Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: teXet TM-4677 – kicsi és nagy

Kütyük

Teszt: teXet TM-4677 – kicsi és nagy

Tökéletesen eltalált méret és forma, továbbfejlesztett belső, dupla SIM és áfástúl is 50 ezres körüli ár. Mellé a nagyokat is meghazudtoló szervizháttér és számos extra. Ez a teXet TM-4677, amely a maga nemében megint egyedülálló. Ahogyan ezt a teXettől már megszokhattuk…

Már arra felkaptam a fejemet, hogy 175 dollárért juthatok egy szuper kis telefonhoz. Még akkor is érdekes ez, ha a dollár éppen elég magasan van (nem a forint van alacsonyan, ugyebár) és ha emellé még az ÁFA 27%-át is meg kell fizetni. Mert így is 50 ezres körül jön ki ez a fincsi, dupla SIM-es csoki-telefon, amely első látásra elcsavarja a fejünket. Lássuk, megint mit alkotott a teXet!

DSC08820_resize

A hivatalos specifikáció ide kattintva megtalálható a termék hivatalos weboldalán. A készüléket a Tanfield-től kaptuk tesztelésre, amit ezúton is köszönünk! Nem is nagyon részletezném a számokat, inkább emeljük ki megint a lényeget. Elsőként talán a Qualcomm Snapdragon MSM8625-ös procit, amely 2013-as fejlesztés. Kétmagos, 1200 MHz-en ketyeg és Adreno 203-as grafikus egység támogatja, amely az Andreno 205 továbbfejlesztett változata. Mit jelent ez? Hát azt, hogy alacsony fogyasztás mellett ígér elfogadható teljesítményt azoknak, akik nem erőgépet keresnek. Talán ennek a konfigurációnak köszönhető, hogy a mindennapi életben szépen teljesít a készülék és a dupla SIM ellenére sem merül gyorsabban, mint a szimpla SIM-es készülékek.

DSC08817_resize

Mert a valódi érték ebben a telefonban a dupla SIM. Kettő telefonszám áll tehát rendelkezésünkre egyszerre úgy, hogy nem kell kompromisszumot kötni és lassú, akadós telefonnal bíbelődni. És ahogyan a teXettől megszokhattuk, ide is becsempésztek valami kis extrát, mert az egyik SIM az microSIM, a másik pedig hagyományos. Miért is jó ez? Mert vészhelyzet esetén ebbe a telefonba mindkét, jelenleg használatos SIM-kártya behelyezhető.

DSC08826_resize

Természetesen a normál SIM foglalat is úgy van kialakítva (ellentétben számos gyártó megoldásaival), hogy az adapterbe behelyezett microSIM is minden további nélkül belemegy. Aki pedig egy SIM-mel akarja csak használni, annak sem kell buherálnia a meglévő kártyájával. SIM-ügyben tehát ez a modell tökéletesebb nem is lehetne. Ügyes ötlet!

Screenshot_2014-02-02-08-55-50_resize

A SIM-ek mellé helyezhető el egy microSDHC kártya, amelyből 32 GB-ig fogad el a telefon. A belső tárhely 4 GB, amelyből 2,7 GB marad meg nekünk szabadon, így a kártyás bővítés indokolt is. A 2,7 GB belső tárhely teljesen felhasználható szoftverek telepítésére (ROM), ez így gyakorlatilag azt jelenti, hogy sosem fog elfogyni. 2,7 GB-ra ugyanis nagyjából 800-1000 darab átlagos méretű Android-alkalmazást telepíthetünk. A futtatáshoz (RAM) 581 MB memória került beépítésre, amiből a rendszer betöltése után nagyjából 280 MB marad szabadon. Azaz futtathatunk nyugodtan a háttérben bármit, nem fog akadni a telefon. RAM és ROM szempontjából a készülék tehát szintén megnyugtató.

Screenshot_2014-02-02-08-56-01_resize

Kijelző? Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem. Nem a használt technológia miatt, bár a 4,5“ IPS LED kijelző a maga qHD felbontásával (960x540p) sem megvetendő. Inkább amiatt lelkesedem érte, mert valamilyen feketített anyagból készült. És emiatt semmi eddig látotthoz nem hasonlít. Nagyon kilóg tehát a tömegből ezzel is, kifejezetten elegáns ez a sötétített előlap. A kijelző fényereje tökéletes és a képernyő körül egy enyhe, fél milliméteres keretet találunk, ami kedvez azoknak, akik képernyővédő fóliát szeretnének felhelyezni.

DSC08823_resize

Az előlap egyébként nagyon egységes, semmi cicoma nincs rajta. Nyomható hardvergomboknak nyoma sincs, a vezérlés a képernyő alatt elhelyezett érintős gombokkal történik. Ezek megérintés után világítanak, egyébként nem látszanak. A nyomkodható gombok tekintetében tehát a készülék jobb oldalán található bekapcsoló- és a bal oldalán található hangerőgombokkal kell megelégednünk. A töltőcsatlakozó a készülék tetején került elhelyezésre, standard microUSB. Mellette egy szintén szabványos 3,5 milliméteres jackdugót találunk, amelyhez a gyári csomagolásban kapunk is egy vezetékes headsetet. A hátlapon egy kamera és mellette villanófény, amelyről később még szólok.

DSC08822_resize

Az előlapon nagy örömömre olyan extrát találunk, amit kevés készüléknél, ilyen formában pedig gyakorlatilag egynél sem. Az üzenetekről és az egyéb eseményekről villogással értesítő megoldásokat láthattunk már más készülékekben, de ilyen szépen kivitelezettet én eddig még nem láttam. Az előlap ugyanis gyönyörű szimmetrikus és a felül elhelyezkedő hangszóróval szemben, lent egy ugyanolyan alakú sávot találunk, amely teljes egészében világít. Nem egy kis ledecske van tehát, hanem egy jól látható és tényleg feltűnő csík. Ez töltéskor narancssárgán világít, feltöltve zölden és üzenet érkezése esetén kéken. És nem villog, hanem pulzál, ami megint csak nagyon különleges. Lehet, hogy ez mást nem hoz lázba, de nekem nagyon tetszik és megint csak nem általános dolog.

DSC08828

A tesztkészüléken Android 4.1.2 Jelly Bean rendszer fut, teljesen magyar (és minden más nyelven is tud), néhol látható csupán némi bennragadt angol szöveg a menükben. A teszt elején említett hardver miatt a telefon nagyon gördülékenyen működik. Az összehasonlító tesztek során azt tapasztalhatjuk, hogy valahol a Galaxy S II környékén van, ami nem rossz eredmény, tekintve hogy egy új “Eskettő” még mindig 30 ezressel drágább ennél a készüléknél.

DSC08825_resize

Az elején említettem a szuper szervizhátteret, de ide tegyük még azt is hozzá, hogy a teXet 24 hónap, azaz 2 év garanciát ad a készülékre. És ne feledjük azt sem, hogy a vásárlás helyén leadva nagyjából 6-8 nap alatt javítanak (nem hetek-hónapok alatt). Az is hasonlít a nagy márkákhoz, hogy sok esetben inkább cserélik a készüléket.

IMG_20140202_102725_resize

Néhány szót a multimédiáról ejtsünk, mert manapság a telefonok nagy vonzereje ebben van. Azt nem is kell mondjam, hogy a tartalmak lejátszása terén nincs kompromisszum, mindent visz. A zenék jó minőségben szólnak, bár a gyári fülest én inkább cserélném a sajátomra. A filmek lejátszásánál sincs gond, nincs akadás és konvertálás nélkül mennek a nagy felbontású filmek is. A 4,5 colos IPS kijelző tökéletesen alkalmas filmnézésre és oldalról nézve is jól látszik. Aki tehát főként a multimédiás tartalmak lejátszását szeretné, annak semmilyen kivetnivalót nem tudok leírni.

PANO_20140202_120211

A tartalmak készítésében viszont a telefon közepes. 2014-ben a 720p-s videó már gyengének számít, manapság a fullHD (1080p) videókat várjuk el a telefonoktól. Viszont vannak extrák itt is, így például menüből választható gyorsított videó, azaz TimeLapse. 1, 2, 3, 5 és 10 másodpercenként készít ilyenkor kockákat, így a sokáig tartó dolgok egy rövid videóban bemutathatók. És a beépített vaku a videózás közben mint segédfény használható, jól jön ez a bulivideók elkészítésénél.

IMG_20140202_120449

Fényképezésnél a kicsit gyengébb képminőség mellett (a képeket eredeti méretben feltöltöttem ebbe a Picasa albumba, így mindenki eldöntheti, neki tetszenek-e) a 16:9-es képarányt hiányolom leginkább. A lencse mellett elhelyezett vakuszerűség egészen jól teljesít, 3-4 méterig is ki tudja emelni a tárgyakat. A fényképezőgép tehát ha kicsit gyengébb is, mint az A-brand gépekben, semmiképpen nem olyan gyenge, mint az egyéb kínai márkáknál azt megszoktuk. A fényképekhez GPS-koordináta csatolható, ez jól jöhet.

Screenshot_2014-02-02-10-59-06_resize

A GPS számomra kicsit csalódás. Félreértés ne essék, nincs vele semmi baj, tökéletesen működik és természetesen A-GPS. A pozíció megtalálását viszont a wifin és a mobiltornyokon kívül semmilyen extra nem segíti. De még ez sem csalódás, hiszen a legtöbb telefon ilyen. Az a csalódás számomra, hogy egy orosz márka nem használja a GLONASS műholdakat. Azokkal a pozíció sokkal pontosabban és gyorsabban meghatározható és főként gyenge vételi viszonyoknál nagyban javíthatja az esélyeinket. Persze a GLONASS nem jellemző az olcsó modellekre, csakhát ugyebár a teXet orosz. Talán majd a következőben. Így is pontos.

Screenshot_2014-02-02-12-06-25

Kiknek és minek? Azoknak ajánlom ezt a készüléket, akik kifejezetten vagány, jó megjelenésű és számos extrával telezsúfolt készüléket szeretnének maguknak olcsón. A dupla SIM iránt érdeklődőknek is nagyon merem ajánlani, kényelmes a két telefon az egy testben. Azoknak is ajánlom, akiknek bejön ez a méret és ez a dizájn, de nem akarnak 80 ezrest leszurkolni egy túlértékelt márka alultámogatott készülékéért. A teXet TM-4677 egy jól pozicionált telefon, amely többet nyújt, mint amit ennyi pénzért várnánk tőle.



Szólj hozzá!

További Kütyük

teXet TM-4677

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Olcsó, szép, igényes
 
  Kontra:  
  - Közepes multimédia
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,5"
  • kijelző felbontása: 960x540"
  • kijelző típusa: IPS LED"
  • eszköz mérete: 131 x 67 x 9 mm
  • tömeg: 139 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon MSM8625
  • memória: 0 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: quadband
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 2.0
  • GPS: AGPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1.2
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1800 mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés