Connect with us

technokrata

Van élet a MeeGo után!

Jolla-meego

Dotkom

Van élet a MeeGo után!

A Nokia elhagyta, de nem a készítői. A nemrég felmondott alkotók céget alapítanak és továbbfejlesztik a Nokia saját operációs rendszerét. De nem úgy, mint ahogy gondolhatnánk.

A múlt héten megírtuk, hogy néhány órával a Nokia által kiadott MeeGo frissítés után a mobil OS fejlesztői gárdájának oszlopos tagjai, kulcsfigurái egyszerűen felmondtak a finn gyártónak. Mint tudni lehet, a Nokia N9, mely igen helyes telefon lett, az első és egyben az utolsó olyan okostelefon, melyet hivatalosan is a MeeGo-val adtak ki. Bár a Nokia ígérete szerint még évekig kaptak volna frissítéseket a készülékre, újabb eszközre már nem jelent volna meg ez a mobil OS. Az ígéret viszont szépen semmivé foszlik a készítők felmondásával. Vagy mégsem?

Tulajdonképpen vége, de az ex-MeeGosok összefogtak és fejlesztettek egy saját mobil OS-t, mely teljes egészében HTML5-alapú és vadiúj kezelőfelületet is készítettek hozzá a fejlesztők. Az új mobil OS-t a Jolla Mobile készíti, mely finnül Egy-et jelent, és még nincs hivatalosan bejelentve. Teljesen egyedi fejlesztés, a Nokiának semmi köze hozzá és valószínűleg egy ideig párhuzamosan, fusiban készítették munka után a fejlesztők. Jelenleg szponzorokat és partnereket keresnek a további fejlesztéshez, ugyanis ha van célhardver, onnantól már „gyerekjáték” az új mobil OS kiadása. A Jolla Mobile-t 2011 őszén alapították Finnországban, az alapításhoz szükséges tőkét pedig nemzetközi cégek és magánszemélyek biztosították.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek