Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bemutatkozott az új BlackBerry 10!

Kütyük

Bemutatkozott az új BlackBerry 10!

A kanadai RIM valóra válthatja álmát: visszatérhet a legnagyobbak közé.

Kollégám, velem ellentétben közönyösen reagált arra a tényre, hogy hamarosan megérkeznek az új BlackBerry készülékek és az új mobil operációs rendszer, a BlackBerry 10 OS. Közönyösen, mert állítólag hivatalosan egy éve nem menő a BlackBerry az USA-ban, tök mindegy, hogy milyen készülékünk van, ha BB-s, akkor maradi vagy. Ettől függetlenül én nagyon vártam, hogy milyen is lesz a nagy visszatérés, ugyanis a kezdeti előjelek nagyon pozitívak voltak.

BB10

Q10, Z10, BB10, BlackBerry

Nem, nem egy szemránckrémről van most szó. A Research in Motion két legújabb okostelefonjáról, a QWERTY-s billentyűzettel ellátott Q10-ről és a teljes előlapi felületen érintőkijelzős Z10-ről. Velük együtt debütált a BB10 is, mely a BlackBerry OS 10-et foglalja magában. Ami még érdekesebb, hogy a RIM elhagyta a nevét, mostantól BlackBerry lett a cég neve is.

BB10 live

A BB10 mindenki ellensége, ugyanis hihetetlenül felhasználóbarát, ráadásul szemben az iOS-sel, itt nem záródik be egy applikáció azért, mert gyorsan meg akarjuk nézni, hogy jött-e email vagy lájk a posztunkra, ugyanis a BlackBerry Hub-ot simán elő lehet rántani a készülék bal oldalából egy ujjmozdulattal.

BlackBerry

Munkaeszköz és szórakoztató központ is egyben az új OS, ugyanis könnyedén ketté lehet fésülni a tartalmakat aszerint, hogy személyes-e egy zene vagy egy fénykép vagy a munkánk része az a dokumentum vagy prezentáció, amit a készüléken tárolunk.

Ez jól jöhet a munkaadónak is, ugyanis a céges telefonról egy pillanat alatt le lehet törölni akár távolról is a céges fájlokat, miközben a személyes dolgok érintetlenek maradnak a készüléken.. A BlackBerry AppWorld-ben pedig már megtalálható az az ezer applikáció, melyek a leginkább keresettek a többi applikációs boltban, mint a Play-ben vagy az AppStore-ban.

Mint korábban már írtuk, a BlackBerry Messenger új funkciókkal bővült, minek eredményeként már ingyen is hívhatták egymást a BlackBerry telefonnal rendelkezők. Na ez most kibővült a videóhívással is, persze ingyen, csupán adatforgalmat generál, percdíjat nem (jobb esetben WiFi-n használjuk). Emellett megosthatjuk a kijelzőnk tartalmát a többi BB társunkkal, akár egy prezentációt is letolhatunk a neten keresztül.

8430030063_e655e4a8af_o

A BlackBerry-nek 79 millió regisztrált tagja van, a cég pedig abban bízik, hogy ezek nagy hányada elkezdi lecserélni meglévő készülékét egy újabbra, esetleg talán még új tagokkal is bővülhet a BlackBerry-sek tábora. Szóval az operációs rendszer egyszerűen lenyűgöző lett, egy fővel biztosan nőni fog a felhasználóinak a tábora.

BlackBerry

Z10
A BlackBerry Z10 az új zászlóshajója a cégnek, mely egyben az első olyan készüléke is, amin nincs fizikai QWERTY billentyűzet. Jó hír azonban, hogy a BlackBerry emellé a modell mellé elkészítette a QWERTY-s verziót is, a Q10-et. De először lássuk, mit tud a Z10!

A mindössze 135 grammos készülék 9 mm vékony, 4.2 hüvelykes kijelzője 1280×768 pixel felbontású és 355 ppi-s. Beépített tárhelye 16 GB, melyet 32 GB-ig bővíthetünk. Memóriája 2 GB, WiFi-je kétsávos, b/g/n-es. A készülék LTE képes, támogatja a 700/850/1700/1900 MHz-es sávokat, de 3G hálózaton is eldöcög a 21 Mbps-en (HSDPA). Elsődleges kamerája 8, másodlagosa pedig 2 megapixeles. A hátlapi 1080p-ben, az előlapi pedig 720p-ben rögzíti a videót. Processzora kétmagos, 1.5 GHz.es Krait chip, ami egy Qualcomm MSM8960 Snapdragon foglalatba került. A grafikai megjelenítésről egy Adreno 225 chip gondoskodik, GPS-e azonban csak Assisted, sajnos a GLONASS-t nem támogatja.

Q10
Ez lett az új széria első QWERTY-s készüléke, mely a hagyományos dizájnt ötvözi a BlackBerry 10 OS minden előnyével. Az LTE-t nem támogatja, csupán a HSDPA-t és a HSUPA-t, kijelzője 3.1 hüvelykes Super AMOLED, melynek négyzetes felbontása 720×720 pixel, 328 ppi-s. A Q10 139 grammot nyom, 10.4 mm vékony. Beépített tárhelye 16 GB, melyet extra 64 GB-tal is bővíthetjük microSD kártya képében. A készülék 2 GB RAM-mal bír, mely mellett egy TI-OMAP 4470-es chipsetbe foglalt kétmagos, 1.5 GHz-es órajelú Cortex A9 processzor igyekszik megküzdeni az Angry Birds-zel. Elsődleges kamerája 8 megapixeles, valószínűleg HD felbontású kép rögzítésére is alkalmas, előlapi fényképezője azonban ismeretlen nagyságú, gyaníthatóan az is ugyanúgy 2 megapixeles, mint a Z10-é. A grafikai teljesítményért egy PowerVR SGX544 felel, A-GPS-szel bír, WiFi-je szintén b/g/n-es, kétsávos és WiFi HotSpotként is működik. Mindkét telefon akkumulátora 1800 mAh.es Li-ion.

BlackBerry



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés