Connect with us

technokrata

Szomjas vagy? Kérj vizet a telefonodtól!

ECO-WATER_ph_Claudia_Visconti_51

Dotkom

Szomjas vagy? Kérj vizet a telefonodtól!

Persze csak ha Rómában jársz, ugyanis egy alkalmazás megmutatja, hol vannak a publikus ivókutak,

A nyári kánikulában sikeres alkalmazásnak bizonyult az az okostelefonra is letölthető térkép, amellyel a Róma utcáin levő ivóvíz kutakat lehet megtalálni.

Az örök város lakosainak és a turistáknak is szomját oltó, ingyenes, egész nap friss és hideg vizet adó kutakról van szó. A Róma környéki források vize folyik belőlük.     Az öntöttvas kutakat a 19. században állították fel a római utcákon és azóta is keresettek. Vizük sokkal jobb mint a műanyag üvegben árult, amelyért a kereskedők literenként akár négy eurót is elkérnek – hangoztatták a térképet szintén hasznosnak tartó olasz fogyasztóvédő egyesületek.

A kutakat olaszul nasoninak nevezik a gyakran emberi arcot ábrázoló vízköpőjük miatt. Az ötletgazda Fabrizio De Mauro eddig a mintegy 2500 római köztéri ivóvíz kútból 450-et tüntetett fel a térképen: a turisták által látogatott városközpontban, a Szent Péter tér és a lateráni Szent János bazilika tere közötti kutakat.

A térkép okostelefonon és interneten is letölthető. A kánikulában Róma utcáit járó turistákat kívánja segíteni az önkormányzat által árult összehajtható Eco Water nevű műanyagpalack is. A jelentősebb idegenforgalmi információs pontokon és múzeumokban, két euróért kapható palack zsebben is elfér, de az utcai kutaknál vizzel megtöltve fél literesre nő.  (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák