Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobilalkalmazás a 170 éves fröccs tiszteletére

Dotkom

Mobilalkalmazás a 170 éves fröccs tiszteletére

Éppen 170 éve, a reformkori politikus, Fáy András fóti birtokának présházában készült az első pohár fröccs; az évforduló tiszteletére a Kitchen Budapest okostelefonos fröccsapplikációval készül.

Fáy András fóti Öreghegyen található présháza népszerű volt a reformkori értelmiség köreiben: a Pestre nagyszerű kilátást nyújtó épületben megfordult többek között Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Bajza József és Czuczor Gergely is – idézte fel az évforduló kapcsán megtartott sajtóvezetésen a fóti önkormányzat kulturális referense.

Molnár Krisztina elmondta: a legenda szerint egy hasonló körben megtartott szüreti mulatságon vendégeskedett 1842. október 5-én Jedlik Ányos, a szódavíz feltalálója is, akinek az az ötlete támadt, hogy Fáy borát szikvízzel hígítsa. A vendégek megörültek a “spritzernek”, Vörösmarty Mihály azonban magyarosabb nevet javasolt az új italnak: így született meg a fröccs szó, és sokan úgy tartják, a költő ezen a napon vetette papírra Fóti dal című versét is.

Szőlőt ma már nem találni az Öreg-hegyen – noha Molnár Krisztina elárulta: az önkormányzat tervbe vette az újratelepítést -, Fáy András fóti présháza azonban máig áll és látogatható: az 1970-es évektől étteremként működik, mellette pedig a Vörösmarty-kunyhó őrzi az egykori szüretek emlékét. A fröccs születésének legendája így a helyszínen újraélhető, mégsem mindenki látogat Fótra, hogy a jellegzetes magyar italként számon tartott szikvizes borból igyon – emlékeztettek a Kitchen Budapest munkatársai. Szilágyi Mihály és Bujdosó Attila hozzátették: mivel sokan nem ismerik a fröccsfajták neveit, az innovációs labor nemrég okostelefonos alkalmazást fejlesztett számukra.

A már több mint 12 ezer felhasználó által letöltött alkalmazás az évforduló tiszteletére kibővül: így már nemcsak az tudható meg belőle, mennyi bort, illetve szódát tartalmaz például a bivalycsók, a távolugrás vagy a Krúdy-fröccs, hanem az italhoz kapcsolódó történetek, anekdoták is olvashatók lesznek. József Attila például füttynek nevezte el a kisfröccsöt, mondván, azt egy “füttyentésre” fel lehet hajtani – említett példát Bujdosó Attila.

Mint hozzátette, a Magyar Telekom innovációs laborjaként működő Kitchen Budapest a 2013-as fröccsszezonra jelentkezik az applikáció jelentősebb továbbfejlesztésével, így a fröccsalkalmazás közösségi funkciókat is kap majd. (MTI)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés