Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mutasd a QR-kódot, megmondom, van-e jegyed!

Dotkom

Mutasd a QR-kódot, megmondom, van-e jegyed!

Már ki se kell nyomtatni az otthoni kinyomtatásra vett vasúti jegyeket, elég csak a QR-kódot megmutatni a kalauznak, de nem minden járaton.

A MÁV START Zrt. szerint a lehetőséggel egyelőre csak a feláras vonatok – InterCity, nemzetközi EuroCity, railjet – utasai élhetnek, tehát azokon a vonatokon, ahol pót-, illetve helyjegyet kell váltani a menetjegy mellé.

Az azonosításra szolgáló QR-kód ellenőrzése digitálisan, pdf-formátumban is megoldható. A jegyvizsgálók az utas készülékének képernyőjén megjelenő információkat – a papír alapú jegyhez hasonlóan – a kód beolvasásával és a személyazonosság vizsgálatával ellenőrzik. A digitális jegyeket a jegyvizsgálók csak az utas együttműködésével tudják érvényesnek elfogadni, mert az ellenőrzés során esetlegesen szükség lehet a kód nagyítására vagy az eszköz közelítésére, távolítására.

Jelenleg elektronikus bemutatással a belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- illetve kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, akár az utazás előtt hatvan nappal, elővételben is. A visszaélések elkerülése érdekében a digitális jegyek névre szólnak és adott vonatra érvényesek.

A MÁV-Start 2008-ban indította el internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek. Ilyen módon eddig több mint hárommillió jegyet vásároltak az utasok, ebből otthoni nyomtatással eddig csaknem százezer jegyvásárlás történt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés