Connect with us

technokrata

Együttműködnének a mobilszolgáltatók

Shaking-Hands

Kütyük

Együttműködnének a mobilszolgáltatók

A mobilszolgáltatók várják az egyeztetést az NMHH-val.

A mobilszolgáltatók nyitottak a hatósággal való párbeszédre, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új stratégiai együttműködést ajánlott számukra. Az NMHH hétfőn közleményben jelentette be: új stratégiai alapokra kívánja helyezni az együttműködést a mobilszolgáltatókkal, ennek első lépéseként nem kívánja automatikusan meghosszabbítani a szolgáltatók jelenlegi frekvenciahasználati jogosultságát.

iphone_telenor

Kutas István, a Telenor Magyarország kommunikációs igazgatója az MTI-vel azt közölte, hogy a Telenor örömmel értesült az NMHHáltal felajánlott stratégiai együttműködés lehetőségéről és várja, hogy megismerhesse az új együttműködés alapjait.
A társaság továbbra is úgy látja: a frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbítása lenne az ügyfelek érdekeit leginkább szolgáló, optimális megoldás, valamint egyedül ez garantálna a költségvetés számára gyors és kiszámítható mértékű árbevételt.
A Telenor reméli, hogy az NMHH által említett új alapokon minél hamarabb megkezdődhetnek a tárgyalások és így a társaság biztosíthatja az ügyfelei kiszolgálásához eddig is használt, és fejlesztéseihez a jövőben is szükséges frekvenciasávokat és így folytathatja hazai befektetéseit.

Smartphone-accidents-becoming-pedestrian

A Vodafone Magyarország azt közölte az MTI-vel, hogy a társaság mint eddig is, továbbra is nyitott a hatósággal való párbeszédre és együttműködésre, és örömmel vesz részt a hatóság és így Magyarország hosszú távú – a fogyasztók érdekeit előtérbe helyező és a gazdasági fejlődést elősegítő – frekvenciagazdálkodási stratégiájának kialakításában és a frekvenciahasználati engedélyek lejáratának hosszú távú harmonizálásában is.
A Vodafone ugyanakkor bízik abban, hogy a hatóság a hatályos szerződésben rögzített egyenlő elbánás elve alapján alakítja a frekvencia használati engedélyek meghosszabbításának folyamatát, vagyis azonos eljárást biztosít az NMHH a Vodafone számára is a 2014 októberében lejáró 900 megahertzes frekvenciahasználati engedély megújítása során, mint azt 2007-ben a Magyar Telekom és Telenor esetében is tette az ő frekvencia használati engedélyeik meghosszabbítása során. A közleményben emlékeztetnek: a hatósági szerződésben a magyar állam vállalta, hogy a három mobilszolgáltató között nem tesz hátrányos megkülönböztetést, továbbá azt is, hogy a frekvenciahasználati jogosultság meghosszabbítása során a Vodafone vonatkozásában nem alkalmaz hátrányosabb feltételeket, mint a Magyar Telekom és a Telenor 2007-es hosszabbítása alkalmával tette.

Shaking-Hands
A Vodafone közölte azt is, hogy az elmúlt tizennégy év alatt közel 15 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, foglalkoztatottainak száma  meghaladja a 2200 főt, és több mint 2,6 millió ügyfele van.
A Magyar Telekom bízik abban, hogy a szabályozó és a szolgáltatók között valóban érdemi, aktív párbeszéd és stratégiai együttműködés bontakozhat ki, amely egyaránt szolgálja az ügyfelek és az ország érdekeit – közölte a társaság kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.
Közleményük szerint a Telekom elkötelezett a magyarországi távközlési és infokommunikációs szolgáltatások, különösen a szupergyors mobilinternet további dinamikus fejlesztése mellett. A lejáró frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbítása és harmonizálása a Telekom szerint azért is alapvető fontosságú, mert a jelenleg folyamatban lévő intenzív mobil szélessávú fejlesztései éppen a kérdéses frekvenciákat érintik. Álláspontjuk szerint a spektrumblokkok jövőjét illető minden bizonytalanság elkerülendő az ügyfeleik érdekében.
A lefedettség bővítéséhez és a magas szintű szolgáltatásminőség megőrzéséhez további jelentős mobilpiaci beruházásokra van szükség. Ennek érdekében a Telekom fontosnak tartja, hogy a leghatékonyabban és az ügyfelek részére legelőnyösebben legyenek hasznosíthatók a rendelkezésre álló és ezután felszabaduló frekvenciák.

Print
Az NMHH hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy Magyarország 21. századi versenyképessége jelentős mértékben a digitális gazdaság fejlődésén múlik, ezért kezdeményezi az együttműködés új alapokra helyezését.
A közlemény szerint a magyarországi és nemzetközi tapasztalatok, valamint az Európai Unió országaiban megfigyelhető trendek azt mutatják, hogy a mobil távközlési és adatátviteli szolgáltatások fejlődése nem egyszerű piaci és technológiai, hanem a gazdasági és társadalmi versenyképesség jövőjét is alapvetően meghatározó stratégiai kérdés. Az NMHH meggyőződése, hogy ennek a felismerésnek az állam frekvenciahasznosítási gyakorlatában és a szolgáltatók jövőbeni piaci szerepvállalásában egyidejűleg kell érvényesülnie.
Az NMHH ezért, építve a szolgáltatók korábban kinyilvánított partneri együttműködésre vonatkozó egybehangzó szándékára, új stratégiai alapokra kívánja helyezni a frekvenciahasználati jogosultság eddig pusztán automatizmusokon nyugvó meghosszabbításának gyakorlatát.

(MTI)Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle