Connect with us

technokrata

Az okostelefonnal rendelkezők 90 százaléka internetezik mobilján

Smartphone-use-in-India-post

Kütyük

Az okostelefonnal rendelkezők 90 százaléka internetezik mobilján

Az okostelefon tulajdonosok 90 százaléka szokott internetezni telefonján, az alkalmazások ugyanakkor nem népszerűek.

A médiakutató cég közleménye szerint kétezer felnőttet kérdeztek meg személyesen a harmadik negyedévben az okostelefonnal kapcsolatos szokásaikról.A kutatásból kiderül, hogy az okostelefont használók 47 százaléka még soha nem töltött le alkalmazást a készülékére, további 10 százalékkal is csak egy alkalommal fordult ez elő. Mindössze a felnőttek 7 százalékáról mondható el, hogy rendszeresen szokott applikációk letölteni; ez kevesebb mint 200 ezer ember.

Az alkalmazásokat soha le nem töltő okostelefonosok 44 százaléka teljesen feleslegesnek tartja ezeket, egyáltalán nem érdeklődik azok iránt, 25 százaléka pedig azzal indokolta elzárkózását, hogy nem tudja pontosan, hogyan kellene letölteni.
Az okostelefonos alkalmazások elterjedtsége összességében nem tekinthető túlzottan magasnak, a legnépszerűbb alkalmazástípusokat legalább egyszer csak az okostelefont használók negyede, ötöde próbálta már ki.

Shopper using smartphone

A felmérés szerint a közösségi média applikációk (23 százalék), a játékok (21 százalék), a térképek, navigációs programok (20 százalék), az időjárás-jelentések (19 százalék) és az internetböngészők (18 százalék) a leginkább keresett alkalmazások azokostelefont használó felnőttek körében. A megkérdezett felhasználók mindenekelőtt az ingyenesen elérhető applikációkat keresik, hiszen mindössze 12 százalékukról mondható el, hogy fizetett már azért. Az eredmények azt mutatják, hogy nagyjából 300 ezer felnőtt töltött már le okostelefonjára fizetős applikációt és ezen alkalmakkor átlagosan 1000 forint körüli összeget fizetett ki.

Az átlagos költés részben magyarázza a fizetős alkalmazások alacsony elterjedtségét is, hiszen a vizsgálat során az is kiderült, hogy legfeljebb 325 és 570 forint között határozható meg a fizetős alkalmazások ára: e szint alatt a letöltési kedvet a rossz minőséggel kapcsolatos félelmek csökkentik, e szint fölött viszont – a válaszadók szerint – az alkalmazások már túl drágák, egészen biztosan nem éri meg az árát. A Mediameter kutatásából az is kiderült, hogy a nyár végén a felnőtt népesség csak alig több mint egytizede nem rendelkezett saját használatú mobiltelefonnal, 54 százaléknak hagyományos telefonja volt, míg 33 százalék okostelefont használt. A több mint 7 millió mobiltelefon-használó felnőtt közül mintegy 2,7 millió 18 évesnél idősebb lakosnak van okostelefonja. Az okostelefon-penetráció az átlagnál magasabb a 18-29 éves, legalább középfokú végzettségű férfiak körében, valamint a fővárosi lakosok, illetve általában a közép-magyarországi régióban élők között. Valamilyen fokú internethasználat ma már az okostelefon tulajdonosok döntő többségére jellemző: e csoport tagjainak 90 százaléka szokott internetezni valamilyen rendszerességgel telefonján, míg a hagyományos készülékeket használók esetében csak 9 százalék ez az arány – írja a Mediameter.

(MTI)Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle