Connect with us

A Gingerbread és az Ice Cream Sandwich a legveszélyeztetettebb

sick_android-675x460

Dotkom

A Gingerbread és az Ice Cream Sandwich a legveszélyeztetettebb

A Kaspersky Lab közzétette az Android operációs rendszert támadó rosszindulatú programokat vizsgáló tanulmányát, amely kimutatta, hogy a kiberbűnözők legnépszerűbb célpontjai az Android 2.3.6 és a 4.0.4.

Az androidos telefonokat célzó kártevők száma gyorsan növekedett a harmadik negyedévben is, amely arra ösztönözte a szakértőket, hogy azonosítsák azokat a platform verziókat, amelyek leginkább veszélyeztetettek. A kártékony programok telepítésére tett kísérletek 28 százalékát az Android 2.3.6-os Gingerbread verzióján blokkolták, míg a második leggyakoribb verzió az új 4.0.4-es Ice Cream Sandwich, amelynél 22 százalékos volt a támadások aránya.

“Bár a Gingerbread-et 2011 szeptemberében bocsátották piacra, az Android piaci szegmentációja miatt még mindig ez a legnépszerűbb változat, ami viszont azzal is jár, hogy a kiberbűnözők is nagyobb figyelmet fordítanak erre a platform verzióra. A legújabb Ice Cream Sandwich népszerűsége a támadók között azzal magyarázható, hogy a legfrissebb operációs rendszerrel rendelkező készülékek egyszerűbb internethasználatot tesznek lehetővé, az aktívan böngésző felhasználók pedig sajnos gyakran tévednek rosszindulatú webhelyekre” – mondta Andis Steinmanis, a Kaspersky Lab Baltikumért, Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős ügyvezető igazgatója.

Az Android operációs rendszer verzióin észlelt kártevők megoszlása 2012 harmadik negyedévében

Az okostelefonokat célzó kártékony programok több mint fele SMS-ben érkező trójai volt, például olyan program, amely úgy szerez pénzt, hogy SMS-t küld emelt díjas számokra a felhasználó telefonjáról.

Az OpFake család bizonyult a legelterjedtebbnek a mobilos kártevők családjában (az androidos telefonokat támadó rosszindulatú programok 38,3 százaléka). Ebben a családban a programok OperaMini-nek álcázzák magukat. Az eszközökön észlelt rosszindulatú programok ötöde  a Plangton családból származott: telepítésük után ezek a trójaik szolgáltatási adatokat gyűjtenek a telefonról, majd elküldik a parancs szerverre és várják a kiberbűnözők utasításait. Ezek a kártevők például képesek lopva megváltoztatni a könyvjelzőket és a kezdőlapot. A rangsorban a harmadik helyet a FakeInst család foglalta el, amely tagjai népszerű programok telepítőjének adják ki magukat (17 százalék). A kártevők ezen két típusa legtöbbször úgynevezett alternatív alkalmazás áruházakon keresztül terjed, amelyeket szintén kiberbűnözők hoznak létre.

A mobilfenyegetések semlegesíthetők dedikált mobil alkalmazások segítségével. például az információk védelme mellett a Kaspersky Mobile Security és Kaspersky Tablet Security biztosítja, hogy az adatok akkor is biztonságban maradjanak, ha a készülék elveszik vagy ellopják. Az “IT Threat Evolution: Q3 2012” jelentés teljes verziója elérhető a www.securelist.com weboldalon.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom