Connect with us

technokrata

Eltűnhetnek a roaming díjak

data-roaming-beach-phone

Kütyük

Eltűnhetnek a roaming díjak

Rövidesen eltűnhet minden külföldön mobilozó réme a roaming.

Legkésöbb 2016-ig megszűnhetnek az Európai Unió területén a roaming díjak. A Neelie Kroes alkotta és az Európai Bizottság által szerdán elfogadott ultimátum szerint a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell majd az ügyfeleik számára, hogy azok külföldön is a hazai tarifának megfelelő áron telefonálhassanak.

European commissioner for competion, Dutch,  Neelie Kroes

Kroes egyébként az egyik legnagyobb szószólója a telekom piacon történő változást sürgetőknek, a hölgy a roaming díjak változtatása mellett több más, mindenki számára érdekes ügyben is változtatásra szólította fel a szolgáltatókat. Az általa alkotott, vastag csomagban az Európai Bizottságnak átnyújtott javaslatok között szerepel például az előfizetési csomagok és a mobil adatátvitellel kapcsolatos kérdések megregulázása. Az előfizetőknek például meg lehetne határozni, hogy mennyit költenének és ha a forgalom 80%-ához elérnek, akkor kötelező lenne a szolgáltatónak egy üzenet elküldése, melyben tájékoztatja a felhasználót a rövidesen elérkező limithez. Szabadabban rendelkezhetnek majd az ügyfelek az előfizetéseikkel, ha ugyanis valaki felbontaná a szerződését, az fél év után bármikor megteheti, az egyetlen feltétel, hogy egy hónappal előtte jelezni kell.

roaming

Emellett komoly változások várhatnak a mobil adatátvitel területén is. A távközlési szolgáltatók elfelejthetik azt a korszakot, amikor egy megadott szolgáltatást korlátoztak, a jövőben egy mobilinternetes csomagba nem lehetne beépíteni videóhívást korlátozó kitételeket. Kötelezővé válhat majd a minimum sávszélesség feltüntetése is, az eddigieknél sokkal jobb, olvashatóbb módon és fontos változás, hogy valós sebességet kell megadni, az elméleti – tehát minimum 0 kbps- adatokat nem fogadják el.

A tervek megvalósulására egyelőre nincs 100%-os garancia, de Kroes már több ízben is sikerrel vitte végig a bizottságon a terveit, így most is -maximum néhány apró módosítással- elfogadhatják a beadott javaslatokat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle