Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lassan jársz, tovább sms-ezel

Kütyük

Lassan jársz, tovább sms-ezel

A Stony Brook Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a séta közbeni mobiltelefonálás, illetve az sms-írás hiába tűnik természetesnek és könnyűnek, a felmérési eredmények alapján mégis negatív módon befolyásolja a járásmódot és a memória romlásához vezethet.

A húszas éveikben járó, mobiltelefont rendszeresen használó fiatal nők és férfiak körében végzett felmérés során a résztvevők járási képességeit úgy mérték fel, hogy egy megmutattak nekik egy nyolc méterre lévő helyet a padlón, ahová kényelmes sétatempóban kellet eljutniuk, majd másodszorra olyan módon ismételték meg az előző feladatot, hogy menet közben részlegesen blokkolták a látásukat, így sem a padlót, sem a célpontot nem láthatták. A vizsgálatokat három alkalommal ugyanilyen körülmények között megismételték. A kutatók pontosan megmérték a séta időtartamát, valamint a résztvevők érkezési pozícióját.

Egy hét elteltével újra megismételték a felmérést, de ezúttal a résztvevők egyharmada mobiltelefonon beszélt séta közben, egyharmaduk sms-t írt menet közben, míg a harmadik harmadnak ugyanolyan körülmények között kellet megismételnie a tesztet, mint az elmúlt héten.

”A kísérleti eredmények láttán nagyon meglepődtünk, hogy milyen nagymértékben befolyásolja a járás minőségét és az emlékezetet a mobiltelefonálás és különösen az sms-ezés” – mondta Dr. Eric M. Lamberg, a Stony Brook Egyetem Fizikoterápiás Részlegének docense, a tanulmány szerzője.

Dr. Lamberg elmondása alapján az sms írás mintegy 33% százalékal, míg a telefonbeszélgetés körülbelül 16 százalékkal lassította le a séta tempóját ahhoz viszonyítva, amikor semmi nem vonta el a résztvevők figyelmét a sétáról. Az érkezési ponthoz vezető egyenes vonaltól a mobilt használó résztvevők átlagosan 61 százalékban tértek el, és 13 százalékkal hosszabb utat tettek meg a kelleténél.
A Stony Brook Egyetem tanulmánya a Gait & Posture című tudományos folyóirat legutóbbi számában jelent meg.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés