Connect with us

technokrata

A BlackBerry miatt szűnik meg 600 magyar munkahely

flextronics (1)

Dotkom

A BlackBerry miatt szűnik meg 600 magyar munkahely

Ennyien gyártották a RIM-nek az okostelefonjait a Flextronicsnál. Pocsékul megy a kanadai cégnek és ez most kihat Magyarországra is.

A kanadai Research in Motion (RIM) megszünteti BlackBerry telefonjainak bérgyártását a Flextronicsnál, a vállalat ezért kényszerül megválni mintegy 600 dolgozójától Zalaegerszegen.

Dolgozóktól származó információk szerint a RIM világpiaci eladásainak jelentős visszaesése miatt októberben befejezik a BlackBerry telefonok zalaegerszegi gyártását. Elmondásuk szerint a cég két zalai gyáregysége gyakorlatilag “egy lábon áll”, ugyanis a kanadai megrendelő mást nem igazán gyártat az üzemekben, ez indokolja a 600 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést.

A gyártás megszűntetéséről a Zalai Hírlap csütörtöki száma is írt, de a Flextronics eddig még nem kommentálta a leépítést. Moórné Kercsmár Rita, a cég CSR és vállalati branding igazgatója kedden az MTI megkeresésére a leépítés indokaként elmondta: a Flextronicsnál bevált gyakorlat, hogy folyamatosan felülvizsgálják a gyártási helyszíneket, termékeket és szolgáltatásokat, hogy ezzel is biztosítsák a vevőik által elvárt szolgáltatás színvonalát és igényeinek kielégítését.

“Ennek eredményeként hoztuk meg azt a nehéz döntést, hogy zalaegerszegi gyárunkban csökkentjük dolgozóink létszámát” – fogalmazott. Hozzátette, hogy minden érintett dolgozótól végkielégítéssel válnak meg, a hatályos törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően, de törekvésük szerint igyekeznek minél több érintett dolgozónak munkalehetőséget biztosítani más gyáraikban.

A június végi foglalkoztatottsági adatok szerint a szingapúri székhelyű – Budapesten, Sárváron, Pécsett, Tabon és Zalaegerszegen gyártelepeket üzemeltető – Flextronics International a zalai megyeszékhelyen 3208 állandó alkalmazottat, továbbá több mint ezer kölcsönzött munkaerőt foglalkoztatott. A múlt év őszén még közel 8000 ember dolgozott Zalaegerszegen, de a cég több mint tízéves zalai múltjában előfordult, hogy csaknem 10 ezer ember – köztük számos határon túli munkavállaló – dolgozott összesen a vállalat két zalaegerszegi telephelyén. A törzsállomány létszáma mindig 3-4 ezer között mozgott, a további foglalkoztatotti létszám az elektronikai megrendelések függvényében csökkent vagy emelkedett.

Valószínűleg nem egyszerre, hanem több hullámban zajlanak majd a zalaegerszegi elbocsátások, az egyes dolgozók felmondási idejétől is függően pedig várhatóan márciusig húzódik el ez a folyamat. Még nincsenek konkrét adataik, de a mostani számításaik szerint valószínűleg decemberben jelenik meg nagyobb létszám a munkaügyi központban, s az elbocsátottak fele várhatóan a cég más gyáraiban, vagy más munkáltatónál el tud helyezkedni. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom