Connect with us

technokrata

Olcsó okostelefonokat hoz ki a Nokia és a Samsung

Nokia 600, 700, 701

Kütyük

Olcsó okostelefonokat hoz ki a Nokia és a Samsung

A világ két legnagyobb mobiltelefon gyártója olcsó okostelefon modelleket mutatott be szerdán.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a felső kategóriás okostelefon piacon már uralkodó pozíciót szerzett amerikai számítástechnikai vállalat az iPhone 4 egy olcsóbb változatának piacra dobására készül.

A Samsung négy új modellel gyarapította Galaxy készülék családját (Galaxy W, M Pro, Y, Y Pro) , a Nokia pedig három (600, 700, 701) új okostelefon készülékkel bővítette kínálatát, melyek saját Symbian operációs rendszerének egy újabb, Symbian Belle névre hallgató változatával futnak.

Samsung Galaxy W és M Pro

Samsung Galaxy W és M Pro

“Az okostelefon gyártók egyre lejjebb ereszkednek a modellek ranglistáján, hogy tömegcikkekkel célozhassák meg a széles vásárlóközönséget, elsősorban Kínában és Indiában” – mondta Lee Seung-woo, a Shinyoung Securities piaci elemzője. “Törvényszerű piaci trendről van szó, ami egyúttal azonban a haszonkulcsot is csökkenti, tehát csak néhány nagyobb gyártó maradhat fenn.”

Nokia annak ellenére is a Symbian operációs rendszer mellett döntött új olcsó okostelefon modelljeinél, hogy már bejelentette annak leváltását a Microsoft mobil operációs rendszerére. “A Symbian egy újabb verziójának alkalmazása az olcsó Android készülékek felé tett megfelelő lépés, a Nokiának azonban meg kell győznie mind a hálózat üzemeltetőket és a fejlesztőket, mind pedig a felhasználókat arról, hogy van még a Symbian operációs rendszernek jövője” – mondta a CCS Insight elemzője, Geoff Blaber.

Samsung Galaxy Y és Y Pro

Samsung Galaxy Y és Y Pro

Az olcsó okostelefonok piacát – ahol jellemzően a hálózati szolgáltatók ingyen adják a készüléket egy-két éves hűségnyilatkozat fejében – a Nokia és a Samsung uralja, de részesedésüket egyre erőteljesebben szorongatják más gyártók, a ZTE Corp., a Huawei Technologies és más, márka nélküli készülékgyártók.
A Samsung előrejelzése szerint 2015-re a 200 dollár alatti “olcsó” okostelefon modellek teszik majd ki a teljes okostelefon piac több mint felét, szemben a tavalyi 16 százalékkal. A piaci növekedés nagyobb részét a feltörekvő térségek adják majd, ahol a haszonkulcs is lényegesen alacsonyabb a fejlett piacoknál.

Nokia 600, 700, 701

Nokia 600, 700, 701

A dél-koreai vállalat az Apple legnagyobb riválisa az okostelefon piacon, eladásai alig egymillióval maradtak el a második negyedévben az Apple 20,3 milliójától. A Google Android 2.3-as verziójú operációs rendszeren futó új Galaxy modellcsaládot a jövő héten a németországi IFA szórakoztató elektronikai vásáron mutatja be a Samsung. Az első Galaxy modellt 2010 júniusában mutatta be a Samsung, melynek második verziója, a Galaxy II idei áprilisi bemutatása óta már több mint 5 millió példányban kelt el.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin