Connect with us

technokrata

Nagyon sok mobil eszköz védtelen Európában

smartphone11-11385446

Kütyük

Nagyon sok mobil eszköz védtelen Európában

Tízből három európainak elveszett már a mobilja vagy ellopták, minden tizedik felhasználó kiberbűnözők áldozatává vált.

A Norton által készített 2012-es kiberbűnözési jelentés mobilokra vonatkozó adatai szerint az európaiak jellemzően mobil eszközeiken keresztül használják az internetet, nemcsak a közösségi site-okon való jelenléthez, hanem a munkájukhoz is. Szörfölnek, alkalmazásokat töltenek le, vásárolnak, szolgáltatásokért fizetnek – a Norton adatai szerint az európai felhasználók 34 százaléka nem tudna már mobil eszköze nélkül élni, és közel negyedük (24 %) úgy látja, hogy ha két dolgot lehetne kimenteniük az égő házból, akkor az egyik biztosan a mobiljuk lenne.

Mobil eszközök: rengeteg személyes és érzékeny információ hordozói

Míg egyre több ember a mobil eszközein keresztül internetezik, addig nagyon kevesen gondoskodnak arról, hogy védjék eszközeiket és a rajtuk tárolt tartalmakat. Az európai felhasználók nagy többsége (69%) bevallotta, hogy érzékeny információkat tárol és használ mobil eszközein, és több mint egyharmaduk (35%) jelezte, hogy nem használ jelszót azok védelmére. A készülék elvesztése vagy ellopása esetén tehát rengeteg személyes információ válik elérhetővé, így például az e-mailek, melyek munkahelyi levelezéshez és ezen keresztül dokumentumokhoz, illetve más online fiókok jelszavaihoz és bankszámlákhoz engedhetnek szabad utat.

china_smartphones

A tanulmány azt is megállapította, hogy nagyon gyakori, drága és stresszes a mobil eszközök elveszítése a felhasználók számára. Tízből három ember veszítette már el a mobilját, illetve lopták már el tőle, aminek a pótlása a telefonok esetében átlagosan 122 eurós, azaz kb. 37.300 forintos költséget jelentett, míg a tabletek esetében ennek majdnem a duplája, azaz 233 euró (kb.71.300 forint) a kiadás mértéke. Ilyen esetekben a felhasználókat leginkább a telefonhívásokból eredő számla nagysága (43%), a címlistában szereplő emberekkel való illetéktelen kapcsolatfelvétel (26%) és az eszközök segítségével indított jogosulatlan online vásárlás (26%) aggasztja.

Smartphone-use-in-India-post

A Norton jelentése felmutatott néhány érdekes attitűdbeli eltérést az európai felhasználók között. Így például a németek 13, míg az oroszok 15 százaléka érzi biztonságosnak, ha a mobil eszközén keresztül vásárol, a lengyel (32%) és az olasz (24%) felhasználók viszont kevésbé tartanak ilyen veszélyektől. A dánok pedig sokkal inkább hajlamosak banki adatokat tárolni a mobil eszközeiken (13%), mint például a németek (4%).

 people-using-their-smartphones

Kockázatos játék a nem biztosított wifi hálózatok használata

Ahogy az eddigiekben láthattuk, az átlagos európai felhasználó nem igazán ügyel a mobil eszközei biztonságára. Ötből két ember például nem mindig biztonságos helyekről tölt le appokat és egyharmaduk nem biztonságos fizetési rendszereket használ vásárláskor, ami miatt olyan szenzitív információk válnak védtelenné, mint például a hitelkártya számuk. Így talán nem meglepő, hogy minden tizedik európai áldozatául esett már valamilyen kibertámadásnak.

Cyberwar

A fentiekhez hasonló merészség nemcsak az okostelefonok és tabletek használata során mutatkozik meg. A legtöbb európai használ ingyenes és nem biztosított wifi hálózatot, és bár a felük aggódik ennek kockázatai miatt, ennek ellenére mégis csatlakoznak. Ötből ketten a személyes e-mailjeiket nézik meg ilyenkor, ötből egy ember pedig a banki adatait is így éri el, ami által azok könnyen elérhetővé válnak a bűnözők számára.

Cyber-Soldier550

A kutatás további adatait az alábbi linken nézhetik meg: www.norton.com/uk/europe-mobile-insights-report.

mobilesecurity.com oldalon további információk találhatók a Norton mobilbiztonsági szakembereitől cikkek, videók, widgetek és infografikák formájában a legaktuálisabb témákról.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák