Connect with us

technokrata

Okostelefonra vált a rendőrség

SmartPhoneApps4Cops-2

Kütyük

Okostelefonra vált a rendőrség

A világon egyedülálló közlekedésbiztonsági fejlesztést hajtott végre a rendőrség.

A világon egyedülálló közlekedésbiztonsági fejlesztést hajtott végre a rendőrség – jelentette be Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője szerdai, a személyi sérüléssel járó balesetek földrajzi helyszínének geokódos meghatározását segítő rendszert bemutató sajtótájékoztatóján.

A főosztályvezető ismertette: egy európai uniós irányelv alapján kormányrendelet írja elő a rendőrség részére a halálos és súlyos sérüléses közúti közlekedési balesetek esetében az esemény helyszínének pontos, GPS-koordinátákkal történő rögzítését. Az MTI kérdésére kifejtette: ennek oka a közlekedésbiztonság prioritása miatt a balesetveszélyes helyek azonosíthatósága.

google_police
Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság önálló költségvetéséből szereztek be 286 Motorola Defy+ típusú okostelefont, amelyeket alkalmassá tettek arra, hogy a baleseti helyszíneket geokódokkal láthassák el. Hozzátette: Androidos alkalmazást használnak, s az adatok rögzítését követően további adatrögzítés nem szükséges. A fejlesztéssel együtt darabonként 100 ezer forint alatti beszerzés révén valamennyi, egyidőben szolgálatban levő baleseti helyszínelőnél lesz ilyen eszköz az országban.

SmartPhoneApps4Cops-2
Óberling József beszámolt arról is, hogy a jogszabályi előírások mellett azt is célként tűzték ki, hogy a forgalomkorlátozásokról, a közúti közlekedés zavartalanságát akadályozó eseményekről a közlekedőket is tájékoztassák. Ezért a balesetek helyszínén felvett adatokat továbbítják a TrafficNav Kft.-nek, ahol az adatokat feldolgozzák és azokat eljuttatják a TMC (Traffic Message Channel) vételére alkalmas eszközökre.

smartphone11-11385446
A feldolgozott közlekedési információk elérhetőek xml-es formátumban is, ez bármilyen internetre csatlakoztatott eszközre eljuttatható. Így többek között hordozható navigációs eszközre, okostelefonra és az autókba épített navigációs rendszerre is. Amellett, hogy az adatok alapján a felhasználók térképen is láthatják, hol történt baleset, a rendszer arról is információt ad, hogy a helyszínelést a rendőrség várhatóan mikorra fejezi be.
Makai Bence, a fejlesztésben résztvevő TrafficNav Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a végfelhasználó számára a szolgáltatás ingyenes.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek