Connect with us

Hirdetés

technokrata

Merre vagy? Nem ’Tom!

Kütyük

Merre vagy? Nem ’Tom!

Bár vannak ingyenes GPS applikációk Androidra, vannak jók is, de a legnevesebbek még mindig az iOS-en tanyáznak, de már nem sokáig.

Az egyik legnépszerűbb navigációs szoftver, párdon, alkalmazás a Google saját Térképe (sznoboknak Maps), mely ingyenes, gyors, megbízható, csak hát kell hozzá internet. Bár a Telenor nem számol fel érte pluszköltséget, ha használjuk, azért a mobilinternet-előfizetés megléte kötelező hozzá, ráadásul külföldön drága lenne ezt használni a roamingolás miatt, ugye. Másik nagy kedvencünk a Waze, mely közösségi GPS, egymásnak adhatjuk tovább a forródrótot, ha rendőrt, kamerát, dugót, balesetet látunk, és akinél fut a háttérben, az most már függetlenül attól, hogy iOS-es vagy androidos, értesítést kap az aktuális helyzetről. Ez egy fokkal jobb megoldás, mint amit a román utakon láttunk, amikor a méregdrága autó hátulján egy, a taxisokat megszégyenítő antennával tartják egymással a kapcsolatot a vezetők, és a nagy hatótávolságú CB-s adóvevőjükön keresztül és osztják meg egymással az aktuális közlekedési helyzetet. Jobb, de ez se ingyenes, ugyanis adatforgalmat generál ugyanúgy, mint a Google Térkép.

Ezzel szemben vannak a fizetős alkalmazások, mint például a TomTom, mely iOS-en már egy ideje megtalálható, és bár a teljes Európa térkép közel 2 GB, még egy iPhone 3G-n is fut, igaz, jobb, ha nincs bekapcsolva az internet, mert a MapShare frissítése bizony jelentősen lelassíthatja a rendszert (meg maga a háttérben futó internet is hamar leeszi az akksit, hacsak nincs kábelünk a szivargyújtóba). Az offline térképnek tehát megvannak az előnyei és a hátrányai, de külföldön is kiválóan használhatóak, ezenkívül csak a GPS-re van szükség, a frissítéseknél pedig be lehet állítani, hogy csak WiFi-n keresztül történjenek meg. A TomTom tehát az iOS után még a nyáron elérhető lesz Androidra, de nem olcsó mulatság egy ilyen applikáció beszerzése. Az AppStore-ban például a teljes Európa alkalmazás 90 eurót kóstál, míg a Kelet-európai kiadás 60 euróba, a Nyugat-európai pedig 70 euróba. Dátum tehát nincs, egyszer csak ott lesz a fizetős alkalmazások közt, méghozzá a TomTom társalapítója, Peter-Fran Pauwels szerint “fairly soon”, vagyis nagyon hamarosan.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés