Connect with us

technokrata

Teszt: Huawei Ascend Y300 – még feljebb

SAM_0109_resize

Kütyük

Teszt: Huawei Ascend Y300 – még feljebb

Pont jó. Ez a kifejezés jut eszünkbe róla. Mert pont jó a mérete, pont jó az ára és pont jó az áráért nyújtott szolgáltatáscsomag is. Talán ezért van, hogy egyre többen döntenek a Huawei készülékek mellett. A tesztünk tárgyát képező Ascend Y300 nevéhez hűen tovább emeli a cég hírnevét.

Bevallom őszintén, én magam nem vásároltam olcsó készülékeket. Még a családtagjaimat és barátaimat  is lebeszéltem ezekről, mert nagyon sokszor csalódtam már és kiszámolgatva a sok idegeskedést, mindig arra jöttem rá, hogy jobban megérte volna rááldozni még pár ezrest. De ez a hozzáállásom változni látszik. Részben azért, mert az olcsó készülékek minősége is jön felfelé és a mögéjük pakolt háttér megközelíti és néha beelőzi a nagyokat. Másrész és nagyobb részben pedig azért, mert a “nagyok” viselkedése is kezd elmenni abba az irányba, ami mindennek az alja. Amikor a Huawei Ascend Y300-at kézbe kaptam, az első az volt, hogy megnéztem, kikhez is kell vinni, ha baj van vele. És mit látok? Ugyanoda, ahová a koreai csúcstelefonomat is vinni kellett. És ahol egyszer egy hónapig, majd másodszor két hétig üdült és végül recsegősen, összetákolva kaptam vissza. A prémium készülékemet, amelyet 180 magyar ezresért vásároltam meg abban a hitben, hogy prémium szolgáltatást kapok rá. Hát nem kaptam.

SAM_0109_resize

Így aztán így a bevezetőben már leszögezem, hogy a Huawei telefonok esetében legalább keveset bukunk, ha elromlanak. Mert ugyebár az első és legfontosabb érték ebben a készülékben az alacsony ár. Mit is jelent az, hogy valami olcsó? Nos, okostelefonért, Androiddal, 2013 májusában a 40 darab ezres nem sok. Természetesen kártyafüggetlenül, de akinek ez mégis sok(k) lenne, az egyes szolgáltatók kínálatában, kétéves hűségnyilatkozattal 15-16 ezresért elhozhatja. Ez pedig annyit tesz, hogy nagyon nem érdekli az embert, ha elromlik. Mielőtt elitizmussal vádolnának leszögezem, hogy ez a pénz is sok, ha cserébe nem kapunk semmit és pont ez a lényeg. Azért nagy durranás a Huawei Ascend Y300, mert az alacsony ára ellenére nincs vele semmi gond. Mint írtam: pont jó. Na, erről szól ez a teszt.

SAM_0103_resize

Először is a mérete pont jó. Pont kényelmesen elfér a tenyérben, pont kényelmesen elfér a zsebben és a tömege is viselhető. Így aztán tökéletes választás gyerekeknek és hölgyeknek is, ráadásul kapható fehérben is. Igaz, a fehér az úgy fehér, hogy az oldallap és a hátlap fehér, de az eleje fekete. És a mérethez hozzátartozik az a tény is, hogy a képernyő ehhez képest nem túl nagy. Ennek az az oka, hogy a tervezők nagyvonalúan bántak az előlapon elhelyezett sávokkal, így felül és alul is indokolatlanul vastag fekete csík veszi el a helyet, feleslegesen. Kicsit időutazásban érzi magát az ember, mert ezek az arányok nagyjából másfél-két éve voltak jellemzőek a telefonokra. De mindez persze nem zavaró, a 4 colos képernyő így is szép nagy és jól használható sok dologra.

SAM_0113_resize

Az Android rendszer teljes, nincsenek kompromisszumok. Van GPS-ünk, amelynek segítségével minden olyan navigációs szoftvert futtathatunk, amelyek 480×800-as kijelzőn futni képesek. A GPS érzékenysége átlagos, a szolgáltatók tornyait tudja használni a vétel javításához. A műholdak pályaadatait nem használja, pedig más, kínai telefonok már régen megteszik ezt. Mivel a készülék 3D támogatása nem túl erős, az erős 3D nyúzást nem szereti sem GPS szoftvereknél, sem máshol. Azoknak, akik ritkán navigálnak és csak Magyarországon, a Google Maps tökéletesen meg fog felelni. Némi adatforgalomért cserébe minden telepítés nélkül, magyar hangon navigál. Azért hangsúlyozom ezt, mert az okostelefonra rábeszélt családtagjaim, köztük a hölgyek is egyre többször lelkendeznek nekem, hogy gyorsan rákerestek valamire és a telefon megmondta nekik, melyik busszal, honnan kell menni. Ilyet is tud a Google Térkép.

Screenshot_2013-05-29-10-29-48_resize

Ha a gyerekünknek vesszük, Ő is szeretni fogja. Néhány brutálisabb játékon kívül a ma slágernek számító játékokkal elboldogul a készülék. Nincs akadás, nincs kifagyás és a szoftverek telepítésére rendelkezésre álló 500 MB körüli memória is lehetővé teszi, hogy a Google Play áruházból nagyjából 200-250 szoftvert telepítsünk problémák nélkül.

Screenshot_2013-05-29-10-12-59_resize

A szoftverek futtatásához szükséges memória is elég, bár ebben a tekintetben a készülék inkább az alsó kategóriába illik bele. Memóriafogyást ennek ellenére nem tapasztaltam, mert szerencsére az Android dinamikusan kezeli a futó folyamatokat és kirugdossa a háttérből a feleslegeseket. A mindennapi használatban problémamentes a készülék, nyoma sincs az alsó kategóriás készülékeknél tapasztalható akadozásoknak.

Screenshot_2013-05-29-08-44-37_resize

A telefonon 4.1.1. Android fut, amely képes magát az interneten keresztül frissíteni. A Huawei ezt a saját kezelői felületével, az Emotion UI-val bolondítja meg, amely meglepően jól használható, logikus és apró kis finomságokat is nyújt nekünk. Ha nem szeretünk buherálni, akkor ez a kezelői felület is ki fog szolgálni minket, de akiknek a jól megszokott kezelői felülete kell, az nagyon könnyedén telepítheti és használhatja azt is. Az Emotion UI-ban az tetszik, hogy a készüléket bekapcsolva minden ott van az első oldalon azok közül az alkalmazások és funkciók közül, amelyeket leggyakrabban használni szoktuk. A felület nagyon gyors, a lapozások szépek és meg sem kottyan neki az élő háttérkép sem.

SAM_0111_resize

A kezelhetőséghez tartozik a telefon kialakítása, amit a Huawei mérnökei eltaláltak. Az is nagyon jó dolog, hogy három gomb van az előlapon, azaz bármely szoftverben barangolunk, a menü és a vissza, valamint a home gombok mindig ugyanott vannak, de külön jó ötletnek tartom, hogy a telefon előlapján a peremet egy kicsit kiemelték. Ha nagyon hadonászunk az ujjainkkal, jól jön ez a jól eltalált peremecske, az egykezes használatot ia nagyban megkönnyíti. Ez is pont el van találva, azaz érezzük ugyan, de nem akadályoz semmiben. Ügyes. A hátlap anyaga is jó, nem csúszik, bár koszolódásra kicsit hajlamos. Azt már meg sem kellene említenem, hogy az összeszerelés minőségével sincs baj, sehol nincs recsegés, sehol nincs ropogás. A telefont tehát nagyon kellemes használni és a kinézete miatt sem kell szégyenkezni.

Screenshot_2013-05-29-10-25-28_resize

Multimédia terén vannak kisebb hiányosságok, amelyekkel meg kell tanulni együtt élni. Ilyen hiányosság az, hogy a készülék nem kompatibilis alapból a divx filmekkel, azaz külön lejátszót kell feltelepíteni. Ezután viszont probléma nélkül mennek a sorozatok és az egész estés filmek is. A kép nem akad túlságosan, azaz élvezhető minőségben mozizhatunk vele. Van FM-rádió is, amely kéri, hogy csatlakoztassuk a fejhallgatót, amelyet én viszont a tesztkészülékhez nem kaptam. Szerencsére a csatlakozó szabványos, 3,5 milliméteres jack aljzat, úgyhogy a saját fülesünket is rádughatjuk. A készülék hangja jó, zenehallgatásra alkalmas.

Screenshot_2013-05-29-20-18-49 (1)

A másik oldala a multimédiás élménynek a saját tartalmak készítése. Nos, van fényképezőgép, de csak amolyan “tegyük bele, hogy legyen benne” kategóriás. Kis villanőfény segítené a működését, de nagyjából 1 méterig tudja bevilágítani a teret. A maximális felbontás 5 megapixel, csak 4:3 arányban fotózhatunk vele. Néhány előre beállított sémán és a panorámafotón kívül túl nagy állítgatási lehetőség nincs. Videózni is csak 640×480-ban tudunk, ami 2013-ban már igencsak elmaradottnak számít.

IMG_20130529_202135

Összegezve a Huawei Ascend Y300 egy olyan olcsó telefon, amelyet lehetne drágábban is forgalmazni. Szerencsére nem teszik, így nagyjából 2/3-ad áron jutunk hozzá a minőséghez, amit képvisel. Gyereknek strapatelefonnak, vagy Androiddal ismerkedőknek tökéletes. A tesztkészüléket köszönjük a Huaweinek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Huawei Ascend Y300

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - olcsó, igényes, stabil
 
  Kontra:  
  - gyenge multimédia
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 800x480"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 124,5 x 63,8 x 11,2
  • tömeg: 130 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8225
  • memória: 393 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 850/900/1900/2100 MHz
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 2.0
  • GPS: AGPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1.1.
  • spec. szoftverek: Emotion UI
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1950 mAh
  • tapasztalat: 1 nap
 

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd