Connect with us

technokrata

Okostelefon toplista

Dotkom

Okostelefon toplista

Nem vitás, hogy bár nem a legnagyobb hasznot termelő szektor az okostelefonoké, mindenképpen a legnagyobb érdeklődésre számot tartó területe ez a mobilszférának, hiszen itt a legnagyobb a presztízsharc az egyes gyártók közt – nézzünk hogy is áll a helyzet jelenleg!

Az egyik legfrissebb IDC elemzés szerint a tavalyi utolsó negyedéves eladási adatok alapján továbbra is a Nokia a nagy vesztese ennek a szekciónak, hiszen az egy esztendővel ezelőtti dobogó felső fokáról immár a harmadikra esett vissza. Ennek oka, hogy a korábbi 27,6 százalékos piaci részesedése az említett időszakra 12,4 százalékra szorult vissza, 19,6 millió eladott készülékkel.

A két nagy nyertes – talán említenünk sem kell – természetesen az Apple és a Samsung, akik a recesszió dacára is tekintélyes nyereségekkel zárták a tavalyi évet. A dobogó legtetején tanyát vert Apple a maga 37 millió eladott iPhone készülékével 23,5 százalékos piacrészre tett szert, ami 2011-ben mintegy 128 százalékos növekedést jelent. Ez mindenképpen igen figyelemreméltó eredmény, különösen, hogy az almás cég nem rendelkezik kiterjedt okostelefon portfolióval, mint a többi gyártó, kizárólag egyetlen modellszériát újít meg (ráadásul igazából azt is csak kétévente). De brillírozott a Samsung is: ugyanis bár a koreai cég „csupán” a második helyig jutott a maga 36 millió eladott okostelefonjával és 22,8 százaléknyi részesedésével, ez mégis ebben az esetben nem kevesebb, mint 275 százalékos (!) növekedést jelent.

A negyedik és ötödik helyeket az óév másik két nagy vesztese nyerte el: az egykor szárnyaló HTC mindössze az ötödik lett 6,5 százalékkal (10,2 millió eladott eszközzel), míg az ugyancsak meredeken lefelé ívelő pályájú RIM, azaz a BlackBerryk gyártója, a 4 helyen található 8,2 százalékkal (és13 millió készülékkel).

Hogy idén mi lesz az igen nagy kérdés, hiszen a hamarosan startoló 2012-es MWC-n már újra ott lesz a Nokia, akik állítólag komoly csúcsmodellekkel készülnek, illetve nagyon elszántan tolják az új Windows Phone mobilok marketingszekerét is év eleje óta. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy mintha a Samsung meg nem is készülne az eseményre, hiszen úgy hírlik sem a Galaxy S III. sem más komolyabb újdonság nem fog Barcelonában bemutatkozni. Arról már nem is szólva, hogy idén jön a valóban megújuló iPhone, illetve a HTC is a legkomolyabb csapatot szervezte le készülék-portfóliójának feltuningolására.

Tehát a tavalyi okostelefon toplista a készülék eladási adatok alapján (Iglói István Igor kommentelőnk kérésére jogosan:)):

1. Apple (37 millió eladott készülék)

2. Samsung (36 millió)

3. Nokia (19,6 millió)

4. RIM (13 millió)

5. HTC (10,2 millió)Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin