Connect with us

Hirdetés

technokrata

A BlackBerry miatt szűnik meg 600 magyar munkahely

Dotkom

A BlackBerry miatt szűnik meg 600 magyar munkahely

Ennyien gyártották a RIM-nek az okostelefonjait a Flextronicsnál. Pocsékul megy a kanadai cégnek és ez most kihat Magyarországra is.

A kanadai Research in Motion (RIM) megszünteti BlackBerry telefonjainak bérgyártását a Flextronicsnál, a vállalat ezért kényszerül megválni mintegy 600 dolgozójától Zalaegerszegen.

Dolgozóktól származó információk szerint a RIM világpiaci eladásainak jelentős visszaesése miatt októberben befejezik a BlackBerry telefonok zalaegerszegi gyártását. Elmondásuk szerint a cég két zalai gyáregysége gyakorlatilag “egy lábon áll”, ugyanis a kanadai megrendelő mást nem igazán gyártat az üzemekben, ez indokolja a 600 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést.

A gyártás megszűntetéséről a Zalai Hírlap csütörtöki száma is írt, de a Flextronics eddig még nem kommentálta a leépítést. Moórné Kercsmár Rita, a cég CSR és vállalati branding igazgatója kedden az MTI megkeresésére a leépítés indokaként elmondta: a Flextronicsnál bevált gyakorlat, hogy folyamatosan felülvizsgálják a gyártási helyszíneket, termékeket és szolgáltatásokat, hogy ezzel is biztosítsák a vevőik által elvárt szolgáltatás színvonalát és igényeinek kielégítését.

“Ennek eredményeként hoztuk meg azt a nehéz döntést, hogy zalaegerszegi gyárunkban csökkentjük dolgozóink létszámát” – fogalmazott. Hozzátette, hogy minden érintett dolgozótól végkielégítéssel válnak meg, a hatályos törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően, de törekvésük szerint igyekeznek minél több érintett dolgozónak munkalehetőséget biztosítani más gyáraikban.

A június végi foglalkoztatottsági adatok szerint a szingapúri székhelyű – Budapesten, Sárváron, Pécsett, Tabon és Zalaegerszegen gyártelepeket üzemeltető – Flextronics International a zalai megyeszékhelyen 3208 állandó alkalmazottat, továbbá több mint ezer kölcsönzött munkaerőt foglalkoztatott. A múlt év őszén még közel 8000 ember dolgozott Zalaegerszegen, de a cég több mint tízéves zalai múltjában előfordult, hogy csaknem 10 ezer ember – köztük számos határon túli munkavállaló – dolgozott összesen a vállalat két zalaegerszegi telephelyén. A törzsállomány létszáma mindig 3-4 ezer között mozgott, a további foglalkoztatotti létszám az elektronikai megrendelések függvényében csökkent vagy emelkedett.

Valószínűleg nem egyszerre, hanem több hullámban zajlanak majd a zalaegerszegi elbocsátások, az egyes dolgozók felmondási idejétől is függően pedig várhatóan márciusig húzódik el ez a folyamat. Még nincsenek konkrét adataik, de a mostani számításaik szerint valószínűleg decemberben jelenik meg nagyobb létszám a munkaügyi központban, s az elbocsátottak fele várhatóan a cég más gyáraiban, vagy más munkáltatónál el tud helyezkedni. (MTI)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés