Connect with us

technokrata

A Samsung megelőzte a Nokiát

ko2

Dotkom

A Samsung megelőzte a Nokiát

A Samsung lett a világ legnagyobb mobilgyártó vállalata, a Nokia 14 év után trónfosztottá vált.

A finn Nokia 1998 óta a világ legnagyobb mobilgyártója volt, a szó minden értelmében, de a Samsung nehéz munkával, de 2012-re elérte, hogy ez a cím az övé legyen. A dél-koreai gyártó pontosan ugyanazt tette a Nokiával, amit 1998-ban a finn cég tett a Motorolával, vagyis egyszerűen több telefont adtak el, mint a korábbi listavezető vállalat.
A Sammy az elmúlt piaci negyedévben 93.5 millió készüléket adott el, ennek közel a fele (44.5 millió készülék) okostelefon volt, ami a világ össztelefonértékesítésének mintegy negyede volt (25.4%), vagyis négyből egy ember biztosan valamilyen Samsung készüléket vásárolt az elmúlt három hónapban. Ez a 25.4 százalék pont arra volt elég, hogy megelőzze a negatív bevételt produkáló Nokiát a Samsung, bár picit árnyékolja a képet, hogy a Nokia is rengeteg készüléket adott el az elmúlt három hónapban és a tortából 22.5%-os szeletet tudott magának kivenni a maga 82.7 millió darab eladott telefonjával.

Immár történelem, de az okostelefonok előtti korszakban, 2006-ban a Samsung a harmadik helyen állt a mobilversenyben. Első sikerdarabjuk az erősen iPhone másolatnak tűnő Galaxy S volt, mely miatt számtalan per volt az Apple és a Samsung között (sőt, ahol tudnak, a mai napig betartanak egymásnak). A Samsungnak nem volt nehéz dolga megalkotni a Galaxy S-t, ugyanis számos alkatrészt a dél-koreai vállalat gyárai szállítottak az Apple-nak és szállítanak ma is. Ma viszont a Samsung már önálló lábra állt az okostelefonok piacán, csupán a kezdőlökést kellett megadni neki.

Ha már az okostelefonoknál járunk, érdemes megemlíteni, hogy a piac ezen szegmensében már rég ki volt ütve a Nokia az első helyezésből, ugyanis az Apple az iPhone-nal minden versenytársát maga alá gyűrte egészen mostanáig, ugyanis ma már itt is a Samsung az abszolút első, mert míg a Nokia 11.9 millió okostelefont adott el az elmúlt piaci negyedévben (2012Q1), az Apple pedig 35.1 millió iPhone-t, addig a Samsung 44.5 milliót. Ami szintén említésre méltó, az az a tény, hogy a Samsung még több okostelefont fog értékesíteni a közeljövőben, ugyanis a Galaxy S III hamarosan bemutatásra kerül (és gyors bevezetésre), melyre már mostanáig több mint tíz millió előrendelés érkezett, az új iPhone-nak meg egyelőre se híre, se hamva, így nincs olyan indukció, ami megugrasztaná az Apple eladási adatait szemben a dél-koreai manufaktúrával.

A Nokia tehát egyelőre minden piaci fronton veszíteni látszik, és bár egyre népszerűbb Amerikában a Lumia 900, ez azért még kevés egy első hely megszerzésére. Persze a finn gyártó folyamatosan keresi az új piacokat, mint ahogy a világ legolcsóbb dumptelefonjával is azt teszi, melyet kifejezetten a harmadik világ számára fog a piacra dobni. Egyes piaci pletykák szerint egyáltalán nem véletlen a sok szoftverhibás Lumia, ráadásul annak a hibajavításait sem kapkodták el Redmondban. Az ok-okozat kitalálását pedig Önökre bízzuk. Mindenesetre egy korszak véget ért egy vállalat számára és innen nehéz visszatalálni a hegytetőre.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd