Connect with us

Az Android készülékek több mint felén nincs védelem

android-malware-1

Kütyük

Az Android készülékek több mint felén nincs védelem

Az Android operációs rendszerrel működő okostelefonok és tabletek tulajdonosainak több mint 50 százaléka nem használ semmilyen biztonsági szoftvert, hogy megvédje eszközét a kiberfenyegetésektől.

Az orosz kiberbiztonsági vállalat szerint ez azért is aggasztó, mert az Android operációs rendszer már régóta a mobil eszközök felhasználói – és ennek köszönhetően a kiberbűnözők – körében a legnépszerűbb mobil platform. A bűnözők megkülönböztetett figyelmét az Android operációs rendszer egyrészt népszerűségével, másrészt kiterjedt funkcionalitásával vívta ki magának.

A Kaspersky Lab statisztikái szerint a mobil eszközöket célzó rosszindulatú kódminták 99 százalékát Android platformra írták. És ez a fenyegetés egyre nagyobb méreteket ölt: míg a Kaspersky Lab szakértői 2012 egészében 35 ezer rosszindulatú kódmintát azonosítottak, addig 2013 első felében ez a szám már meghaladta a 47 ezret.A B2B és a Kaspersky felmérésben résztvevő okostelefon-tulajdonosok mindössze 40 százaléka (Európában 43 százaléka), táblagép-felhasználóknak pedig 42 százaléka (Európában 46 százaléka) állította, hogy telepített már valamilyen biztonsági megoldást eszközére, és jelenleg is használja azt. A többi válaszadó elegendőnek találja a védelemhez az operációs rendszerbe integrált korlátozott biztonsági szolgáltatásokat, vagy bízik abban, hogy saját ösztönei megvédik a bajtól.

android-malware-1
A védelem hiánya viszont számos veszélyt hordoz magában: egy rosszindulatú program SMS-ek emeltdíjas számokra küldésével csapolhatja meg az előfizető számláját, vagy olyan kémeszközzé teheti, amely aztán információkat szolgáltat a csalóknak a tulajdonosáról, többek között a telefonhívásairól, a levelezéseiről, valamint a közösségi és fizető szolgáltatások eléréséhez szükséges jelszavairól. Nagy kockázatot jelent az eszközök elvesztése vagy eltulajdonítása is. Sokak számára mostanra már az okostelefon vagy a táblagép vált kedvenc fényképeik és videóik, a barátaikkal és családtagjaikkal folytatott levelezésük elsődleges tároló eszközévé. Nem is beszélve a munkával kapcsolatos olyan dokumentumokról és más fontos információkról, amelyeknek semmiképpen nem lenne szabad illetéktelen kezekbe kerülnie – figyelmeztet a Kaspersky Lab.

(MTI)Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom