Connect with us

technokrata

2Ft-os adó: megszűnik a cégen belüli ingyen hívás?

mobil_ado

Kütyük

2Ft-os adó: megszűnik a cégen belüli ingyen hívás?

A Széll Kálmán terv 2.0-ás verziójában ma közzétett tervezet szerint idén júliustól az SMS-eket és a telefonhívásokat percenként 2 Ft-tal adóztatja a kormány. Az amúgy is felháborító szolgáltatói perc-alapú számlázást követően tehát újabb pofont kap a magyar előfizető: minden beszélt perc után további forintokat kell fizetnie, immáron az államnak. Azokért is, amiket sose beszélt le.

A tavalyi közvetett telekom adó után második lépésben idén januártól az áfa emelés miatt emelkedtek az előfizetési-, illetve percdíjak. Most úgy néz ki, hogy az ingyenes beszélgetéseknek is lőttek, már amennyiben a percenként 2 Ft-os adót nem vállalják át magukra a mobilszolgáltatók.

Adó a le nem beszélt másodpercek után

Másik kérdés, hogy a percenként 2 Ft-os adót a már jól bevált perc-alapú számlázáshoz hasonlóan szintén perc-alapon fogja beszedni az állam, ami azt jelenti, hogy minden megkezdett perc után fogunk ennyit fizetni, ezzel ugyanannyit kifizettetve a felhasználóval 4 másodperc és 60 másodperc hívásért cserébe. Hasonlóan arányosan és európai módon, mint az autópálya-használati díj, vagy a súlyadó, mely megtett kilométerektől teljesen függetlenül fizetendő ki itthon.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kérdésünkre elmondta, a szolgáltatók másodpercben mérik a hívásokat, de perc-alapon számlázzák. Eszerint tehát elviekben lehetőség lenne arra, hogy ne minden megkezdett percet adóztasson meg a kormány, de mivel a szolgáltatók maguk adják az elmúlt évekből a best practice-t a számukra igen komoly extraprofitot jelentő perc-alapú számlázással, így valószínűbb, hogy olyan másodpercek után is ki kell majd fizetnünk a telefon adót, amit – csak ismételni tudjuk magunkat – soha, senki nem beszélt le.

Hogyan telefonáljunk mégis ingyen?

Ahhoz, hogy ezek után ingyen tudjunk telefonálni, egy okostelefont kell beszereznünk. Androidos, vagy iPhone, teljesen mindegy, a lényeg, hogy tudjon Wifit és lehetőleg HSDPA is legyen benne. Ezek után nincs más dolgunk, mint a telefonon lévő virtuális áruházból letölteni ingyenesen a Viber programot, mellyel innentől kezdve teljesen ingyen tudunk beszélni azon ismerőseinkkel, akik hasonlóan tettek. A program nagyon hasonlóan működik, mint egy telefonkönyv: kontaktjainkat a már megszokott listában mutatja, és azok mellé odabiggyeszt egy-egy ikont, amennyiben ők is használják a programot. Használatához csupán egy mobilinternet előfizetés, vagy wifi kapcsolat szükséges: a telefon ezekre csatlakozva fogja tudni használni az internet-alapú hanghívást,sőt, SMS-t is fog tudni küldeni ezentúl teljesen ingyenesen a program segítségével.

Miután az ip-alapú kommunikáció – nem a két forint miatt, de – elterjedése egyre csak gyorsul, így csak idő kérdése, hogy az internetet is megadóztassák. Annak, hogy ez a forgalmazott gigabájtok alapján történjen – netán ez alapján visszacsorgassanak a felhasználók által befizetett pénzből szerzői jogokra -, meglehetősen kevés esélyét látjuk: politikai fennhang nélkül sajnos itthon az arányos teherviselés, mint olyan sajnos alapvetően ismeretlen fogalomnak tűnik még mindig.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek