Connect with us

Mobilpiac: Csak ketten vannak igazi versenyben

apple-samsung-179980

Dotkom

Mobilpiac: Csak ketten vannak igazi versenyben

Tulajdonképpen csak a Samsung és az Apple van versenyben, a többiek léteznek, de komolyabb vizet nem zavarnak, cunamit meg egyáltalán nem okoznak.

Ha összevetjük minden nagyobb mobilokat gyártó cég idei piaci jelentéseit, kitűnik, hogy szinte mindegyik veszteséges. A Sony reménykedik, hogy hátha jobb lesz a következő negyedév, a Nokiánál már az is jó hír, hogy kisebb lett a veszteség, mint amire számítottak, a HTC gyáraival kivonul Dél-Koreából (és sorra zárja be üzleteit is), ráadásul a Microsoft minden jelenlegi Windows Phone gyártónak keresztbe tett. És akkor még nem is beszéltünk a kanadai RIM-ről, mely a BlackBerry-ket gyártja saját OS-ével. Jelenleg épp a mélypontját éli (vagy még mindig csak zuhan), miközben elhalasztották a BlackBerry 10 OS kiadását a jövő év elejére, ráadásul még azt is bevallották, hogy kipróbálták, milyen lenne, ha átállnának Androidra. Tiszta szégyen.

Igazából két nagy cég van, akik negyedévről negyedévre gyártják a pozitív eredményeket: a mindenfajta telefont ontó, főleg alacsony és középkategóriában verhetetlen dél-koreai Samsung és az évente egy készülékkel jelentkező Apple. Ez az a két cég, melyek külön show műsorként látványosan egymás torkának ugrottak, de eközben a Samsung lelkesen szállítja az alkatrészeket az Apple-nek és ez az a két cég, mely tulajdonképpen minden profitot zsebre vágott az elmúlt negyedévben, hiszen mindenki más veszteséges volt.

Az Apple, holott mindössze 6.5 százalékos piaci részesedéssel bír az okostelefonok világpiacából, olyan profitra tett szert, amely a teljes bevétel mintegy 70 százaléka, miközben a Samsung a maga 25%-os részesedésével az össznyereség 37 százalékát kapta meg. Hogy lehetséges ez? Úgy, hogy a HTC kivételével mindenki veszteségekről adott hírt az elmúlt negyedévben, így az összes profit mondhatni Kaliforniába és Dél-Koreába vándorolt, eközbena kis kínai mobilgyártó cég, a ZTE kezdi megizzasztani a HTC-t és a Nokiát. Persze nagyot dobott a felsőkategóriás Galaxy S III megjelenése is, mely egyben a londoni Olimpia hivatalos telefonja is, miközben az okostelefont használó amerikaiak harmada iPhone-t használ. Jön a szeptember, a Samsung bemutatja a Galaxy Note II-t és az Apple pedig az új iPhone-t és az árleszállított iPhone 3GS-t, mely arra enged következtetni, hogy a piaci trend egyáltalán nem fog változni. Tisztára, mint valami brazil szappanopera.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő