Connect with us

Vajon a Windows Phone 7 túléli a nagyok próbáját?

WP7-Mango

Dotkom

Vajon a Windows Phone 7 túléli a nagyok próbáját?

A kérdést úgy is fel lehetne tenni, hogy vajon a WP7 olyan lesz, mint az Xbox360? Vagy olyan, mint a Zune? Szeret, nem szeret.

Az Xbox360-ról szinte mindenki hallott már, és akinek van is, az az Xbox Live-ot is ismeri. Egy nagyon sikeres konzol, mely egy nagyon sikeres szoftveres és hardveres hátérrel van megtámogatva. A Zune ellenben egy iPod-gyilkos szörnyetegnek lett kikiáltva, most meg alig hallani róla valamit, az iPod pedig megmaradt annak, ami.  A kérdés tehát adott: Melyik utat választja a WP 7?

Több elemző szerint a nagytestvér (Win7) mobil verziója egyáltalán nem sikeres. Annyira nem, hogy alig 5-6%-os a piaci részesedése az okostelefonok piacán az Államokban. Steve Ballmer, a Microsoft CEO-ja is beismerte, hogy nagyon kicsik ők ezen a piacon. Talán ez lehet az oka, hogy alig fejlesztenek a Windows Phone 7-esre alkalmazásokat.

Jelenleg közel 450.000 App hiányzik a Microsoft mobil OS-éből, ami az iOS-ben régóta adott (mint ahogy pl. Skype sincs még). Ezzel gyakorlatilag hatalmasat bukhat a Microsoft, mivel  jelenleg már nem elég a siker és a csillogás a felhasználóknak, az applikációk mennyiségén és minőségén múlik minden. Persze itt érvényesül az „ok- okozat” hatás is: mivel nincs App, a vásárlók nem foglalkoznak a platformmal, emiatt pedig nem népszerű és nem éri meg applikációk készíteni sem.. Ez egy ördögi kör, amiből nehéz kijönni. Kicsit hasonló, mint 1990-ben, amikor az OS/2 piacra került: senki nem fejlesztett rá , pedig jó volt, így nem terjedt el, mivel senkit sem érdekelt. A Microsoft operációs rendszerére viszont garmadával jöttek a szoftverek, így ma még világ egyik legnagyobb szoftveres cége. Most épp hazárdírozásba kezdtek a Windows 8-al és a Metro-felülettel, de minden a befogadó közönség reakcióján dől el, nem az elemzőkén.

Ám van fény az alagút végén! Nézzük meg, ki honnan indult. Az iOS mindig is egy remek OS volt. Stimmt. Steve Jobbs nem adott ki félmunkát a kezéből. Az Android nem volt annyira tökéletes, de az évek során folyamatosan javult és egyre népszerűbb lett mind a gyártók és mind a felhasználók körében, hiszen olcsó alternatívát jelentett mindenki számára az iOS-szel szemben. Mindez köszönhető volt annak, hogy nyílt forráskódú a rendszer és mindenki úgy szabta a maga ízlésvilága szerint az Androidot (HTC Sense kezelőfelület vagy a Samsung TouchWiz), ahogy akarta, csupán pár kötelező programot kellett érintetlenül hagyni benne (ezek a Google saját termékei, mint a Gmail, a Térkép, a YouTube, stb.). A Windows Phone 7 esetében mondhatjuk, hogy a semmiből indult, mivel a 6.5 és a 7-es verzió között annyi különbség, hogy azt zongorázni lehetne.


Azaz hiába van a WP7-re 50.000 applikáció, míg az iOS-re fél millió és az Androidra  450.000, hogy ha ezeket a számokat a Google és az Apple sok év alatt érte el, míg a Windows Phone az ő számát röpke egy év alatt tolta össze.

Az igazi nagyhalak pedig amúgy is érdekeltek a Windows Phone 7-ben, különösen a könnyű fejlesztés miatt. Másrészt a Nokiával létrejött házassága is remek húzása volt a Microsoftnak, mert igen pofásra sikeredtek ezek a telefonok és talán még népszerűek is lesznek világszerte. Tehát aki még mindig úgy gondolja, hogy a Microsot Windows Phone 7-es mobil operációs rendszere a végét járja és a nyilvánvaló nyertesek az Android meg az iOS, annak jusson eszébe, hogy a Marketplace mindössze másfél éves (2010. október 7.), a WP7 pedig most lesz kettő. Nem kell még temetni, de jó irányba kéne elindulni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom