Connect with us

Hirdetés

technokrata

Okostelefonra vált a rendőrség

Kütyük

Okostelefonra vált a rendőrség

A világon egyedülálló közlekedésbiztonsági fejlesztést hajtott végre a rendőrség.

A világon egyedülálló közlekedésbiztonsági fejlesztést hajtott végre a rendőrség – jelentette be Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője szerdai, a személyi sérüléssel járó balesetek földrajzi helyszínének geokódos meghatározását segítő rendszert bemutató sajtótájékoztatóján.

A főosztályvezető ismertette: egy európai uniós irányelv alapján kormányrendelet írja elő a rendőrség részére a halálos és súlyos sérüléses közúti közlekedési balesetek esetében az esemény helyszínének pontos, GPS-koordinátákkal történő rögzítését. Az MTI kérdésére kifejtette: ennek oka a közlekedésbiztonság prioritása miatt a balesetveszélyes helyek azonosíthatósága.

google_police
Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság önálló költségvetéséből szereztek be 286 Motorola Defy+ típusú okostelefont, amelyeket alkalmassá tettek arra, hogy a baleseti helyszíneket geokódokkal láthassák el. Hozzátette: Androidos alkalmazást használnak, s az adatok rögzítését követően további adatrögzítés nem szükséges. A fejlesztéssel együtt darabonként 100 ezer forint alatti beszerzés révén valamennyi, egyidőben szolgálatban levő baleseti helyszínelőnél lesz ilyen eszköz az országban.

SmartPhoneApps4Cops-2
Óberling József beszámolt arról is, hogy a jogszabályi előírások mellett azt is célként tűzték ki, hogy a forgalomkorlátozásokról, a közúti közlekedés zavartalanságát akadályozó eseményekről a közlekedőket is tájékoztassák. Ezért a balesetek helyszínén felvett adatokat továbbítják a TrafficNav Kft.-nek, ahol az adatokat feldolgozzák és azokat eljuttatják a TMC (Traffic Message Channel) vételére alkalmas eszközökre.

smartphone11-11385446
A feldolgozott közlekedési információk elérhetőek xml-es formátumban is, ez bármilyen internetre csatlakoztatott eszközre eljuttatható. Így többek között hordozható navigációs eszközre, okostelefonra és az autókba épített navigációs rendszerre is. Amellett, hogy az adatok alapján a felhasználók térképen is láthatják, hol történt baleset, a rendszer arról is információt ad, hogy a helyszínelést a rendőrség várhatóan mikorra fejezi be.
Makai Bence, a fejlesztésben résztvevő TrafficNav Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a végfelhasználó számára a szolgáltatás ingyenes.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés