Connect with us

technokrata

2Ft-os adó: megszűnik a cégen belüli ingyen hívás?

mobil_ado

Kütyük

2Ft-os adó: megszűnik a cégen belüli ingyen hívás?

A Széll Kálmán terv 2.0-ás verziójában ma közzétett tervezet szerint idén júliustól az SMS-eket és a telefonhívásokat percenként 2 Ft-tal adóztatja a kormány. Az amúgy is felháborító szolgáltatói perc-alapú számlázást követően tehát újabb pofont kap a magyar előfizető: minden beszélt perc után további forintokat kell fizetnie, immáron az államnak. Azokért is, amiket sose beszélt le.

A tavalyi közvetett telekom adó után második lépésben idén januártól az áfa emelés miatt emelkedtek az előfizetési-, illetve percdíjak. Most úgy néz ki, hogy az ingyenes beszélgetéseknek is lőttek, már amennyiben a percenként 2 Ft-os adót nem vállalják át magukra a mobilszolgáltatók.

Adó a le nem beszélt másodpercek után

Másik kérdés, hogy a percenként 2 Ft-os adót a már jól bevált perc-alapú számlázáshoz hasonlóan szintén perc-alapon fogja beszedni az állam, ami azt jelenti, hogy minden megkezdett perc után fogunk ennyit fizetni, ezzel ugyanannyit kifizettetve a felhasználóval 4 másodperc és 60 másodperc hívásért cserébe. Hasonlóan arányosan és európai módon, mint az autópálya-használati díj, vagy a súlyadó, mely megtett kilométerektől teljesen függetlenül fizetendő ki itthon.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kérdésünkre elmondta, a szolgáltatók másodpercben mérik a hívásokat, de perc-alapon számlázzák. Eszerint tehát elviekben lehetőség lenne arra, hogy ne minden megkezdett percet adóztasson meg a kormány, de mivel a szolgáltatók maguk adják az elmúlt évekből a best practice-t a számukra igen komoly extraprofitot jelentő perc-alapú számlázással, így valószínűbb, hogy olyan másodpercek után is ki kell majd fizetnünk a telefon adót, amit – csak ismételni tudjuk magunkat – soha, senki nem beszélt le.

Hogyan telefonáljunk mégis ingyen?

Ahhoz, hogy ezek után ingyen tudjunk telefonálni, egy okostelefont kell beszereznünk. Androidos, vagy iPhone, teljesen mindegy, a lényeg, hogy tudjon Wifit és lehetőleg HSDPA is legyen benne. Ezek után nincs más dolgunk, mint a telefonon lévő virtuális áruházból letölteni ingyenesen a Viber programot, mellyel innentől kezdve teljesen ingyen tudunk beszélni azon ismerőseinkkel, akik hasonlóan tettek. A program nagyon hasonlóan működik, mint egy telefonkönyv: kontaktjainkat a már megszokott listában mutatja, és azok mellé odabiggyeszt egy-egy ikont, amennyiben ők is használják a programot. Használatához csupán egy mobilinternet előfizetés, vagy wifi kapcsolat szükséges: a telefon ezekre csatlakozva fogja tudni használni az internet-alapú hanghívást,sőt, SMS-t is fog tudni küldeni ezentúl teljesen ingyenesen a program segítségével.

Miután az ip-alapú kommunikáció – nem a két forint miatt, de – elterjedése egyre csak gyorsul, így csak idő kérdése, hogy az internetet is megadóztassák. Annak, hogy ez a forgalmazott gigabájtok alapján történjen – netán ez alapján visszacsorgassanak a felhasználók által befizetett pénzből szerzői jogokra -, meglehetősen kevés esélyét látjuk: politikai fennhang nélkül sajnos itthon az arányos teherviselés, mint olyan sajnos alapvetően ismeretlen fogalomnak tűnik még mindig.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd