Connect with us

technokrata

Szerintünk a mobil 2013-ban

2013 new year sparkler

Dotkom

Szerintünk a mobil 2013-ban

Mit vár a WikiTech a jövő év mobil trendjétől? Összegyűjtöttük a legjobb, leginnovatívabb termékeket, melyek jövőre megváltoztathatják a világot.

Vajon mit hoz a jövő? A Technológia kütyük elkötelezett hívei elsőként mindig az év eleji Las Vegas-i Consumer Electronic Show-n (röviden CES) tájékozódhatnak első kézből. Ez az a pár napos rendezvény, ahol az ipar legnagyobbjai összegyűlnek, standokat állítanak és megmutatják, mivel rukkolnak elő idén. Nekünk van már pár tippünk, hogy mit hoz a jövő. Nem rejtjük véka alá azon véleményünket, hogy 2013-ban majdnem minden a kijelző felbontása körül fog mozogni, de azért a hardver is jelentősen bővülni fog. A Nokia bemutatja első táblagépét, végre kijön a Microsoft  Surface Pro, megjelenik a Galaxy S IV és 8 másodperc alatt fog 0-ról 100-ra gyorsulni a Chevrolet Spark EV. Lássuk elsőként a mobilokat!

Amiről elsőként írnunk kell, hogy a phabletek ára drasztikusan csökkeni fog, köszönhetően annak, hogy jön a Samsung Galaxy Grand és a ZTE U887. Mindkét készülék viszonylag gyenge hardverrel szerelt óriástelefon, nagyon alacsony felbontással.

galaxygrand

Ami újra felkavarhatja a mobilpiac viszonylagos nyugalmát, az talán a hajlékony kijelző lehet 2013-ban. A Samsung a CES-en megint be fog mutatni egy modellt, ami mára már 5.5 hüvelykesre nőtte ki magát, de egyelőre csak 720p-s a felbontása. Amúgy is sokakat érdekel ez a technológia, így csak remélni tudjuk, hogy hamarosan valaki előáll valami konzumer termékkel, például egy hajlékony e-papírral.

samsung-flexible-amoled-display_ces_1.jpg

Aztán ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy január 30-án a Research in Motion (RIM) egy világszintű partin bemutatja a végleges BlackBerry 10 OS-t és a hozzávaló készülékeket. Számomra január egyik legfontosabb eseménye lesz a CES mellett, ugyanis itt fog eldőlni a RIM sorsa. Maga az OS gyönyörű, a telefon nemkülönben tetszetős.

bb10-leak-1

A Mozilla beszáll a mobil operációs rendszer iparába. Erre enged következtetni az a tény, hogy nemrég kiadták a Firefox OS szimulátor verzióját, melynek segítségével a fejlesztők elkészíthetik erre a rendszerre is az applikációikat.

Firefox OS

Egy újabb innováció oroszföldről az ősszel megjelenő YotaPhone, melyet a Yota Devices készít. A készülék újdonsága, hogy dupla kijelzős lesz, de míg az egyik hagyományos, színes LCD, addig a másik E Ink technológiát használ, vagyis e-könyv olvasóként is funkcionál, miközben alig fogyaszt áramot.

Yota 2

Januárban a Nokia piacra dobja a Lumia 620-at, mely abszolút ár-érték arány győztes készülék lesz, ugyanis ez lesz a legolcsóbb Windows Phone 8-as készülék, mely még dizájnos is és gyaníthatóan kapós lesz. A Nokia nagy kiugrási pontja lehet a Lumia 620.

nokia-lumia-620-2

A Google egyik legnagyobb újdonsága, hogy jön a még újabb, még okosabb Android, melynek esetében még nem vagyunk biztosak, hogy 4.3 vagy esetleg 5.0 lesz-e a verziószáma. Abban viszont mindenki egyetért, hogy Key Lime Pie-nak fogják hívni és a május 15-17-e között megrendezésre kerülő Google I/0 13 konferencián mutathatják be, valószínűleg a Google Glass-szel egyetemben.

Androidevolution

A jövő év a brutális hardverrel szerelt telefonoké lesz. Az LG Optimus G2 igazi szörnyeteg lesz, csakúgy, mint a HTC M7-es okostelefon, csakhogy az LG készülékében már 2 GHz-es proci lesz és állítólag már a Key Lime Pie-jal fog kifutni. Várhatóan valamikor a nyáron.

A Samsung szétnyitható okostelefonja, az SCH-W2013 igazi luxuskészülék lesz, ha jövőre megjelenik  ugyanis 6-700 ezer forintnyi jüanba fog kerülni egyetlen ilyen készülék. Klasszikus kinézete ellenére a telefon négymagos processzorral, 2 GB RAM-mal és 16 GB-os tárhellyel lett szerelve. Mindkét kijelzője 3.7 hüvelykes és Super AMOLED-ek. Nem fogja felforgatni a világot, de hagyományos kialakítása mindenképpen csak színesítheti 2013-at.

Samsung W2013

Emlékeznek még a MeeGo-ra? Milyen rekem kis mobil operációs rendszer volt, amit azonban sajnos a Nokia feladott a Microsoft Windows Phone-jáért. Hogy ez megérte-e vagy sem, nem tudni pontosan. De mi lett a MeeGo fejlesztőivel? Nos, felálltak az asztaltól és saját céget alapított a finnországi Saloo-ban, a Nokia House tőszomszédságában és elkezdték a Jolla nevű cégük első mobil operációs rendszerét írni, mely, bár a MeeGo alapjain nyugszik, teljesen más lesz. A Sailfish OS a jövő év nagy durranása lehet, melyhez a kínaiak gyártanak csúcstelefont. Még idén be szerették volna mutatni az új telefont, de erre már kevés az esély.

Jollas-New-Sailfish-OS

Kétmagos, négymagos? Ugyan! A Samsung már a nyolcmagos processzorban gondolkodik. Jövőre ne lepődjünk meg, ha a Galaxy S IV-ben ilyen processzor lesz. Persze a trükk annyi, hogy lesz benne egy négymagos kisteljesítményű meg egy négymagos nagyteljesítményű. Utóbbi csak akkor kapcsol be, ha kell a nafta.

arm-big-little-layout_620x340

Tavasszal nagy durranás lehet az Office 2013. Persze nem az asztali verzióról beszélünk, hanem a mobil verzióról, mely nem csak Windows Phone-ra lesz majd elérhető, hanem február-március környékén jön iOS-re, májusban pedig Androidra. Díjszabás már van, megjelenés pedig tavasszal.

microsoft-office-ios-leak

A phablet jövőre már nem csak az Android sajátossága lesz, ugyanis a ZTE elkészítette az első Windows Phone 8-as hibrid készüléket, mely egyrészt táblagép, másrészt pedig teljes értékű okostelefon. Az eszköz felbontása full HD, kijelzője 5.9 hüvelykes. Sajnos november eleji felbukkanása óta nem hallani róla többet.

new-zte-phone2

Pletykaszinten, de állítólag a Microsoft elkészíti a sajátmárkás készülékét. Ezt az egyik beszállító árulta el. Korábban azt hittük, hogy Redmond megveszi a Nokiát, de úgy tűnik, más a céljuk. Steve Ballmer nem cáfolta a híresztelést, úgyhogy lehet benne valami.

win8phone-featSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek