Connect with us

technokrata

Véglegesen jóváhagyták az EU-ban az újabb roaming-díjcsökkentést

roaming_title

Dotkom

Véglegesen jóváhagyták az EU-ban az újabb roaming-díjcsökkentést

Vita nélkül elfogadta az európai uniós tagországok miniszteri tanácsa szerdán azt a rendeletet, amelynek alapján július 1-jétől tovább csökken a külföldön történő mobiltelefonálás (roaming) és mobiltelefonos internetezés díja. Ezzel a jóváhagyás uniós folyamata befejeződött, az új szabály életbe lép.

Az új jogszabálycsomaghoz tartozó rendelet alapján a mobilhívások díja alig egy hónap múlva a jelenlegi percenként 35 cent helyett legfeljebb 29 cent lehet. Az SMS-küldés felső díjhatára a mostani 11 centről 9-re csökken. Az internetezést illetően most vezet be árplafont az EU: júliustól minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 centet számolhatnak fel a szolgáltatók.

A rendelet szerint 2014 nyarától tovább csökkennek az árak.  A jogszabálycsomag a díjkorlátozás mellett más intézkedéseket is tartalmaz: a mobiltársaságok ügyfeleinek például a jövőben lehetőségük lesz, hogy a roamingszolgáltatást más társaságtól, a belföldi szolgáltatástól külön rendeljék meg. Az új szabályok megkönnyítik az új szolgáltatók piacra lépését is, ami az árak további csökkenésével járhat.  A miniszteri jóváhagyás csupán rutinmozzanatnak számít, mivel a tagországok tanácsa és az Európai Parlament már korábban megállapodott a részletekben. (MTI)

Idevágó írásunk, hogy lassan olcsóbb lesz külföldi számmal itthon telefonálni, mintha magyar szolgáltatónál lennénk. A táblázat korábbi,  2012.05.11-i árfolyamon lett számolva a www.xe.com oldalon. Ekkor 1 euró – 290.396 forintot ért. A táblázat megtalálható az Európai Parlament oldalán.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle