Connect with us

technokrata

Meglepetés! Nyereséges volt a Nokia

Steve Ballmer, Stephen Elop

Dotkom

Meglepetés! Nyereséges volt a Nokia

4.4 millió Lumiát és 2.2 millió Symbian-t adtak el az utolsó negyedévben. Mégis utóbbinak befellegzett.

A Nokia is nyilvánosságra hoztam pénzügyi eredményeit, melyek azért is érdekesek, mert egyrészt ebben a negyedévben már kiderül, hogy mennyi Windows Phone 8-as készüléket sikerült eladni, illetve hogy egyáltalán fent tud-e maradni a vízen a finn cég. Az 585 millió dollár nyereséggel minden bizonnyal igen, bár ebbe jócskán bele kell számítani azt is, hogy számos pénzügyi megszorítás és ügyeskedés áll e mögött a szám mögött. Egyrészt a Nokia számos gyártóegységét át kellett helyezni a Távol-Keletre, továbbá meg kellett ritkítani a dolgozói létszámot (utolsóként az IT-sok jó nagy hányada repül), plusz eladták az Espoo-i székházat, ami miatt 170 millió euró folyt be a kasszába. Vagyis jól néz ki az az 585 millió dollár, de ha mindenemet eladnám, akkor én is zárnék egy szép negyedévet. Aztán pedig hova tovább.

devicesales

Persze miközben a Nokiánál simán megelégednek azzal a befektetők, hogy „ez a negyedév nem is lett olyan **ar, mint ahogy előre jósoltuk”, így a részvények vígan emelkednek a magasba (eközben az Apple-t darabokra szedik a tőzsdén, mert nem jött össze az 50 millió iPhone eladása, „csak” 47.8 millió darab). Persze örülni kell a Nokia sikerének, hiszen nem semmi dolog 4.4 millió Windows Phone eladása három hónap alatt! Az a tény, hogy a véglegesen kivégzett Symbianból feleennyi fogyott (2.2 millió), pedig új készülék az utóbbi fél évben már ki se jött belőle, őszintén: kit érdekel?

MK-BJ688_Nokiaj_G_20110206184104

Ha a teljes 2012-es évi pénzügyi mutatót nézzük, a Nokia így is 3 milliárd dollárt bukott, pedig még a Microsoft is adott tavaly év elején egy negyed milliárd dollárt platform támogatásként. Ettől függetlenül az utolsó negyedévben sikerült a pénzügyi tartalékot növelnie a vállalatnak, méghozzá 4.6 milliárd dollárról 5.8 milliárd dollárra.

Steve Ballmer, Stephen ElopSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp