Connect with us

technokrata

Mutasd a QR-kódot, megmondom, van-e jegyed!

mav start

Dotkom

Mutasd a QR-kódot, megmondom, van-e jegyed!

Már ki se kell nyomtatni az otthoni kinyomtatásra vett vasúti jegyeket, elég csak a QR-kódot megmutatni a kalauznak, de nem minden járaton.

A MÁV START Zrt. szerint a lehetőséggel egyelőre csak a feláras vonatok – InterCity, nemzetközi EuroCity, railjet – utasai élhetnek, tehát azokon a vonatokon, ahol pót-, illetve helyjegyet kell váltani a menetjegy mellé.

Az azonosításra szolgáló QR-kód ellenőrzése digitálisan, pdf-formátumban is megoldható. A jegyvizsgálók az utas készülékének képernyőjén megjelenő információkat – a papír alapú jegyhez hasonlóan – a kód beolvasásával és a személyazonosság vizsgálatával ellenőrzik. A digitális jegyeket a jegyvizsgálók csak az utas együttműködésével tudják érvényesnek elfogadni, mert az ellenőrzés során esetlegesen szükség lehet a kód nagyítására vagy az eszköz közelítésére, távolítására.

Jelenleg elektronikus bemutatással a belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- illetve kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, akár az utazás előtt hatvan nappal, elővételben is. A visszaélések elkerülése érdekében a digitális jegyek névre szólnak és adott vonatra érvényesek.

A MÁV-Start 2008-ban indította el internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek. Ilyen módon eddig több mint hárommillió jegyet vásároltak az utasok, ebből otthoni nyomtatással eddig csaknem százezer jegyvásárlás történt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek