Connect with us

Beltéri navigáció látássérülteknek

20120702-02a

Kütyük

Beltéri navigáció látássérülteknek

A Fujitsu és a NICT megalkotta a beltéri navigációs rendszert, mely nagy segítség lehet a látássérült embereknek.

A két japán vállalat úgy gondolta, hogy nem csak az utcán, hanem a négy fal között is segíteni kell azoknak, akik nem, vagy csak nagyon keveset látnak, ezért egy olyan rendszert alkottak, melynek a végén egy androidos készülék található. Ez a rendszer pedig hangalapúan navigál akár egy szobán belül is.

A technológia alapja az ultra szélessávú tartományt használó rádió impulzus. Ezek a rádiófrekvenciás egységek a szoba több pontján elhelyezve tulajdonképpen folyamatosan letapogatják a helyiséget, az általuk érzékelt tér hanghullámait pedig egy központi számítógépbe küldik el, mely gép pedig az androidos eszközzel kommunikál. A telefon vagy táblagép 12 órás rendszert használ, vagyis például hogy a felhasználóhoz képest hány óránál és milyen messze található a tárgy, amit keres, vagy ami az útjában állhat, a valóságbeli eltérés pedig igen minimális, akárcsak a profi kültéri egységeknél. Bár egyelőre még csak bemutatásra alkalmas a rendszer, már eleget finomítottak hozzá ahhoz, hogy felismerje a tárgyakat.

Hogy mire jó a rendszer? Nem feltétlenül az otthoni felhasználás a legjobb, hiszen egy látássérült ember idővel könnyedén megtalál bármit a lakásában, de hasznos lehet például egy kórházban, egy bevásárlóközpontban vagy akár egy hipermarketben is. Higgyék el, ez a rendszer olyan szabadságot adhat sokaknak, amitől a teljes életük megváltozhat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom