Connect with us

technokrata

Ne az okostelefonunkkal akarjuk diagnosztizálni a bőrrákot!

Cindy-Crawford-doctor mole

Dotkom

Ne az okostelefonunkkal akarjuk diagnosztizálni a bőrrákot!

Egy friss tanulmány szerint nem mindig megbízhatóak azok az okostelefonokra letölthető mobilalkalmazások, melyeket a rákos bőrváltozások felismerésére dolgoztak ki.

A vizsgálat során tesztelt alkalmazások esetében négyből három a melanómák legalább 30 százalékát nem sorolta a veszélyes elváltozások közé.

Az összes alkalmazás közül valójában egy volt igazán megbízható, amely a képet azonnal továbbította is egy orvosnak, így itt a melanómák diagnosztizálása 98 százalékos pontossággal történt meg. Ugyan valamennyi alkalmazás esetében fel van tüntetve, hogy az eredmény nem számít valódi diagnózisnak, mégis sokan érzik megnyugtatónak, ha a telefon szerint nem kóros a bőrükön található elváltozás, így utána már nem érzik szükségét annak, hogy szakemberhez forduljanak, számolt be róla a tanulmányt készítő dr. Laura Ferris, a Pittsburgh Egyetem Orvosi Karának bőrgyógyásza.

DoctorMole

A tesztelések során Ferris és munkatársai 188 bőrelváltozásról töltöttek fel képeket négy különböző alkalmazásra, mely elváltozásokat korábban már egy orvos is kiértékelt. A képek közül hatvanon melanóma volt található, 128 pedig jóindulatú elváltozást ábrázolt. A három alkalmazás közül, melyek nem továbbították a felvételt orvosnak, a legjobban teljesítő is csupán 18 melanómát ismert fel a hatvanból, a legrosszabbul teljesítő azonban mindössze négyet, vagyis 93 százalékban tévedett.

Cindy-Crawford-doctor mole

Avi Lasarow, a Lasarow Health Technologies nevű cég elnöke, az egyik alkalmazás kidolgozója, az őt ért megkeresés során elmondta, hogy az alkalmazás célja mindössze annyi volt a részükről, hogy a felhasználók figyelmét felhívják a melanóma veszélyére, nem pedig az, hogy pontos diagnózist állítsanak fel.

Mivel pontos adatok nincsenek arra nézve, valójában hányan is töltik le ezeket az alkalmazásokat, illetve hogy közülük hányan használják is azokat, Ferris és munkatársai a jövőben egy erre irányuló tanulmány elkészítésére is készülnek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle