Connect with us

technokrata

1 milliárd dollár margójára

apple-vs-samsung

Kütyük

1 milliárd dollár margójára

Az Apple-hívők ujjonganak, a samsungosok pedig csóválják a fejüket. Szerzői jogvédelem vs szabad innováció?

Az Apple és a Samsung közötti szabadalmi harc egy újabb fejezetéhez érkeztünk, mely eredményeképpen valamivel több, mint egymilliárd dollárt kell fizetnie a koreai gyártónak az Apple felé, valamint kilátásba helyezték a Samsung termékek betiltását is. De hogyan jutottunk el idáig?

A Samsung koppintásgyárára nem új: az anno sikerszéria Motorola RAZR készülékeket is simán lemásolták, nokiás készülékeket is piacra dobtak, majd az iPhone, majd az iPad megjelenésével az elsők között „nyomták meg” a kopipészt gombot és gyártották le hasonló termékeiket. Samsungos nézőpontból nem csináltak tehát mást, mint a konkurencia termékét best practice-nek tekintve, azt részletesen átvizsgálva maguk is felismerték az innovatív megoldásokban rejlő lehetőségeket és megcsinálták saját maguk a termékeket. Az, hogy politikailag ez mennyire volt korrekt akkor, amikor egyben beszállítóként közben együttműködtek az Apple-lel, az egy másik kérdés. Véleményem szerint igazából etikailag ezen a ponton vérzik el a koreai álláspont: miközben az Apple-nek kijelzőket szállítottak, aközben egy félreeső sötét szobában a végterméket darabokra szerelték, majd felvetődött az ötlet: ha már mi csináljuk a kijelzőt, miért ne csinálhatnánk saját telefont?

Igen ám, de ez nem így megy. Illetve ha így megy, akkor nem kell csodálkozni az 1 milliárdos büntetésen és a jogi hercehurcán, melynek keretében már-már szánalmas módon próbálják a cégek feltüntetni saját termékeiket és bebizonyítani, hogy igazából semmi közük nincs egymáshoz. Eltorzított arányok, képek, fektetett vs. álló design, méretek, egyéb dimenziók, ikonok…

Az Apple álláspont abból a szempontból érthetőbb tehát, hogy a stratégiai beszállító ne találja már ki, hogy neki kevés a kijelző biznisz, és rányit a piacomra egy konkurenssel. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg az ügy egyik igen fontos háttérszereplőjéről, az Android operációs rendszert birtokló Google-ről sem. Ha azt nézzük – és miért ne néznénk – hogy napjaink két egyik legnagyobb informatikai óriása a Google és az Apple, akkor egyértelműen kimondható, hogy – lévén az Apple-Samsung per részét képezi a szoftver – a Samsung per csupán egy eszköz a Google elleni nagy csatában. Ha jogerőre emelkedik az Apple-nek kedvező döntés, akkor gyakorlatilag precedens-értékű lehet és valamennyi Android-alapú tabletet betilthat az Apple, mellyel kapcsolatban azért viszonylag sok érdeket sértene. Óriáscégekét, országokét, és nem utolsósorban a Google-ét.

Mindezt ha az amerikai nemzeti érdekek célkeresztjébe tesszük, akkor az egész hercehurca a jelenlegi erőfitogtatáson kívül  nem eredményezne mást, mint egy Google-Apple belháborút, mellyel a két gyártóhoz bekötött koreai és kínai cégek tönkremenetele lehet a végjáték. Ez azonban szintén senkinek sem érdeke hosszútávon, mert hiába az idealista cél, hogy az USÁban tartsák a knowhow mellett a gyártást is, a nyersanyag árak emelkedésével a szállítási költségek miatt erősen bekorlátozná saját piacát az Apple.

Hogy mi lesz a vége? Minden bizonnyal megállapodás. Mindenki mindenből kap egy kevés részesedést, és támogatást, ezáltal a fenti problémákra vélhetően a Microsoft-Apple-Google szoftver triumvirátus hardver oldalról a Samsunggal – az Android támogatásául – és a Nokiával – a Windows Phone-ok erősítéséül – szilárdul majd stratégiai mobil eszköz nagyhatalommá. Hogy ezt miként fogja tudni a vadhajtásokon növőgető  Meego és Firefox mobil oprendszer megtorpedózni, az  lesz még egy szép történet. Csak győzzék jogásszal.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp