Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vadnyugati viszonyok az okostelefonos adatkezelésben – “Elfelejtenek” engedélyt kérni

Dotkom

Vadnyugati viszonyok az okostelefonos adatkezelésben – “Elfelejtenek” engedélyt kérni

A felhasználók legszemélyesebb adatainak egy részét tároló okostelefonos névjegyzékekkel lényegében tetszésük szerint bánhatnak a mobilalkalmazások fejlesztői – gyakran anélkül, hogy erről a telefonok tulajdonosai tudnának.

Azok a cégek, amelyek számos népszerű okostelefonos alkalmazást készítenek az Apple- vagy az Android-platformra – köztük a Twittert, a Foursquare-t és az Instagramot -, rutinszerűen gyűjtik össze a készülékek személyes címjegyzékeiben található információkat, és olykor ezeket el is raktározzák saját számítógépeiken. Ez ellen az iparági “legjobb gyakorlatnak” tekintett módszer ellen többen is szót emeltek a tengerentúlon, és február közepén egy kongresszusi tagokból álló bizottság is tüzetes vizsgálatnak vetette alá.

A kongresszusi bizottság kérdez, a kereskedelmi hallgat

A bizottság az Apple-nek küldött levelében azt firtatta, hogy miként férhettek hozzá az appok a felhasználók címjegyzékadataihoz azok engedélye nélkül. A cupertinói cég – amelynek előzetes jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy egy alkalmazás megjelenhessen az iTunes kínálatában – a törvényhozókhoz intézett válaszában vitatta a testületi kérdésben megfogalmazódó állítást, mondván, hogy az appokra vonatkozóan kiadott szabályzata kifejezetten tiltja a gyakorlatot. Arra azonban nem adott választ a cég, hogy miként engedélyezték az ilyen – lényegében illegálisan címjegyzékadatokat gyűjtő – alkalmazások forgalmazását.

Tom Neumayr, az Apple egyik szóvivője a kiadott nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy azok az appok, amelyek előzetes engedély nélkül felhasználói adatokat gyűjtenek vagy továbbítanak, megszegik kiadott irányelveiket. A jövőben – az új kiadású szoftver környezetében – viszont csak azok az alkalmazások férhetnek hozzá a személyes adatokhoz, amelyek erre egyértelmű felhasználói jóváhagyást kapnak.

Az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) szabályozza a személyes információk kezelését az interneten, és a múltban több alkalommal is szankcionálta a nagy cégek – köztük a Facebook és a Google – adatfelhasználási gyakorlatát, az okostelefonos appok hasonló eljárásmódját azonban nem kommentálta. Miközben az Apple azt hangoztatja, hogy tiltja a szabályait megszegő módon működő appoket, az iPhone-ok, az iPadek és az iPodok legnépszerűbb alkalmazásai közül néhánynál – mint a Yelp, a Gowalla, a Hipster és a Foodspotting – a jelek szerint szemet huny, amikor azok a felhasználók tudta nélkül használják a személyes adatokat.

Csak beleegyezéssel!

Az Android mobil-operációsrendszert fejlesztő Google ugyanakkor rákényszeríti a fejlesztőket arra, hogy minden alkalommal előzetesen engedélyt kelljen kérni egy ilyen információhoz való hozzáféréskor. Az appgyártók azért gyűjtik az adatokat, hogy elősegítsék az adott programot igénybe vevő felhasználói hálózat minél gyorsabb kiépülését. Az engedély nélküli adatkezelés akkor – február elején – került először a reflektorfénybe, amikor egy fejlesztő észrevette, hogy a Path nevű mobilos közösségi oldal a felhasználók tudta nélkül egész címjegyzékeket töltött fel a szervereire. A cég azóta vállalta, hogy felhagy a gyakorlattal, és megsemmisíti az eddig összegyűjtött adatokat.
De aligha a Path az egyetlen olyan mobilalkalmazás, amelyik címjegyzékeket gyűjt. Tavaly februárban a mobilbiztonsággal foglalkozó Lookout nevű cég azt tapasztalta, hogy az Apple iTunesában fellelhető ingyenes alkalmazások 11 százaléka rendelkezett olyan képességgel, amellyel hozzáférhetett felhasználói adatokhoz. Most pedig a VentureBeat nevű technológiai adta hírül, hogy az Apple eszközeihez készült több tucat alkalmazás furakodott be le engedély nélkül a felhasználók címjegyzékeibe. E vizsgálatok révén még inkább a reflektorfénybe került, hogy a technológiai cégek előszeretettel kutakodnak felhatalmazás nélkül a felhasználók személyes adataiban. Tavaly év közben a Color nevű mobilalkalmazás sokkolta a felhasználókat, amikor engedély nélkül aktiválta készülékeik mikrofonjait, decemberben pedig a Carrier IQ nevű mobilcéget vádolták meg a személyiségi jogok megsértésével: egy programozó felfedezte, hogy a cég követő szoftvere rögzítette a billentyűleütéseket, különböző telefonszámokat tárcsázott, SMS-eket küldött, sőt titkosított internetes kereséseket is folytatott – mintegy 140 millió okostelefonon.

Veszélyes játékok

“Eljött az ideje, hogy az appok fejlesztői felelősséget vállaljanak: a felhasználóknak tudniuk kell róla, hogy mi történik velük, amikor például játszani kezdenek készülékükön valamilyen alkalmazással” – nyilatkozta a The New York Timesnak adott interjúban Jules Polonetsky, a Privacy Forum Future igazgatója.

Néhány fejlesztő igyekszik megfogadni a tanácsokat, és változtat appjein, mielőtt az Apple és a kongresszusi bizottság fellépne ellenük. A Path és a Hipster már frissítette is az alkalmazásokat, így azok figyelmeztetik a felhasználókat a személyes információk gyűjtésére. A frissítések arra is lehetőséget nyújtanak a felhasználóknak, hogy leállítsák a címjegyzékeikben található információk megosztását. A Path és a Hipster példáját az Instagram nevű népszerű fotómegosztó alkalmazás is követte: kiegészítette az appet egy, a felhasználók beleegyezését kérő parancssorral. Egy Twitter-appen belül, amikor a felhasználók a Find Friends opciót választják, a cég akár másfél éven át is tárolhatja a névjegyzékeikben található adatokat. A frissen keletkezett vihar láttán nem is késlekedtek a bejelentéssel: a rövidesen megjelenő frissített appben még egyértelműbben megfogalmazzák a felhasználók számára, mivel jár számukra a Find Friends engedélyezése. (MTI)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés