Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft felvásárolja a Nokiát

Kütyük

A Microsoft felvásárolja a Nokiát

Nincs több találgatás, 5,4 milliárd euróért valóban a Microsoft kezébe kerül a Nokia mobiltelefonos üzletága.

Rengeteg pénzt, 5,4 milliárd eurót (1630 milliárd forintot) fizet a Microsoft a Nokia mobiltelefonos üzletágáért, a bevásárlás stratégiai fontosságú az amerikai cég számára. A szerződés értelmében Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója szintén a Microsoftnál folytatja karrierjét, így a finn vállalat vezérigazgatói feladatait átmenetileg Risto Siilasmaa elnök veszi át.

A Microsoft 3,8 milliárd eurót közvetlenül a mobil-üzletágért, míg további 1,65 milliárdot a különféle szabadalmakért fizet. A vezérigazgatón kívül is rengeteg, összesen 32 ezer Nokia-alkalmazott kerül át a Microsofthoz.

Nokia-10-2-11-SLE-13
De miért volt annyira fontos a felvásárlás? Mert Steve Ballmer Microsoft-vezérigazgató szerint ezzel olyan helyzet jön létre, amellyel mindenki nyer: egy saját, jó nevű mobilcéggel a Microsoft végre igazán jó, a hardverre optimalizált okostelefonos operációs rendszert készíthet, akár még a Windows Phone-nál is gördülékenyebbet. A Nokia a részvényesi érték maximalizálása érdekében vált meg a mobilos üzletágtól, emellett a továbbiakban egyéb érdekeltségeire összpontosíthat.

A megállapodás értelmében a Microsoft birtokába kerülő vállalat által gyártott készülékek még legalább tíz évig a Nokia márkajelzést fogják viselni. Ez továbbra is a finn vállalat tulajdona, a Microsoft csak jogosult lesz használni a megállapodás részeként.

A Nokia hosszú időn keresztül vezető pozíciót töltött be a mobiltelefonok piacán, az utóbbi évekbn azonban egyre inkább háttérbe szorult az Apple és a Samsung mellett. A finn cég 2011-ben lépett partneri kapcsolatra a Microsofttal, és azóta az amerikai cég szoftverjét használja okostelefonjaihoz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés