Connect with us

technokrata

Okostelefonos alkalmazás készült a vakok számára

Kütyük

Okostelefonos alkalmazás készült a vakok számára

A vak és látássérült emberek sms-írását megkönnyítő okostelefon-alkalmazást fejlesztettek ki amerikai szakemberek.

A Georgiai Műszaki Egyetem kutatói által kidolgozott alkalmazás a Braille-írásra épül. A szakemberek szerint az Apple-, és az Android-alapú mobilkészülékekkel kompatibilis fejlesztés hatszor gyorsabb a már létező hasonló – vagyis a kijelző nézését nem igénylő – módszereknél.
A Braille Touch (Braille-érintés) elnevezésű alkalmazás lényege, hogy a felhasználóknak egyáltalán nem kell mozgatniuk a kezüket, mindössze hat ujjra van szükségük. A telefont “arccal előre” kell tartani, és a mutató-, a középső-, illetve a gyűrűsujjakkal kell begépelni a szöveget – magyarázta Mario Romero, a fejlesztés vezető kutatója. A kijelzőn a Braille-karaktereket alkotó hat pont látható: téglalapalakban elrendezve, két oszlopban. A kutatók reményei szerint az ingyenes alkalmazás pár héten belül elérhető lesz, és nem csupán a látássérült embereknek fog segíteni, hanem azoknak is, akik a szöveges üzenetek írása közben éppen másra szeretnék használni a szemüket.
Romero ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szoftver korántsem a volán mögötti sms-írást hivatott megkönnyíteni. “Az alkalmazás használata közben koncentrálni kell” – idézte a szakembert a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Mint hozzátette: a Braille-írás elsajátításához nincsen szükség hosszú évekre. Csupán néhány órányi gyakorlás után a kollégáival már tíz szót is le tudtak írni egyetlen perc alatt. A szakember szerint az alkalmazás azért is szükséges, mert a vak emberek számára egyre nagyobb szorongást okoz a mindennapokban az érintőképernyős technológiák elterjedése – a fénymásolóktól kezdve az edzőtermi gépekig -, amelyek “tényleg vakokká” teszik őket. (MTI)Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin