Connect with us

technokrata

Sanghaj a hamisítás ellen küzd

28cell.2.L

Dotkom

Sanghaj a hamisítás ellen küzd

A tavalyi év során 260 ezer esetben indult nyomozás, háromezer esetben bírósági per szellemi tulajdonjogok megsértése miatt a kelet-kínai városban.

Növekszik a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos visszaélések száma a kelet-kínai Sanghajban. A Kína hajózási, kereskedelmi és pénzügyi központjának számító 23 milliós metropoliszban tavaly már több mint háromezer esetben indult bírósági eljárás szellemi tulajdonjog megsértése miatt, ez mintegy 15 százalékos növekedés 2010-hez képest. A városvezetés által szerdán kiadott fehér könyvből az is kiderül, a 260 ezret is meghaladja a valamilyen termékhamisításban indult nyomozások száma, melyek során mintegy 1.700 gyanúsítottat vettek őrizetbe. A felderített esetek során közel 800 millió jüan (28,8 milliárd forint) értékű áru hamisítására derült fény. Egyre több vállalat fordul bírósághoz védjegyének, szerzői jogainak vagy szabadalmának jogtalan használata miatt – derül ki a fehér könyvből.

A Baidu keresőóriást például nemrég 500 ezer jüan (18 millió forint) kártérítés fizetésére kötelezték, találatai közt ugyanis egy sanghaji cég által levédetett öt regény kalózváltozatai is megtalálhatóak voltak.  Mind nagyobb számban keresik igazukat a külföldi cégek is a sanghaji bíróság előtt. Legutóbb például a brit Diageo nyert 120 ezer jüan összegben (4,3 millió forint) kártérítést két kínai céggel szemben, amelyek Johnnie Walker néven árulták kozmetikai szereiket. A sanghaji bíróság február végén a nagy nemzetközi visszhangot kiváltó Apple amerikai cég és a tajvani Proview International Holdings ügyében is ítélkezett, lehetővé téve az Apple által gyártott iPadek továbbárusítását. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek