Connect with us

technokrata

A Microsoft felvásárolja a Nokiát

Nokia-10-2-11-SLE-13

Kütyük

A Microsoft felvásárolja a Nokiát

Nincs több találgatás, 5,4 milliárd euróért valóban a Microsoft kezébe kerül a Nokia mobiltelefonos üzletága.

Rengeteg pénzt, 5,4 milliárd eurót (1630 milliárd forintot) fizet a Microsoft a Nokia mobiltelefonos üzletágáért, a bevásárlás stratégiai fontosságú az amerikai cég számára. A szerződés értelmében Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója szintén a Microsoftnál folytatja karrierjét, így a finn vállalat vezérigazgatói feladatait átmenetileg Risto Siilasmaa elnök veszi át.

A Microsoft 3,8 milliárd eurót közvetlenül a mobil-üzletágért, míg további 1,65 milliárdot a különféle szabadalmakért fizet. A vezérigazgatón kívül is rengeteg, összesen 32 ezer Nokia-alkalmazott kerül át a Microsofthoz.

Nokia-10-2-11-SLE-13
De miért volt annyira fontos a felvásárlás? Mert Steve Ballmer Microsoft-vezérigazgató szerint ezzel olyan helyzet jön létre, amellyel mindenki nyer: egy saját, jó nevű mobilcéggel a Microsoft végre igazán jó, a hardverre optimalizált okostelefonos operációs rendszert készíthet, akár még a Windows Phone-nál is gördülékenyebbet. A Nokia a részvényesi érték maximalizálása érdekében vált meg a mobilos üzletágtól, emellett a továbbiakban egyéb érdekeltségeire összpontosíthat.

A megállapodás értelmében a Microsoft birtokába kerülő vállalat által gyártott készülékek még legalább tíz évig a Nokia márkajelzést fogják viselni. Ez továbbra is a finn vállalat tulajdona, a Microsoft csak jogosult lesz használni a megállapodás részeként.

A Nokia hosszú időn keresztül vezető pozíciót töltött be a mobiltelefonok piacán, az utóbbi évekbn azonban egyre inkább háttérbe szorult az Apple és a Samsung mellett. A finn cég 2011-ben lépett partneri kapcsolatra a Microsofttal, és azóta az amerikai cég szoftverjét használja okostelefonjaihoz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek