Connect with us

technokrata

Gartner: csökkent a mobiltelefonok értékesítése

androidking

Dotkom

Gartner: csökkent a mobiltelefonok értékesítése

Mintegy 2.3 százalék az esés. Az emberek az új iPhone-t várják. Gigakörkép.

Világszinten 2.3 százalékot esett az új telefont vásárlók száma, de azért így se szégyenkezhetnek a világ nagyjai, ugyanis így is 419 millió új mobilkészülék talált gazdára az elmúlt három hónapban. A Samsung, a Nokia és az Apple áll a dobogón, míg őket követi a negyedik helyen a ZTE és az ötödiken az LG. A legrosszabbul teljesítő gyártó a kanadai RIM volt, mely a BlackBerry-ket adja a világnak. A Samsung a második negyedévben összesen 90 milliónál is több készüléket adott el, a Nokia 83 millió, az Apple pedig majdnem 29 milliót. A Sammy globális piaci részesedése 21.6%, a volt világelső finn Nokiáé már csak 19.9 százalék, az Apple-é pedig 6.9 százalék. Gyászos a Nokiára nézve, hogy tavaly ilyenkor még abszolúte piacvezető volt, a Samsung csak 16.3%-ban tudta uralni a piacot, a Nokia szelete 22.8% volt. Az Apple markáns erősödést mutat, köszönhetően a kínai piacon való megjelenésnek, ugyanis jóval 9 millióval több iPhone-t adtak el idén a második negyedévben, mint 2011 hasonló időszakában.

Mobil piaci részesedések idén és tavaly a második negyedévben

Piaci részesedésben a tavalyi adatokhoz képest erősödni tudott a ZTE (3%-ról 4.3%-ra), a Huawei (2.1%-ról 2.6%-ra) és a TCL (1.9-ről 2.2%-ra), köszönhetően annak, hogy olcsó és jó alternatívát kezdtek el gyártani, melyek minőségben is kezdik felvenni a versenyt a nagyobb okostelefongyártó cégekkel. Ez még a jövőben veszélyes is lehet.

A nagy vesztes egyértelműen a Nokia, mely közel 3%-ot veszített a piaci részesedésből az elmúlt egy év alatt, így piacvezetőből második lett, de az LG vezetőségének is lesz egy-két keresetlen szava a telefonos részlegéhez, ugyanis ők is zuhantak egy 2.3%-ot tavaly óta, jelenleg 100 telefonból 3.4 készülék LG. A RIM a BlackBerry-vel szintén nem örülhet, 3%-ról esett 1.9%-ra, és ha nem jön ki hamarost a BlackBerry 10 OS, bizony zuhanhatnak tovább.

Mobil operációs rendszerek eloszlása a világon

Ha a mobil operációs rendszerek eloszlását nézzük, akkor piacvezető az Android a maga 64.1 százalékával. Emlékeztetőül: tavaly ilyenkor még csak 43.4%-os részesedéssel rendelkezett a világban, valószínűleg a Symbianosok döntöttek a Google mobil OS-e mellett, ugyanis 22.1%-ról 5.9%-ra olvadt le az azt használók tábora, néhányan azonban inkább a Windows Phone 7-et választották vesztükre, ugyanis 1.6%-ról 2.7% duzzadt a piaci részesedésük. Nagy meglepetésre az iOS viszont egy tizedet gyengült, 18.2% helyett 18.1%-ra rontott.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle