Connect with us

technokrata

Teszt: Huawei Ascend G510 – lassuló felemelkedés

Kütyük

Teszt: Huawei Ascend G510 – lassuló felemelkedés

Ascend, angol szó. Jelentése: felemelkedés. A Huawei Ascend sorozat legújabb tagja is méltó a nevéhez. Igaz csak kicsit, de azért emelkedik megint a márkanév. Szerencsére az árra is csak egy kis emelkedés a jellemző…

Nem bízták a véletlenre a Huawei szakemberei és egy olyan alapra (Qualcomm MSM8225) építették az Ascend G510-es modellt, amely alapokon jelenleg pontosan 25 okostelefon és 1 táblapécé nyugszik. Megint úgy tettek bele viszonylag használható hardvert, hogy az árat 60 ezres alatt tudták tartani kártyafüggetlen készülékek esetén is. Nem kisebb nevek mellé sorakoztak ezzel fel, mint a Samsung, HTC, LG, Alcatel és ZTE (hogy csak az ismertebbeket említsük). Lássuk, mit lehet kihozni egy lassan hároméves processzorból!

DSC08150_resizeedit

A processzorról annyit még, hogy elvileg 1,5 GHz-es, de szinte mindenki aláskálázza 1 GHz-re. Ez jó hír azoknak, akik nem törődve a fogyasztással, szeretik felpörgetni a telefonjaikat. Persze a processzor nem minden, az aládolgozó egyéb gépelemek is lényegesek. Nos, a grafikus egység lehetne jobb, hiszen egy egymagos, nem túl erős Adreno 205-ös, amely szintén hároméves technológia. Ennek ellenére sikerült viszonylag jól hangolni és a mindennapi használat során nem is nagyon akad.

DSC08157_resizeedit

1 GB a szoftverek telepítésére használható memória, amelyből 600 MB a miénk, a többit elfoglalja a rendszer. A 600 MB nagyjából 200 alkalmazás telepítésére elég és ez mindenkinek elég kell legyen. Ígérnek 4 GB belső tárhelyet, de ez igazából a teljes memória és ebből csíp le minden, így valójában háttértárként alig több, mint 1 MB marad meg nekünk. Szerencsére a fájlok tárolására külső SD kártyát is használhatunk, amelyből 32 GB-ig fogad el a foglalat SDHC típusút. A futtatásra használható memória (RAM) viszont nagyon kevés, alapból is csak 393,6 MB, de a rendszer betöltődése után mindössze 70 MB marad szabadon. Nagyobb szoftverek tehát meg fogják akasztani és nem fogja tolerálni a sok háttérben futó folyamatot sem.

DSC08161_resizeedit

Egy IPS kijelző jeleníti meg a képet, kifejezetten szép, főként a telefon árát tekintve. Nem tudom, mit csinálnak a Huaweinél a kijelzőkkel, de csak így tovább! Tökéletesen alkalmas filmnézésre és fényképek mutogatására is, hiszen 4,5 colos átló már elég az ilyesmire. A felbontása 480×854 képpont, ez 218 PPI-t jelent ennél a méretnél. Mivel a 480×854-es arány elég széles körben használatos, nem nagyon lesz gondunk a szoftverek kompatibilitásával sem. Jól el van találva ez a felbontás, egy ekkora képernyőnek bőven elég, a processzort viszont kíméli.

Screenshot_2013-06-25-20-27-53_resize

Sajnos a telefon alapban nem játssza a DivX filmeket, de egy ingyenesen feltelepíthető lejátszóval (például az MX Playerrel, amely ide kattintva már tölthető is le) akadás mentesen és szépen viszi a nagy felbontású videókat is. Még az MKV-t is, ha valakinek arra szottyanna kedve. Fényképet maximálisan 5 MPixeleset csinálhatunk vele, ebből is a  pixeleset, ami a 4:3 képaránynak felel meg. 16:9-ben nem tudunk fotózni. Videózni maximálisan 1280×720 képponttal, 30 FPS-sel (képkocka per másodperccel) tudunk. A fényképezőgéphez van vaku, de zárt térben csak korlátozottan képes képeket készíteni.

IMG_20130625_204830_resize

Amikor beüzemeljük a telefont, az első percekben keresgéljük, hogyan is lehet lepattintani a hátulját. Ugyanis van hátul egy körbefutó vágat, de ez csak optikai elem. A hátlap ugyanis nem jön le, helyette az oldallappal együtt, mint egy szappantartó fedele, úgy pattintható le. Könnyen a helyére megy és viszonylag pontosan is illeszkedik, csak nagyon kicsit recseg. Jó anyagból van, se nem ujjlenyomat-érzékeny és a karcolásokat sem nagyon gyűjti. A töltőnyílás és az összes gomb a bal oldalon található, a felső élen csak a fülhallgató csatlakozónyílása árválkodik. A többi oldal érintetlen.

DSC08158crop

Az előlap nekem kicsi időutazás, mert egyrészt kicsit süllyesztve van és ez a peremezés manapság már nem szokás, másrészt túl nagyok a keretek, ami megint csak nem trendi. Van viszont visszajelző led, ami a mindennapi használatot segíti. Samsungosként szokatlan, hogy fordítva vannak a gombok, azaz bal oldalon van a vissza és jobb oldalon a menü, de ezt nagyjából pár nap alatt megszokhatja az ember.  Kicsit zavar, hogy a készülékhez kapott töltő is bumszli, szintén “retró”. Pár éve láttam ilyet utoljára. A készülék kialakítását és a használt anyagokat mindenek ellenére elfogadhatónak mondom, meg lehet vele jelenni.

Screenshot_2013-06-25-19-58-24_resize

A telefon Android 4.1.1-et futtat, ezt támogatja a Huawei saját felhasználói felülete az Emotion UI. Mivel androidos a telefon, ezt lecserélni pár másodperc, de akinek nincsenek becsípődései, vagy nagyon megszokott grafikus elvárásai, annak az Emotion UI egészen jól használható. A nyitóképernyőt négy irányba oldhatjuk fel, jobbra jutunk a rendszerhez, balra húzva az ujjunkat azonnal az üzenetek, lefelé azonnal a fényképezőgép és felfelé azonnal a tárcsázó nyílik meg, ezzel naponta értékes perceket spórolhatunk. Ebből ráadásul a jobboldali kivételével a többi három megváltoztatható, így aki Facebookozik, az akár azt, aki G+-ozik, az akár azt is beteheti. Mindezt a Biztonság/Képernyő zárolása/Huawei feloldás menüpontban találjuk, ha keressük. Nagyon ügyes.

Screenshot_2013-06-25-20-05-58_resize

Gyárilag van egy időjárás alkalmazásunk, ami szépen animál, de emellett hangos is. Ha esik, akkor csepegnek az esőcseppek. A hang nem kacsolható ki, ez sokaknak idegesítő lehet. Aki szeret feltűnősködni, az imádni fogja. A főképernyőn a Huawei saját widgetje egy pillantásra mutatja az időjárást, az időt, két gyakran hívott ismerősünket, fényképalbumunkat, és a zenelejátszót. Ingyenes, jól használható.

Screenshot_2013-06-25-21-18-54_resize

Sajnos gyárilag telepítve van a Facebook és a Twitter, így azoktól is foglalják a helyet, akik soha meg nem fogják nyitni ezeket. A képernyőket oldalra lapozva a végén megakadunk, nem pörögnek körbe és ez idegesítő. A képernyők alján szabadon változtathatunk 5 gyorsgombot, ez is egy olyan extra, amiért más kezelői felületeknél 32 dollárt elkérnek. Összegezve: az Emotion UI-t használhatónak és jól konfigurálhatónak tartom.

DSC08158_resizeedit

Kiknek és minek ajánlanám ezt a telefont? Elsősorban azoknak, akik 50-60 ezres között akarnak viszonylag nagy képernyős okostelefont. A piros szolgáltatótól már 1 forintért elhozható hűségnyilatkozattal, de gyanítom, hogy máshol is megjelenik hamarosan. Azoknak is ajánlom, akik filmet néznek vagy zenét hallgatnak, kiválóan alkalmas erre is. Kamasz gyerekünknek is jó, mert már nem gagyi, de még nem drága. Ezt a telefont is eltalálta a Huawei, gratulálok!Szólj hozzá!

További Kütyük

Huawei Ascend G510

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Olcsó, igényes, NFC, DLNA
 
  Kontra:  
  - Műanyag, kicsit recseg, régies design
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,5"
  • kijelző felbontása: 480x854"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 64,7 x 134 x 9,9
  • tömeg: 150 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8225
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB 2.0
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS900 (B8), UMTS2100 (B1)
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 2.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1.1.
  • spec. szoftverek: Emotion UI
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1750
  • tapasztalat: 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin