Connect with us

technokrata

Félmilliárdos lopássorozatot derített fel a BRFK

Dotkom

Félmilliárdos lopássorozatot derített fel a BRFK

Okostelefon-alkatrészek értékesítésére szakosodott nemzetközi orgazda-szervezetet számolt fel a rendőrség, amely az elmúlt időszakban közel félmilliárd forint értékben adott el ilyen eszközöket külföldre – számolt be a két éves nyomozás eredményéről a BRFK.

Varga Attila, a BRFK szervezett bűnözés elleni főosztályának vezető alezredese elmondta: egy kanadai cég magyarországi gyárából a dolgozók különféle, általuk gyártott chipeket, telefonalkatrészeket és kész telefonokat loptak el, amelyeket szintén a gyárban dolgozó orgazdáknak adtak el, akik a fővárosba szállítva továbbértékesítették azokat egy szerb állampolgárságú testvérpárnak. A bűnbanda irányítói csomagküldő szolgálatokon keresztül külföldön, elsősorban a Távol-Keleten értékesítették az átvett alkatrészeket olyan cégeknek, amelyek készülékmásolatok gyártásához használták fel azokat – tette hozzá.

A főosztályvezető megemlítette: a szerb férfiak olyan nagyságrendben értékesítették ezeket az eszközöket, hogy az egyik csomag feladási díja két és fél millió forint volt, mert a csomag értékét 220 millió forint összegben határozták meg. A bűnszervezet vezetői olyan sok csomagot adtak fel külföldre, hogy az ezekkel foglalkozó cég nagykereskedelmi áron, 40 százalékos kedvezménnyel szállította küldeményeiket. Varga Attila az MTI-nek elmondta, titkosszolgálati módszerekkel tartott nyomozás eredményeként számolták fel a bűnbandát, így jutottak el annak szerb állampolgárságú vezetőihez. A házkutatások során több személygépkocsit, nagy mennyiségű készpénzt, marihuánát és különféle számítástechnikai eszközöket, telefonokat foglaltak le a nyomozók.

A rendőrök múlt csütörtök hajnalban tartott akcióban Budapesten fogták el az egyik szerb férfit, míg Mezőkeresztesen két, Nyékládházán, Debrecenben és Tiszavasváriban egy-egy orgazdát vettek őrizetbe, míg a banda egyik tagja önként jelentkezett a rendőrségen. A bíróság vasárnap az egyik szerb férfit és az egyik magyar orgazdát előzetes letartóztatásba helyezte, míg egy harmadik férfi esetében házi őrizetet rendelt el, a többiek szabadlábon védekezhetnek.  Az alezredes elmondta, hogy az egyik orgazda, Mézes Zoltán magyar állampolgár, és a másik szerb férfi, Kermendi Kornél ellen elfogatóparancsot bocsátottak ki, és egyúttal kezdeményezik nemzetközi elfogatóparancs kiadását is az illetékes bíróságon.

Varga Attila az MTI-nek elmondta, a  gyári dolgozók, akik ellopták az alkatrészeket és telefonokat, 10 és 100 ezer forint közötti összegeket, míg az orgazdák közel ötmillió forintot kaptak.  Az alezredes közlése szerint a gyanúsítottak köre a gyári dolgozókkal még bővülhet, ugyanis többük már a rendőrség látókörében van.

A sajtótájékoztatón Nyerges Béla, a BRFK rablási osztályának vezetője beszámolt egy múlt pénteki budapesti postarablás felderítéséről is: egy férfi fegyvernek látszó tárggyal rontott be a XI. kerületi Bartók Béla úton lévő hivatalba, és leütötte a helyiségben tartózkodó biztonsági őrt, majd a megszerzett készpénzzel elmenekült.  A rendőrök a bűncselekmény helyszínétől alig 500 méterre, 20 percen belül elfogták a 31 éves hajléktalan férfit, akit előállítottak. A gyanúsítottnál megtalálták az elkövetéshez használt fegyernek látszó tárgyat és az eltulajdonított készpénzt is. A férfi kihallgatásakor elismerte, hogy március 22-én a III. kerületi Juhász Gyula utcában is elkövetett egy hasonló fegyveres rablást, ezért a rendőrök vizsgálják, más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozható-e a vidéki férfi, akit a bíróság szintén előzetes letartóztatásba helyezett.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd