Connect with us

technokrata

Szabadalmi trollkodás kínai módra

sc001-1

Kütyük

Szabadalmi trollkodás kínai módra

Kínában érdemes vigyázni, ha telefont akarunk vásárolni, mert könnyen átverhetnek minket egy olcsó hamisítvánnyal. Üdv a BlockBerry-k és iPhone Air-ek országában.

Sanghaj Kína legnagyobb ipari városa, Ázsia egyik gazdasági központja. A közel 20 millió lakosú városban nem egy világcég gyáregysége található, így gondolhatnánk azt, hogy itt bizony még a kilincs is iPhone-ból van, de ez nem igaz. Sanghajban csak az vegyen telefont, aki ért is hozzá, mert könnyen lehet, hogy a drágán vett NOKIG telefonunk bizony hamis, bár kívülről megtévesztő a hasonlóság. Persze vannak olyan vásárlók is, akiknek nincs elég pénzük eredeti iPhone-ra, viszont menőnek tartják, ha valakinek olyan telefonja van, így megelégszik az olcsóbb iPhone Air-klónnal is.

Shanzhai


Kínában Shanzai-nak hívják azokat a telefonokat, amelyek egyfajta olcsó másolatai az eredetinek vagy még csak nem is hasonlít az eredeti készülékre, de vannak rá utaló jelek a készüléken. Sok shanzhai van forgalomban, vegyük például azokat a telefonokat, amiket a sanghaji Modern Electronic City-ben vásárolhatunk meg.

Rögtön itt az iPhone Air, mely teljesen kínai találmány. Tulajdonképpen egy kagyló alakú szétnyitható telefon, elején az alma-logóval (a név az iPhone-ból és az ultragyors AirBook-ból lett összeollózva).

De ne rohanjunk tovább, maga a Mr. President, Barack Obama reklámozza az új BlockBerry-t, melyet a kanadai RIM helyett a kínai HAFF-COMM gyárt. Az egyik legérdekesebb shanzhai a Spider-Man telefon (mely betűtípusilag Sony Walkman), ugyanis még csak nem is néz ki rosszul.

Kínában viszont elég nehéz kívülről megkülönböztetni az eredeti iPhone 3G-t a hamisítványtól, bár a 3G shanzhai-nak levehető az akkumulátora. Lehet még kapni Suny Mobile-t, NCKIA telefonokat, Souy Ercssou-t, feature phone-ból GIOROIQ ARNANI-t, Windows Phone és NOKIG-ot is.

Mind mind nagyon hasonlítanak az eredeti telefonokra, de a fő jellemzőjük, hogy a külcsín bizony pocsék belbecset takar, de kit érdekel, ha státusszimbólum lehet a szegényember zsebében? Végül egy kérdés: Melyik a jobb? Suzukiban Ferrari motor vagy Ferrariban Suzuki motor?Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő