Connect with us

technokrata

Az üzbégek nem viccelnek – Kilencmillióan maradtak szolgáltató nélkül

uzdunrobita

Dotkom

Az üzbégek nem viccelnek – Kilencmillióan maradtak szolgáltató nélkül

Ha azt hiszi valaki, hogy a 2 forint + ÁFA percadó szívás, képzelje el, milyen lenne, ha a T-Mobile megsértődne és máról holnapra lehúzná rolót. Egy üzbég szolgáltató pontosan ezt tette, némi kormánybeli nyomásra.

Összerúgta a port az üzbég Uzdunrobita telekommunikációs szolgáltató (mely az orosz MTS leányvállalata) a felügyeleti szervekkel, miután utóbbi egyszerűen megvonta a működési engedélyt a mobilszolgáltatótól. Az Uzdunrobita egyszerűen az egyik napról a másikra lekapcsolta mind a kilenc millió előfizetőjének a mobilját és reggelre megszűntette hálózatát.

A kilenc millió előfizető pedig egyszerűen nem tehetett mást, mint hogy másik szolgáltató után nézzen, ez pedig nem várt kaotikus állapotot idézett elő. Üzbegisztán lakosságának a száma egy 2009-es népszámlálási adat szerint 27.606.007 fő, így a lakosság jelentős része maradt szolgáltató nélkül, akik mind egyszerre rohamozták meg a többi szolgáltatót, melynek hatására óriási, kígyózó sorok alakultak országszerte, a helyi irodák pedig csak úgy tudták kiszolgálni a megnövekedett érdeklődést, ha a nyitvatartásukat éjfélig kitolták.

Az engedélyek megvonásával egy időben számos Uzdunrobita felsővezetőt is őrizetbe vettek a hatóságok, a vádak közt megtalálható az adóelkerülés is. A volt szolgáltató vezérigazgatója külföldre menekült, az orosz MTS pedig bíróságra megy, ugyanis a szolgáltató szerint az állam jogtalanul és mondvacsinált okokkal vonta meg a működési engedélyt a szolgáltatótól.

Az Uzdunrobitáról

A szolgáltatót még 1991 augusztus 19-én alapították Üzbegisztánban, mely az idők során Üzbegisztán legnagyobb szolgáltatójává lépett elő. A cég alapításakor egy amerikai befektetői csoport 45%-os részesedéssel bírt (ITC, International Communications Group), míg az üzbég kommunista kormány 55%-ot tulajdonlott belőle. Pár héttel később, a rendszerváltás után az amerikai befektetők két millió dollárért eladták a részesedésüket egy pakisztáni befektetői csoportnak. A vállalat első nyereséges éve 1993-ban volt, 1996-ban már 50 millió dollár profitot volt képes termelni, 7000 előfizetője volt, 224-en dolgoztak a vállalatnál. 2005-ben az oroszok 74%-ban 121 millió dollárért felvásárolták a céget és a Mobile TeleSystems-hez (MTS) került a vállalati többség. 2006-ban már 250 ezer előfizető volt, 2010-ben ez a szám már 8 millióra duzzadt, jelenleg pedig nulla.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle