Connect with us

technokrata

Megint szorít Kína a Google-ön

Android-China

Dotkom

Megint szorít Kína a Google-ön

Most éppen az Androiddal van bajuk. Túl domináns a mobil operációs rendszer.

Kína szerint túlságosan nagy befolyása van a Google-nek a kínai okostelefon-piacon, elnyomva a hazai szereplőket. Egyes vélemények szerint ez akár a helyzetet megváltoztató politikák bevezetését is előrevetítheti.

A kínai ipari és információtechnológiai minisztérium legújabb fehér könyve szerint az amerikai Google-nek, az Android operációs rendszer elterjedtségéből fakadóan, túlságosan nagy befolyása van a kelet-ázsiai ország okostelefon-piacán. “Ugyan maga az Android nyílt forráskódú rendszer, annak központi technológiáját a Google szigorúan szabályozza”.

10-Android-Store-china

A minisztérium szerint ráadásul a vállalat diszkriminációval élt egyes kínai vállalatok ellen, előfordult ugyanis, hogy kódjait késleltetve osztotta csak meg. A minisztérium a fehér könyvben semmilyen speciális politika vagy új szabályozás bevezetéséről nem szól, egyes vélemények szerint ugyanakkor a jelentés akár a Google-lel szembeni jövőbeli intézkedéseket is előrevetítheti.

A Kínában gyártott okostelefonok mintegy 98, az országban használt készülékeknek pedig 90 százalékán fut ma androidos operációs rendszer. Azt ugyanakkor a kínai gyártók, így a Huawei, a ZTE és a Lenovo is használja telefonjain. A minisztérium fehér könyve azonban önálló utat sugallva úgy fogalmaz, hogy Kínának megvan a képessége ahhoz, hogy saját operációs rendszert fejlesszen ki.

A Google kínai jelenléte – éppen csak az Android operációs rendszer kivételével – nem nevezhető sikertörténetnek. A vállalat 2010-ben a kelet-ázsiai ország piacáról való kivonulásra kényszerült, tavaly zenehallgatásra és -letöltésre kifejlesztett oldalát, majd internetes vásárlóknak szóló keresőoldalát is bezárni kényszerült. Keresőszolgáltatása szintén évről évre veszít versenyképességéből: tavaly év végén már a 10 százalékos piaci részesedést sem érte el. (MTI)

Ráadásul nemrégiben pont a Google fenyítette be az Acer-t amiatt, hogy egy kínai konszern, az Alibaba Group mobil operációs rendszerével ellátott okostelefont tervezett a piacra dobni Kínában. A végső eszköztől se riadt volna meg a Google, vagyis hogy nem engedi az Android további használatát a kínai gyártónak. Az Alibabával amúgy is meggyűlik a baja a Google-nek, ugyanis Kínában egyre inkább zsugorodik a piaca a helyi vállalattal szemben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek