Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zsugorodik a nyugat-európai mobiltelefon-piac

Kütyük

Zsugorodik a nyugat-európai mobiltelefon-piac

A vártnál kevésbé növekszik az okostelefonok piaca.

Az okostelefon eladások vártnál kisebb növekedése miatt zsugorodott az első negyedévben a nyugat-európai mobiltelefon-piac – írja az International Data Corporation (IDC) amerikai informatikai piackutató vállalat negyedéves European Mobile Phone Tracker jelentése.

 A piac összességében 4,2 százalékkal 43,6 millió eladott darabra szűkült. A hagyományos mobiltelefonok eladása a vásárlói érdeklődés okostelefonokra való átállása miatt a várakozásoknak megfelelően nagymértékben visszaesett, számuk az egy évvel korábbihoz képest 31 százalékkal 12 millióra csökkent. Az okostelefon értékesítések száma eközben a vártnál kisebb mértékben, 12 százalékkal 31,6 millióra emelkedett, ami az IDC statisztikáinak kezdete, 2004 óta a legalacsonyabb növekedési ütem. 

Smartphone-use-in-India-post
Az okostelefon értékesítések lassuló növekedésének az oka egyrészt a gazdasági nehézségek miatt csökkenő elkölthető jövedelem Európában, valamint a szolgáltatók által a készülékekre adott támogatás mértékének csökkenése. Elsősorban a dél-európai országokra jellemző, hogy a mobiltelefon-tulajdonosok halogatják készülékeik lecserélését okostelefonra, míg az okostelefon- használatban szinte már telített észak-európai országokban megnőtt a készülékek használati ideje. 
A készülékgyártók Európában kettős problémával kell hogy szembenézzenek: a gazdasági nehézségek egyrészt szám szerint csökkentik a keresletet, másrészt az olcsóbb készülékek felé tolják el a vásárlók érdeklődését. Mindkét tényező nyomás alá helyezi a gyártók értékesítési árbevételét és haszonkulcsát. 

Locked-iPhone-5-
Az operációs rendszerek versenyében a Google Android vezette az értékesítéseket az első negyedévben: 21,9 millió Android rendszeren futó készüléket értékesítettek, részarányuk így 69 százalékra nőtt a 2012 első negyedévi 55 százalékról. Az Apple iOS operációs rendszerének piaci részesedése 20 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 25 százalékról. A Windows Phone a harmadik legnagyobb operációs rendszerré lépett elő a régióban, részaránya 6 százalékra emelkedett 4 százalékról. 
Az okostelefon eladásokat az első negyedévben a Samsung vezette 45 százalékos piaci részesedéssel, 14,3 millió eladott készülékkel. A második helyen az Apple állt 20 százalékkal, 6,2 milliós értékesítési számmal. A harmadik a Sony volt 10 százalékkal, illetve 3,2 millió készülékkel, a negyedik az LG 8 százalékkal, 2,4 millió készülékkel, az ötödik a Nokia 5 százalékkal, 1,6 millió készülékkel, míg az összes többi készülékgyártó együttesen 12 százalékos részesedést tudott kivívni magának a nyugat-európai piacon 3,9 millió készülék értékesítésével.

(MTI)



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés