Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az iPhone is csak egy telefon: elromlik, de mi ilyenkor a teendő?

Kütyük

Az iPhone is csak egy telefon: elromlik, de mi ilyenkor a teendő?

Az Apple csodatelefonja akármilyen szép, akármilyen okos, bizony előfordul, hogy vagy egy rosszul sikerült mozdulat, vagy pedig szoftveres probléma miatt szervizelésre szorul kedvenc telefonunk. Összeszedtünk pár esettanulmányt arra az esetre, ha ne adj’isten velünk történne meg a baj…

Az elmúlt években már sokan, sokszor csontig lerágták a témát, miszerint hogyan kell, vagy érdemes gondját viselnünk telefonunknak annak érdekében, hogy az minél tovább bírja. Hogy miért is fontos ez? Egyrészről azért, mert így amennyiben később cserére adnánk a fejünket, úgy a jó állapotban lévő iPhone-t sokkal jobban, és jobb eséllyel tudjuk viszontértékesíteni (vagy nagyobb örömmel örökli a család egyik tagja), másrészről pedig ha csak egy icipicit is, de teszünk valamit azért, hogy az alábbi videóban lévő állapotok mérséklődjenek:

Tehát ha már kellően környezettudatosak vagyunk és a fogyasztói társadalom által belénk nevelt éves-másfél éves telefoncsere szükségét, mint a Maslow-piramis egyik önmegvalósítás felé mutató szintjét, a helyi értékén kezeljük, akkor érdemes azon elgondolkodnunk, hogy a „tokban tartom, nem dobálom, nem hekkelem” hármas mellett arra is odafigyeljünk, hogy ha esetleg elromlik a készülékünk, akkor is azzal kezdjük, hogy feltérképezzük a szervizelési lehetőségeket. Merthogy bizony akármennyire is kúl, varázslatos és „instant get” az iPhone, az a rossz hírünk van, hogy bizony mégiscsak egy technikai kütyü, ami elromolhat. De jó hírünk is van: a legtöbb hibája javítható.

Garanciális?

Az első kérdés – bármi is történjék a telefonnal -, hogy még garanciális-e. A vízbe ejtésre, kijelző törésre nem vonatkozó általános garancia az iPhone-okra 1 év, de érdemes elgondolkodnunk azon, hogy  a garancia érvényesítésével hogyan és miként bánunk. A T-Mobile-nál például szigorúan munkaidőben, délután 6-ig tudnak átvenni készüléket garanciába, előtte hiába állunk akár órákat személyesen az ügyfélszolgálaton, a sajnálomon kívül nem kapunk semmit. Ahogyan az elkészült kütyüket is csak eddig lehet átvenni, tehát dolgozó embernek kb esélytelen az ügyintézés.

Capture cracked iphone 2

Tehát miután mérlegeltük azt, hogy a garanciális ügyintézést az általunk fizetett 150.000 Ft-okért megérdemeljük-e munkaidőn kívül, vagy éppen olyan baleset következett be (pl. vécébe ejtés, autó tetején hagyás), ami miatt szóba sem jöhet a készülék garanciális javíttatása, úgy az alábbi esetekkel számolhatunk.

Betörött kijelző

Az iPhone 5-nél egy kijelző csere 55.000 Ft-ot kóstál, ez a telefon árának körülbelül az egyharmada, úgyhogy kétszer gondoljuk meg, mielőtt a telefont a felső ingzsebünkbe rakjuk. Az iPhone 4 és 4S-nél ez a művelet mindössze 20.000 Ft, és mivel a hátlap csere ez esetben „mindössze” 5.000 Ft-ból megvalósítható, érdemes elgondolkodnunk ekkor, hogy vajon színt akarunk-e váltani a cserével kapcsolatban.

tumblr_mauv3qhfzs1qeuppxo1_500

3G-nél 8.000, 3GS-nél 7.000 Ft a kijelző cseréje, itt szintén érdemes az esetleg eltörött hátlapot is lecserélni ugyanebben a körben, ami szintén 8.000 Ft-ba kerül. Fontos, hogy mielőtt a műveletet rábízzuk valakire, tájékozódjunk a beszerelendő alkatrészek minőségéről: több olyan utángyártott kijelző, vagy hátlap van a piacon, melyek milliméterekkel ugyan csak, de vastagabbak, vagy a rajtuk lévő feliratok gyorsabban kopnak, mint az eredeti alkatrészeknél.

Akku, gombok, csatlakozók cseréje

Nagy átlagban el lehet mondani, hogy az iPhone-ok akkuja azért elég jól ki lett találva: saját tapasztalat szerint 3 évet simán mennek akkor, ha javarészt gyári töltővel hergeljük őket. Merthogy sajnos a legtöbb párszáz forintos kábel, vagy kínai autós töltő elég rossz minőségű és sajnos nem tesz jót az akksi élettartamának: sokszor előfordulhat, hogy 20%-ról egyszer csak 1%-on találjuk magunkat, de ezen a ponton még mondjuk 3 órát elüzemel a telefon. Ekkor érdemes párszor a gyári töltőjével feltölteni a telefont, hogy újra magára találjon, sajnos az utángyártott kábelek nem éppen az akku legjobb barátai.

8-tricks-for-fixing-your-iphones-broken-home-button.w654

Mindezek ellenére 3-4 év után simán előfordulhat, hogy az akkut cserélni kell, ez valamennyi iPhone esetében a hátlapon keresztül történik. Azon túl, hogy igény és indokoltság szerint itt is simán bejátszhat egy hátlap csere, iPhone 4S-nél 6.500, 3GS-nél 8.500, 3G-nél 5.000 Ft körül érdemes számolnunk a műveletet illetően.

A gombokat illetően a 3G és 3GS készülékeknél leggyakrabban a hangerő-, kikapcsoló- és némítógombok szoktak elszállni, ezek általában 4-5.000 Ft-ból orvosolhatók. 4-es és 4S-nél a Home gomb szokta megadni magát, ez 6.000 Ft-ból cserélhető, az előlap meghagyásával. Hasonló áron van a 4 és 4S készülékek szenzorának cseréje is, mely 7.000 Ft-ból orvosolható, ahogyan a dock csatlakozó is hasonló áron cserélhető le újra.

A cikk megírását a www.appleparts.hu tapasztalatai segítették.

 



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés