Connect with us

technokrata

Bemutatkozott az új BlackBerry 10!

BlackBerry

Kütyük

Bemutatkozott az új BlackBerry 10!

A kanadai RIM valóra válthatja álmát: visszatérhet a legnagyobbak közé.

Kollégám, velem ellentétben közönyösen reagált arra a tényre, hogy hamarosan megérkeznek az új BlackBerry készülékek és az új mobil operációs rendszer, a BlackBerry 10 OS. Közönyösen, mert állítólag hivatalosan egy éve nem menő a BlackBerry az USA-ban, tök mindegy, hogy milyen készülékünk van, ha BB-s, akkor maradi vagy. Ettől függetlenül én nagyon vártam, hogy milyen is lesz a nagy visszatérés, ugyanis a kezdeti előjelek nagyon pozitívak voltak.

BB10

Q10, Z10, BB10, BlackBerry

Nem, nem egy szemránckrémről van most szó. A Research in Motion két legújabb okostelefonjáról, a QWERTY-s billentyűzettel ellátott Q10-ről és a teljes előlapi felületen érintőkijelzős Z10-ről. Velük együtt debütált a BB10 is, mely a BlackBerry OS 10-et foglalja magában. Ami még érdekesebb, hogy a RIM elhagyta a nevét, mostantól BlackBerry lett a cég neve is.

BB10 live

A BB10 mindenki ellensége, ugyanis hihetetlenül felhasználóbarát, ráadásul szemben az iOS-sel, itt nem záródik be egy applikáció azért, mert gyorsan meg akarjuk nézni, hogy jött-e email vagy lájk a posztunkra, ugyanis a BlackBerry Hub-ot simán elő lehet rántani a készülék bal oldalából egy ujjmozdulattal.

BlackBerry

Munkaeszköz és szórakoztató központ is egyben az új OS, ugyanis könnyedén ketté lehet fésülni a tartalmakat aszerint, hogy személyes-e egy zene vagy egy fénykép vagy a munkánk része az a dokumentum vagy prezentáció, amit a készüléken tárolunk.

Ez jól jöhet a munkaadónak is, ugyanis a céges telefonról egy pillanat alatt le lehet törölni akár távolról is a céges fájlokat, miközben a személyes dolgok érintetlenek maradnak a készüléken.. A BlackBerry AppWorld-ben pedig már megtalálható az az ezer applikáció, melyek a leginkább keresettek a többi applikációs boltban, mint a Play-ben vagy az AppStore-ban.

Mint korábban már írtuk, a BlackBerry Messenger új funkciókkal bővült, minek eredményeként már ingyen is hívhatták egymást a BlackBerry telefonnal rendelkezők. Na ez most kibővült a videóhívással is, persze ingyen, csupán adatforgalmat generál, percdíjat nem (jobb esetben WiFi-n használjuk). Emellett megosthatjuk a kijelzőnk tartalmát a többi BB társunkkal, akár egy prezentációt is letolhatunk a neten keresztül.

8430030063_e655e4a8af_o

A BlackBerry-nek 79 millió regisztrált tagja van, a cég pedig abban bízik, hogy ezek nagy hányada elkezdi lecserélni meglévő készülékét egy újabbra, esetleg talán még új tagokkal is bővülhet a BlackBerry-sek tábora. Szóval az operációs rendszer egyszerűen lenyűgöző lett, egy fővel biztosan nőni fog a felhasználóinak a tábora.

BlackBerry

Z10
A BlackBerry Z10 az új zászlóshajója a cégnek, mely egyben az első olyan készüléke is, amin nincs fizikai QWERTY billentyűzet. Jó hír azonban, hogy a BlackBerry emellé a modell mellé elkészítette a QWERTY-s verziót is, a Q10-et. De először lássuk, mit tud a Z10!

A mindössze 135 grammos készülék 9 mm vékony, 4.2 hüvelykes kijelzője 1280×768 pixel felbontású és 355 ppi-s. Beépített tárhelye 16 GB, melyet 32 GB-ig bővíthetünk. Memóriája 2 GB, WiFi-je kétsávos, b/g/n-es. A készülék LTE képes, támogatja a 700/850/1700/1900 MHz-es sávokat, de 3G hálózaton is eldöcög a 21 Mbps-en (HSDPA). Elsődleges kamerája 8, másodlagosa pedig 2 megapixeles. A hátlapi 1080p-ben, az előlapi pedig 720p-ben rögzíti a videót. Processzora kétmagos, 1.5 GHz.es Krait chip, ami egy Qualcomm MSM8960 Snapdragon foglalatba került. A grafikai megjelenítésről egy Adreno 225 chip gondoskodik, GPS-e azonban csak Assisted, sajnos a GLONASS-t nem támogatja.

Q10
Ez lett az új széria első QWERTY-s készüléke, mely a hagyományos dizájnt ötvözi a BlackBerry 10 OS minden előnyével. Az LTE-t nem támogatja, csupán a HSDPA-t és a HSUPA-t, kijelzője 3.1 hüvelykes Super AMOLED, melynek négyzetes felbontása 720×720 pixel, 328 ppi-s. A Q10 139 grammot nyom, 10.4 mm vékony. Beépített tárhelye 16 GB, melyet extra 64 GB-tal is bővíthetjük microSD kártya képében. A készülék 2 GB RAM-mal bír, mely mellett egy TI-OMAP 4470-es chipsetbe foglalt kétmagos, 1.5 GHz-es órajelú Cortex A9 processzor igyekszik megküzdeni az Angry Birds-zel. Elsődleges kamerája 8 megapixeles, valószínűleg HD felbontású kép rögzítésére is alkalmas, előlapi fényképezője azonban ismeretlen nagyságú, gyaníthatóan az is ugyanúgy 2 megapixeles, mint a Z10-é. A grafikai teljesítményért egy PowerVR SGX544 felel, A-GPS-szel bír, WiFi-je szintén b/g/n-es, kétsávos és WiFi HotSpotként is működik. Mindkét telefon akkumulátora 1800 mAh.es Li-ion.

BlackBerrySzólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle