Connect with us

Hirdetés

technokrata

Veszteséges a Nokia, de túlélheti

Dotkom

Veszteséges a Nokia, de túlélheti

1.25 milliárd dollár a finnek vesztessége az év utolsó negyedében, pedig több mint egymillió Windows Phone-os telefont adtak el.

Nem volt túl sikeres húzás a Nokiától, amikor 2011 tavaszán mindenféle prototípus nélkül bejelentették, hogy lesz Windows Phone-os telefonjuk, minden más projektnek viszont hamarosan annyi (Symbian, MeeGo), úgyhogy mindenki várjon. Naná, hogy senki se fog venni halálraítélt telefonokat. Szerencsére az év végére egyből két WP-s telefonnal is előrukkoltak (Lumia 710 és 800), melyeket már itthon is lehet kapni. Sőt, útban van a harmadik is és annak az európai mutációja is (Lumia 900 és 910), de ez már egy másik történet. Tehát az alapok megvannak, egész jó a kezdés, de ha hibáznak, nagyot bukhat a Nokia. A Microsoft kevésbé.
Akik lemaradtak
A Nokia és a Microsoft kezet ráztak még 2011 februárjában, hogy kihozzák a legjobbat a kis polikarbonátokból és a finn cég leáll a MeeGo-val és a Symbiannal (ami ma már csak Nokia néven fut). Ezzel nem is lett volna semmi baj, ha a szavakat mondjuk egy prototípus is követte volna, de nem így volt. Ezek után kell még valakinek symbianon telefon? Végül a Nokia World-ön októberben bemutatták a Lumia 800-at és a Lumia 710-est és mindenki fellélegzett. A telefonok szépek lettek, de láttunk már ilyet, ráadásul pont a Nokiánál, csak azon még MeeGo futott.

Gyors tekerés a mába. A Nokiának megvan minden fontos kelléke a Lumiák eladásához és immár több, mint egy milliót adtak el belőle rövidke két hónap alatt. A rossz hír, hogy eközben vesztettek közel egy milliárd eurót, 29%-al visszaesett a készülékek értékesítése és minden egyes darabbal egyre kevesebbet keresnek. Bár már felmerült az ötlet egy olcsóbb kategóriás telefon előrukkolásában, még pedig Android alapokon. Itt viszont meg kell jegyezni, hogy a Microsoft már dolgozik egy kisebb hardverigénnyel is bíró Windows Phone 7-en, méghozzá a Tangón.

A Piac pedig diktál
Jelenleg a Nokia részvényei 4%-ot emelkedtek, de ez még mindig kevés az Apple-hez vagy a Samsunghoz képest. Jelenleg a Windows Phone-nak átlagon felüli keresete van a médiáknál, a Lumia 800 és a 900 is jó kritikákat kapott, elképzelhető hogy ez nyomni fog a latba.Innentől viszont nehézzé válhatnak a dolgok. A HTC, Samsung és LG jól elvannak az androidos készülékekkel, míg a Nokia mindent feltett egy lapra, és hiába van nála ász, nem biztos, hogy viszi a floppot.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés