldás igazán, mert normál beszéd csomag mellé, normális áron maximálisan 500 MB-nyi havi internet forgalmat tartalmazó mobilnet-előfizetés volt köthető, amely a közepesen sokat internetezőknek egy hétre, a jelenlegi színvonalon mobiltelefonjukat kihasználóknak 1-2 napra volt elég még akkor is, ha a letöltéseket wifin keresztül intéztük. Így aki volt olyan szerencsés – mint például én – az korábbról meg tudott tartani mondjuk egy 4 GB-os csomagot 3990 forintért havonta és ehhez a hó végén néha vásárolgatott 1-1 GB plusz netet, ha elfogyott.

A harmadik megoldás megint csak korlátozottan nyújtott lehetőséget az igazi mobilnetezőknek, mert minimálisan 15000 forint körüli csomagokhoz lehetett 1-1 gigákat vásárolni, ami azt jelentette, hogy az ember hiába nem beszél a telefonján, akkor is kifizet minimum 15 ezrest a beszédcsomagra. Amelyben persze tényleg voltak jó percárak, de én magam a múlt hónapban összesen 1 órát ha beszéltem a telefonomon, miközben a 4 GB mobilnet 20-a környékén elfogyott és kétszer kellett (volna) rátöltenem. Másodszorra szerencsére már szombaton fogyott le a mobilnet és jellemzően wifi közelében tartózkodtam odahaza, így valahogy kibírtam másnapig. Így ez a megoldás sem volt járható magánemberként.

Száz szónak is egy a vége: mi, akik interneten éljük az életünk egy (egyre nagyobb) részét, valóságos tragédiaként éltük meg azt, hogy a csudálatosabbnál csudálatosabb, gyorsabbnál gyorsabb és drágábbnál drágább csúcstelefonjainkon egyrészt lassabban, másrészt a lassítástól félve kellett netezzünk. Olyan érzés ez, mint amikor megvesz az ember egy Ferrarit és nem talál egy autópályát sem. Vagy nem talál hozzá megfelelő üzemanyagot. A Ferrari ugyanis arra van, hogy száguldozzunk vele. Mi meg lovakat fogtunk elé és úgy próbáltuk hajtani, mint egy hintót.

DFG_2014-02-09-15-13-25

De ennek vége. Február elseje piros betűs ünnep a kütyümániásoknak. Legalábbis azoknak, akik – velem együtt – kitartottak a Té mellett. Én magam számos alkalommal leírtam azt, hogy ez így nem jó és sokszor reményemet fejeztem ki, hogy valakinek esetleg eszébe jut az, hogy 2014-ben a telefon már nem a beszédről szól. És hogy aki több ügyfelet szeretne, az az ügyfél igényeit figyelembe véve indul el a fejlesztéseivel. Ezt tette most a Té, amihez gratulálok. A magam és saját nevemben is.

Azt gondolom, hogy ha az ember kritikát fogalmaz meg egy szolgáltatóval szemben, akkor az a fair, ha a jó cselekedeteit is megemlíti. Ennek okán született meg ez az írás és remélem azok is olvassák, akik ezt a dicsérendő döntést meghozták. És remélem, örülnek neki, hogy egy valakit biztosan boldoggá tettek most. Nem kell ám nekünk sok minden a boldogsághoz. És azt is tudom, hogy mindez óriási fejlesztések eredménye, amik igenis pénzbe kerültek.

DFG_2014-02-09-15-13-43

Ezen a gondolatsoron tovább menve nem nagyon kell magyaráznom, hogy a hír hallatán, gyakorlatilag azonnal elő is fizettem az elérhető legnagyobb csomagra, amelyben LTE sebességgel netezhetek a telefonomon, azaz 60/22 Mb/s sebességet ígérnek úgy, hogy havonta 5 GB adatforgalmat használhatok el. Természetesen az internet sebessége attól függ, hogy hányan vannak éppen a cellában, de az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy 26 Mb/s körüli sebességgel jön lefelé az adat és ami még lényegesebb, 21,4 Mb/s körül megy felfelé. És ez – nincs rá jobb szó – brutális sebesség. Nekem, aki sok képet osztok meg és sok dokumentumot küldök el mobilról is, a feltöltési sebesség talán még fontosabb is, mint a letöltési.

Screenshot_2014-02-09-15-21-24

Érdemes tehát ellátogatni a Té weboldalára és megnézni, milyen lehetőségek vannak. Aztán érdemes felhívni a Té ügyfélszolgálatát, mert díjcsomagtól függően akár negyed áron megkaphatjuk mostantól ugyanazt a netet, amit elseje előtt használtunk, illetve ugyanazért az árért sokkal több adatforgalmat élvezhetünk gyorsabb sebességgel.

DFG_2014-02-09-15-14-09

Álmodhatunk-e nagyot? Miért is ne? Nem is olyan nagy álom az, hogy mondjuk LTE sebességgel 10000 azaz tízezer forint alatt az ember korlátlan havi mobilinternetet kapjon. Nem tudom, hányan használnánk ki, de ha lenne ilyen, én biztosan előfizetnék rá. Mert a gyors mobilinternet a digitális életünk minőségét nagyban javítja. Még akkor is, ha az LTE egyelőre nem az egész ország területén érhető el. Ez egyébként fontos tényező, mert aki LTE-re vágyik, azért tájékozódjon arról, hogy a jellemző tartózkodási helyein mi is a lefedettség.

A végére, amolyan összegzésként azt szeretném még idetenni, hogy nagyon jó irány ez, amit a Telekom ezzel az új rendszerrel képvisel és minden tiszteletem annak, aki meg merte lépni ezt a változtatást. Vagy ahogy internetes körökben mondani szokás: riszpekt! Nagyon drukkolok, hogy a döntés jónak bizonyuljon és azt is remélem, hogy a többi szolgáltató is meglép valami hasonlót. Ez ugyanis a jövő.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés