Connect with us

technokrata

Kezd kellemetlenné válni a Foxconn üzletpolitikája az Apple-nek

foxconn1

Dotkom

Kezd kellemetlenné válni a Foxconn üzletpolitikája az Apple-nek

Tegnap írtunk arról, hogy a Fair Labor Association elkezdte vizsgálni a kínai beszállító munkakörülményeit, méghozzá nem egy asztal mögül a meleg irodában, hanem a gyár dolgozóival szorosan együttműködve. Az Apple pedig kiáll a dolgozók védelme mellett. Ideje volt már.

Az Apple első embere, Tim Cook elismerte, hogy a Foxconn bizony egy-egy nagyobb premier előtt akár 16 órás műszakban is dolgoztatja a munkavállalóit fillérekért, ráadásul gyakran gyerekeket is foglalkoztat a kínai gyáróriás. A Foxconn háza táján amúgy is gondok vannak. Tavaly az öngyilkossági hullámtól volt hangos a világsajtó, majd pár újságírónak sikerült beszivárogni a gyárkomplexumba és sokkoló jelentést írtak, közben a gyár elnöke állatoknak is nevezte már dolgozóit zártkörű rendezvényen, melyet később félreértésnek nevezett a hivatalos közlemény.

 

Tim Cook pedig meg szeretné védeni a mundér becsületét, még ha elég későn is kapcsol a vállalata, mivel eddig szemet hunytak az efféle hírek hallatán, így úgy döntött, hogy felszámolja a gyerekmunkát a kínai beszállítójánál, továbbmenően követeli a maximum heti 60 órás munkaidőt (heti 6 napra leosztva napi 10 órának felel meg). Hogy aduásznak számít-e Tim Cook követelése a Foxconn felé, az még kérdéses, mivel a kínai gyártó, bár az Apple legnagyobb beszállítója az összeszerelő soraival, nem csak a Cupertino-i cégnek dolgozik. Lehetséges, hogy a Foxconn fejet hajt Cook óhajainak, de hogy ez végül megszorításként a munkásokra terhelődik-e, az igen valószínű. Nem kell más, mint egy kis átszervezés, és így az a gyerek, aki eddig iPhone-t szerelt össze, mostantól alaplapot fog gyártani egy másik cégnek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő